back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Άνδρας με κόκκινο μανδύα» του Τζούλιαν Μπαρνς

Διαβάστε επίσης

Η ζωγραφιά ενός γοητευτικού νεαρού, καλυμμένου με κόκκινο μανδύα, γίνεται η αφορμή για να ζωντανέψει μια ολόκληρη εποχή.

Ο διάσημος βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται το 2015 την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο και βρίσκεται μπροστά σε έναν πίνακα του Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ. Η μορφή του Δόκτορος Πότσι στην κατοικία του εμπνέει τον συγγραφέα να ψάξει να μάθει περισσότερα για τον «αηδιαστικά ωραίο», όπως τον αποκαλούσε η πριγκίπισσα του Μονακό, γιατρό, πρωτοπόρο γυναικολόγο, συλλέκτη και κοσμικό Σαμιέλ Πότσι.

Η ιστορία του φιλόδοξου γιατρού με την ιταλική καταγωγή ανοίγει την πόρτα για να ξεπηδήσει η ζωηρή και θορυβώδης περίοδος της Μπελ Επόκ. Διασημότητες της εποχής, όπως οι Όσκαρ Ουάιλντ, Σάρα Μπερνάρ και Μαρσέλ Προυστ, και η πιο παράξενη δίκη γαλλικού βιβλίου στην Αγγλία, του «Ανάστροφα» του Ουισμάνς, συγχωνεύονται με μονομαχίες, ερεθιστικά κουτσομπολιά της εποχής και περίφημες δίκες. Ο Μπαρνς καθόλου δεν εξιδανικεύει την περίοδο. Αντίθετα, την παρουσιάζει ανάγλυφα μέσα από εξονυχιστική έρευνα, ενώ παράλληλα μάς συστήνει και έναν αντιφατικό, καθόλα χαρισματικό όμως, ήρωα που πάντα υποστήριζε ότι ο σοβινισμός είναι μια μορφή άγνοιας.

«Η Μπελ Επόκ: locus classicus της ειρήνης και της απόλαυσης, λάμψη με κάτι παραπάνω από μια πινελιά παρακμής, ύστατη άνθηση των τεχνών και ύστατη άνθηση μιας βολεμένης υψηλής κοινωνίας, προτού, με κάποια καθυστέρηση, αυτή η γλυκιά φαντασίωση δυναμιτιστεί από τον μεταλλικό, διόλου αφελή 20ο αιώνα, που έσκισε και κατέβασε εκείνες τις κομψές, πνευματώδεις αφίσες του Τουλούζ- Λοτρέκ από τους ρεπιασμένους τοίχους και τις δυσώδεις vespasiennes, τα γαλλικά δημόσια αποχωρητήρια».

Το νέο βιβλίο του Τζούλιαν Μπαρνς «Άνδρας με κόκκινο μανδύα» κυκλοφορεί σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα