back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Η απατημένη» του Τόμας Μαν

Διαβάστε επίσης

Μια νουβέλα του κορυφαίου Γερμανού συγγραφέα που πρωτοεκδόθηκε το 1954.

Στο Ντίσελντορφ της δεκαετίας του 1920, μια πενηντάχρονη χήρα και μητέρα αισθάνεται μετά από χρόνια την καρδιά της να ξανανιώνει χάρη σε έναν όμορφο εικοσιτετράχρονο Αμερικανό. Μια φύση που αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα της ψυχής, ένας μαύρος κύκνος που παραμονεύει, ο θάνατος που ποθεί απελπισμένα να ζήσει.

Μια πανέξυπνη πραγματεία για τη σχέση τέχνης και ζωής και τα πολύπλοκα παιχνίδια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Το έργο αποδεικνύει το μεγαλείο της πένας του συγγραφέα του «Μαγικού Βουνού» και του «Θανάτου στη Βενετία» και, όπως έγραψε ο φιλόσοφος Τέοντορ Αντόρνο, αποτελεί μια σκανδαλώδη παραβολή για τη διαπλοκή μεταξύ έρωτα και θανάτου.

«Θεέ μου, αφού τον αγαπώ, τον αγαπώ, όπως δεν έχω ξαναγαπήσει, μα είναι δυνατόν; Αφού έχω βγει στη σύνταξη, αφού η φύση μού έχει δώσει τον τίτλο της σεβάσμιας γυναίκας. […]Τον ποθώ- μα έχω ποθήσει ποτέ ως τώρα; Ο Τίμλερ με ποθούσε, όταν ήμουν νέα, κι εμένα μου άρεσε, δεχόμουν τη βούλησή του, τον τιμούσα μες στη μεγαλοπρέπειά του, και υποκύπταμε στην ηδονή κατά τον δικό του πόθο. Εγώ είμαι τώρα εκείνη που ποθεί, από μόνη μου, με δική μου πρωτοβουλία, κι έστρεψα τα μάτια μου πάνω του όπως ένας άντρας στη νέα γυναίκα της επιλογής του – αυτό οφείλεται στα χρόνια, στην ηλικία μου οφείλεται και στα νιάτα του. Η νεότητα είναι θηλυκή κι η σχέση του γήρατος μ’ αυτήν είναι αρσενική, μα ο πόθος του δεν είναι χαρούμενος και σίγουρος, αλλά γεμάτος ντροπή και δισταγμούς μπρος σ’ αυτήν και μπρος σ’ ολόκληρη τη φύση, εξαιτίας της ανικανότητάς του».

Το βιβλίο του Τόμας Μαν «Η απατημένη», μαζί με μια επιστολή του Αντόρνο στον συγγραφέα, κυκλοφορεί σε επανέκδοση και σε μετάφραση Γιάννη Κοιλή από τις εκδόσεις Κριτική.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα