back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι πρώτες αεροδιακομιδές από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που τα στοιχεία είναι σχετικά ενθαρρυντικά ως προς την αποκλιμάκωση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας αναφορικά με τα κρούσματα, στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία συνεχίζουν να ασφυκτιούν και η πίεση που ασκείται έχει χτυπήσει κόκκινο.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα νοσοκομεία της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης, συγκεντρώνουν περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά σε όλες τις διαθέσιμες για κορονοϊό κλίνες της χώρας (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης, απλές κλίνες).

Η κάλυψη των διαθεσίμων απλών κλινών Covid αγγίζει πλέον το 85%, ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί αναζητούν χώρους για να αναπτύξουν κλίνες εντατικής.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, καθώς νωρίς το πρωί 3 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν από την Καβάλα σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Ειδικότερα στις 10:00 απογειώθηκε πτητική ομάδα του τμήματος Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ από την Ελευσίνα αποτελούμενη από τρεις ιατρούς και τρεις διασώστες με C-130 προκειμένου να διακομίσουν τρία διασωληνωμένα περιστατικά Covid-19 από το αεροδρόμιο της Καβάλας στην Αθήνα.

Πρόκειται για τρεις άντρες ηλικίας 79, 76 και 73 ετών , οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το νοσοκομειο της Δράμα στην Καβάλα και έγινε αεροδιακομιδή στην Αττική. Θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ των νοσοκομείων“Ευαγγελισμός”, “Αττικόν” και “Σωτηρία”. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Δημήτρης Πύρρος.
Επίσης, το βράδυ χρησιμοποιώντας πτητικό μέσο της ΠΑ C-130 το ΕΚΑΒ μετέφερε δύο διασωληνωμένα περιστατικά Covid-19 από την Ρόδο σε ΜΕΘ του Ηρακλείου Κρήτης.

Παράλληλα ήταν σε εξέλιξη αεροδιακομιδή περιστατικού Covid-19 με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Super Puma από Άνδρο για Αθήνα.

Β.Κικίλιας :Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει

To Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα αντέχει παρά την μεγάλη πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Ο κ. Κικίλιας είπε πως το ΕΣΥ πιέζεται παντού «όμως αντέχει, είμαστε περήφανοι για όλους όσοι υπηρετούν».

«Αυτόν τον χειμώνα η Ελλάδα δεν θα σωθεί με πολλά λόγια αλλά με γενναίες αποφάσεις» τόνισε και συνέστησε υπομονή και κουράγιο για τον δύσκολο χειμώνα που εχουμε μπροστά μας… Αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορονοϊού και ειδικά στον «φόρο αίματος», όπως χαρακτηριστικά είπε για τους 87 συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «είναι φανερό πλέον σε όλους πόσο επικίνδυνος, πόσο θανατηφόρος είναι αυτός ο ιός».

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων στη χώρα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ για την κατάσταση με τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς όπως έκανε γνωστό ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, αρχίζει να παρατηρείται μείωση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Αρκουμανέας πρόσθεσε πως «από την επόμενη εβδομάδα η μείωση θα είναι αρκετά μεγάλη. «Βασικός παράγοντας είναι να δούμε ότι πέφτουν οι διασωληνωμένοι. Προφανώς το δεύτερο κύμα ήταν πιο σφοδρό. Τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα ενώ πέρυσι ήμασταν στην άνοιξη και πηγαίναμε σιγά προς το καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας.

«Η Αττική πηγαίνει καλά. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια σταδιακή μείωση από την σταθεροποίηση που είχαμε» είπε χαρακτηριστικά ο κος Αρκουμανέας.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα