back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Η άκρα δεξιά διχασμένη απέναντι στο «κίνημα κατά της μάσκας»

Διαβάστε επίσης

Αποδυναμωμένη στις δημοσκοπήσεις, η γερμανική άκρα δεξιά εμφανίσθηκε διχασμένη ως προς την στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει απέναντι στο «κίνημα κατά της μάσκας» σήμερα, πρώτη ημέρα ενός συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες εκπρόσωποι εν μέσω πανδημίας.

Οι περισσότεροι από τους 600 περίπου συνέδρους έπαιξαν το παιγνίδι με τους κανόνες του τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα -αποστάσεις, μάσκες- που ήταν οι όροι που τέθηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της συνάθροισης στο Κάλκαρ, της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο κτίριο παλαιού πυρηνικού σταθμού, ο οποίος δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και έχει μεταβληθεί σε πάρκο αναψυχής και ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Ο συμπροεδρεύων της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Τίνο Χρουπάλα κατήγγειλε την «πολιτική της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ κατά της επιδημίας.

Από την πλευρά του, ο έτερος πρόεδρος Γεργκ Μόιτεν, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής, κατήγγειλε την προσέγγιση μελών του κόμματος με τους αντιτιθέμενους στην λήψη περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την όλο και πιο ακραία ρητορική που χρησιμοποιείται από το ακροδεξιό κόμμα στην κριτική κατά της κυβέρνησης.

«Δεν είναι έξυπνο να μιλάμε για δικτατορία. Δεν ζούμε σε δικτατορία, αν ζούσαμε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το συνέδριο», είπε επικρίνοντας εμμέσως το επίτιμο πρόεδρο της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος κατηγόρησε πρόσφατα την γερμανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί «πολεμική προπαγάνδα» για να επιβάλει «δικτατορία κορόνα».

Η AfD «δεν είχε βρεθεί ποτέ σε τέτοιο κίνδυνο» και η προσφυγή σε «επιθετική και χονδροειδή» ρητορική δεν μπορεί παρά να απωθεί τους ψηφοφόρους του κόμματος ο Γεργκ Μόιτεν, δεχόμενος χειροκροτήματα , αλλά και γιουχαΐσματα.

Η AfD ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια και επένδυσε στην εκμετάλλευση των φόβων του γερμανικού πληθυσμού απέναντι στις μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Γερμανία από το 2015.

Ομως, έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το κόμμα εμφανίζεται περισσότερο αποδυναμωμένο από ποτέ από εσωτερικές διαμάχες εξουσίας.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, η AfD δεν συγκεντρώνει παρά το 7% τη πρόθεσης ψήφου, που είναι η χειρότερη επίδοση από τον Ιούλιο 2017 και πολύ μακριά από το 15% που είχε συγκεντρώσει στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης.

Η Αγγελα Μέρκελ, η οποία ολοκληρώνει τον επόμενο χρόνο την τέταρτη και τελευταία της θητεία, έχει φθάσει σε ρεκόρ δημοτικότητας , αφού οι Γερμανοί χαιρετίζουν την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης.

Η οργάνωση του συνεδρίου της η AfD έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις την στιγμή που η Γερμανία μόλις αποφάσισε το δραστικό περιορισμό των επαφών απέναντι στην εξάπλωση της επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα