back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ν. Χαρδαλιάς: Ιδιαίτερη ανησυχία για Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία – Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Διαβάστε επίσης

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Επισήμανε πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή, σημειώνοντας πως είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο.

B.Παπαευαγγέλου: Ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας-Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται τις επόμενες 14 ημέρες

Η πίεση στο ΕΣΥ να συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για 2.500 ανθρώπους στη χώρα μας που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν τις επόμενες ημέρες και περίπου 250 από αυτούς θα εισαχθούν στις ΜΕΘ, υπογράμμισε η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού.

Όπως είπε, καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, ωστόσο ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας και η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί τις επόμενες 7-14 μέρες.

Είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε».

Ο μέσος όρος μολύνσεων από τον κορονοϊό βρίσκεται κοντά στις 2000, στην Αττική είναι κάτω από 400 και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600, ενώ ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων διαμορφώνεται στους 85 ημερησίως.

Αναφορικά τέλος με την άρση των περιοριστικών μέτρων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση, απότομη έξαρση των κρουσμάτων. «Όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, τόσο γρηγορότερα θα δούμε αναζωπύρωση» σημείωσε καταλήγοντας η καθηγήτρια παιδιατρικής.

Έλενα Μπρέγιαννη, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα