back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Lockdown: Οι προτάσεις των Αθηναίων για τα περιοριστικά μέτρα την εορταστική περίοδο

Διαβάστε επίσης

Σημάδια ψυχολογικής κόπωσης, λόγω του παρατεταμένου χρόνου καραντίνας, καταγράφονται στις απόψεις που διατυπώνουν οι πολίτες σε ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84.

Στο ερώτημα, για το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown και τις μέρες των Χριστουγέννων, κρίνουν ότι είναι απαραίτητο ένα διάλειμμα χαλάρωσης των μέτρων στις γιορτές, προκειμένου να υπάρξει μια ψυχολογική ανάταση.

Ωστόσο, όλοι προκρίνουν το κρίσιμο ζήτημα που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, σε οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί για τις μέρες των εορτών.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι «η καραντίνα αποτελεί μέχρι σήμερα το μοναδικό όπλο της ανθρωπότητας απέναντι στον αόρατο εχθρό του κορονοϊού». Ωστόσο, ειδικά για τις ημέρες των εορτών, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια προσεκτική χαλάρωση των μέτρων , προκειμένου μέσα από ένα μικρό «διάλειμμα» να ανακάμψει ψυχολογικά ο κόσμος. Προτείνουν για αυτό το διάστημα την κατάργηση της αποστολής των sms, άνοιγμα τουλάχιστον των μικρών εμπορικών καταστημάτων και εστίασης (καφέ και εστιατόρια), διατήρηση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα βράδια (μετά από μια συγκεκριμένη ώρα που θα προτείνουν οι ειδικοί), παράταση στο μέτρο απαγόρευσης της μετακίνησης από νομό σε νομό, απαγόρευση σε μουσικές εκδηλώσεις και σε κέντρα διασκέδασης.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψιν δυο παραμέτρους: Τόσο την ψυχολογική κόπωση του κοινωνικού συνόλου και την ανάγκη τη εκτόνωσης τις ημέρες των εορτών, όσο και τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δυο εβδομάδων και την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ . « Πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο μέσα στις μέρες των εορτών ότι καταφέραμε μέσα σε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας, με συνέπεια να οδηγηθούμε από το νέο έτος σε περαιτέρω σκληρότερα μέτρα», δηλώνουν με νόημα.

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα