back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ασφυκτική η πίεση του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη συμπίπτει με την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ στην βόρειο Ελλάδα και την έναρξη των πρώτων αεροδιακομιδών επιβαρυμένων ασθενών,  που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Καβάλας, στην Αθήνα.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα εξεταστεί κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη και επιδημιολόγους, ενώ την  ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μετά  τις 6 η ώρα το πρωί της 7ης  Δεκεμβρίου, ημερομηνία πρράτασης του lockdown.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει μακρόπνοους σχεδιασμούς αλλά θα αποφασίζειανάλογα με τις εξελίξεις, βήμα-βήμα, τονίζοντας πως η αποκλιμάκωση δεν θα γίνει με βάση τις ημερομηνίες, αλλά με βάση τα δεδομένα. Άρα μέχρι αυτή την ώρα ο βασικός σχεδιασμός είναι  να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου τα δημοτικά σχολεία και ακολούθως το λιανεμπόριο.

Η σοβαρότερη πηγή ανησυχιών παραμένει η βόρεια Ελλάδα.Το 60% των ασθενών με λοίμωξη λόγω του κορονοϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Από τους 3.585 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε απλές κλινικές στο σύστημα υγείας, οι 2.214 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλοι 303 νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ενώ 314 ήταν διασωληνωμένοι, αυξημένοι μάλιστα κατά 10 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Η πίεση  του ΕΣΥ στις επιβαρυμένες υγειονομικές περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης είναι  τέτοια που οι ασθενείς πλέον διασωληνώνονται και εκτός ΜΕΘ σε άλλους χώρους των νοσοκομείων, ιδίως σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. με φορητό εξοπλισμό ενώ χθες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν διαθέσιμες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό και ανάλογη ήταν η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Άμεση και προσωπική εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα επιθυμεί να  έχει ο πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης  ο οποίος θα έχει  στην Θεσσαλονίκη σειρά επαφών με φορείς της πόλης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφθεί και νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας θα επισκεφθεί σήμερα, στις 11:00 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.   

 

Παρότι οι  έρευνες στα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν μείωση του φορτίου κατά 50% το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στην βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα ακριβώς το ότι το ιικό φορτίο δείχνει αυξητικές τάσεις σε ορισμένες περιοχές αυτό αποτελεί λόγο για να «φρενάρει» η κυβέρνηση μία άρση μέτρων.

Πηγή ανησυχίας, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, που χθες ανακοίνωσε την παράταση του lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου, αποτελούν επτά περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα, εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες και έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Η επιδημιολογική κατάσταση σε αυτές τις εφτά περιοχές οδηγεί  στο ενδεχόμενο εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί  να οδηγηθούμε και σε νέα παράταση του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας είπε χθες ότι ” kάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό για την άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή τη σταδιακή άρση υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία”, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Πέτσας και  πρόσθεσε πως ελπίζει ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι είπε ο πρωθυπουργός σε μαθητές δημοτικού

Η κυβέρνηση έχει τονίσει πως πρωταρχικός στόχος στην άρση του lockdown είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία. Αυτό τόνισε χθες ξανά ο πρωθυπουργός, ο οποίος μέσω τηλεδιάσκεψης με μαθητές του Δημοτικού, τους είπε πως την επόμενη εβδομάδα «θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε», ανέφερε.

«Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη διά ζώσης διδασκαλία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα