back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εικόνες του μέλλοντος των πόλεων από την Βραδιά του Ερευνητή

Διαβάστε επίσης

Προετοιμάζοντας το ανατρεπτικό μέλλον των μεταφορών

Ιπτάμενα ταξί, μη επανδρωμένα οχήματα, τρένα που θα κινούνται σε μια εναέρια γραμμή, τεράστιες αλλαγές στις υποδομές των πόλεων αλλά και μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών, που θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες. Εικόνες, που συνήθως βλέπουμε σε κινηματογραφικές ταινίες έρχονται και στη πραγματικότητα.

Η Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, ερευνήτρια Α’ του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, αποκαλύπτει πώς θα είναι οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος.

«Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ερευνά το μέλλον των μεταφορών και της κινητικότητας, πως η τεχνολογία θα μπει στη λειτουργία των συστημάτων μεταφοράς και πως θα βοηθήσει στη καθημερινότητα του χρήστη τους» εξηγεί η κα Αϋφαντοπούλου. «Ταυτοχρόνως το Ινστιτούτο κάνει και κάτι πολύ σημαντικό: προετοιμάζει τα υπουργεία, τους δήμους, στο πως θα αλλάξουν τις υποδομές που χρειάζονται για να έχουμε πόλεις πράσινες, έξυπνες και βιώσιμες, έχοντας στο κέντρο της ζωής και της ανάπτυξης τον πολίτη. Η θέση του πολίτη στο κέντρο αυτού του μετασχηματισμού είναι η μόνη πολιτική για να έχουμε βιώσιμες πόλεις στο μέλλον».

Οι πόλεις του μέλλοντος

«Οι πόλεις του μέλλοντος θα είναι μεγάλες. Το 2050 το 75% του πληθυσμού του πλανήτη θα έχει πάει στις πόλεις», σημειώνει η κα Αϋφαντοπούλου. «Θα αναπτυχθούν νέες υποδομές θα δούμε αυτόνομα οχήματα, τρένα  που θα κινούνται σε μια εναέρια γραμμή, ιπτάμενα ταξί, συγκοινωνίες από τον ιδιωτικό τομέα, ιπτάμενα ταξί, θα ανεβαίνουμε σε μια βάση και θα μεταφερόμαστε από το ένα σημείο στο άλλο. Θα χρησιμοποιηθεί το έδαφος με καλύτερο τρόπο αλλά και ο αέρας. Για να μεταφερθούμε σε αυτό το μέλλον, ωστόσο, πρέπει να αλλάξουμε τις υποδομές τον τρόπο που σχεδιάζουμε που διαχειριζόμαστε ακόμα και τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους για να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα μεταφοράς Επίσης πρέπει να προβλέψουμε αν όλοι οι πολίτες θα έχουν αυτές τις ικανότητες. Σίγουρα δεν θα έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση είτε γιατί θα είναι ακριβά είτε γιατί δεν θα το επιτρέπει ο σωματότυπός τους ή η ηλικία τους».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα