back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Με βλέπεις;» της Φωτεινής Τσαλίκογλου και της Τασούλας Επτακοίλη

Διαβάστε επίσης

H αναγκαιότητα της επαφής, του βλέμματος, της ανταλλαγής σκέψεων και αναμνήσεων.

Η συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου και η συγγραφέας και δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη αποφασίζουν στην περίοδο της καραντίνας να μοιραστούν και να απαλύνουν τη δύσκολη συνθήκη μέσω μιας εξομολογητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Για δύο μήνες, η επικοινωνία στέκεται παρηγορητική συντροφιά και μία δοκιμή επώδυνης βουτιάς στο εσώτερο εγώ και στα απείθαρχα συρτάρια της μνήμης.

Εφιάλτες και αναπολήσεις από παιδικά χρόνια, μακρινά καλοκαίρια και αγαπημένα πρόσωπα ξεπηδούν συνειρμικά στις αφηγήσεις σε μια προσπάθεια ακλόνητης αντίστασης στον θόρυβο της σιωπής. Η αθέατη ομορφιά της έρημης πόλης αποκαλύπτεται στο λαμπρό της μεγαλείο για πρώτη φορά , η φύση παίρνει ξανά τα ηνία της πρωταγωνίστριας, η δύση και το ηλιοβασίλεμα αποκτούν άλλο νόημα. Φωτογραφίες και ειδήσεις σχολιάζονται από κοινού με τον φόβο της πανδημίας να παραμονεύει, αλλά και να μικραίνει ευτυχώς μπροστά στο μοίρασμα του βλέμματος.

Η συγγραφή αποδεικνύεται τελικά μια αγωνιώδης προσπάθεια αντίδρασης στον τρόμο του θανάτου και μια αναζήτηση θεραπείας και σωτηρίας μέσα από τις λέξεις. Και, κυρίως, μια ανάγκη τού να βλέπεις και να σε βλέπουν.

«Είναι όμορφο να σε βλέπουν οι άνθρωποι που αγαπάς. Αλλά αργά ή γρήγορα έρχεται η ώρα που θα προτιμούσες να ήσουν αόρατος. Να μην μπορεί να δει κανείς τις αδυναμίες σου, τα λάθη και τις διαψεύσεις σου, τις πληγές και τις ρυτίδες σου, πόσο ανεπαρκής νιώθεις, πόσο πονάς, πόσο λυπάσαι, πόσο φοβάσαι. Κυρίως οι άνθρωποι που αγαπάς. Για εκείνους το κάνεις. Θέλεις να τους προστατεύσεις, να μην τους διαπεράσει το ρίγος της θλίψης σου» (Τασούλα Επτακοίλη).

«Πώς να μιλήσεις για το «τώρα»; Η ζωή. Μια ανατίναξη, ένας θάνατος έτσι στα ξαφνικά» (Φωτεινή Τσαλίκογλου).

Το βιβλίο «Με βλέπεις;» της Φωτεινής Τσαλίκογλου και της Τασούλας Επτακοίλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα