back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φ. Κουβέλης στον Αθήνα 9.84:”Ο Ερντογάν θα αποφύγει το θερμό επεισόδιο. Επιδιώκει να το προκαλέσει η Ελλάδα “

Διαβάστε επίσης

“Η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μια δικαστική απόφαση που υπηρετεί τη δημοκρατική νομιμότητα” τόνισε ο πρώην υπουργός Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Ιχνογραφήματα” με τον Χρήστο Καπούτση.

Ερωτηθείς αν κατά την ακροαματική διαδικασία υπήρξαν δηλώσεις πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων που ενδεχομένως να επηρέασαν την απόφαση των δικαστών ο κ. Κουβέλης ανέφερε: ” Πρόκειται για μια δίκη ,η οποία διήρκησε πεντέμισι χρόνια ,με τεράστιο αποδεικτικό υλικό που αξιολογήθηκε από το δικαστήριο και στη βάση της αξιολόγησης του, για τις εγκληματικές πράξεις ,τις οποίες κατέγνωσε το δικαστήριο εξεδόθη η συγκεκριμένη απόφαση. Η απονομή της δικαιοσύνης δεν γίνεται σε κοινωνικό κενό” .

Ερωτηθείς αν είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε: ” Χωρίς να το αποκλείω, εκτιμώ ότι ο Ερντογάν θα το αποφύγει. Εκείνο το οποίο επιδιώκει είναι η Ελλάδα να προκαλέσει το θερμό επεισόδιο .Ο Ερντογάν δεν θέλει να μπει στη διαδικασία των διερευνητικών διαδικασιών, διότι θέλει να έχει μεγάλο πεδίο παράνομων διεκδικήσεων. Πιστεύω ότι έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται. Βέβαια από την άλλη πλευρά τις χαρτογραφήσεις του μπορεί να τις έχει κάνει ,αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλέγει να ανοίξει επιχειρησιακό μέτωπο στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Πρέπει η Ελλάδα να επιμένει σταθερά στην άσκηση των δικαιωμάτων της ,με έναν τρόπο που αναφέρεται στη διπλωματία ,στην εξωτερική πολιτική και ταυτόχρονα να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα”.

Σχετικά με την διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της γερμανικής και της αμερικανικής διπλωματίας ,προς την κατεύθυνση της έναρξης διαλόγου Ελλάδας -Τουρκίας, χωρίς να έχει καθοριστεί η ατζέντα ο κ. Κουβέλης είπε:” Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικεί συνεχώς την παραπομπή του θέματος στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε ότι αφορά την ΕΕ ,με την προεδρία αυτή τη στιγμή της Γερμανίας, πρέπει να καταγράψω την λεγόμενη ευμενή υπέρ της Τουρκίας ουδετερότητα της Γερμανίας ,η οποία δεν θα θελήσει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει πιο μπροστά ,αναφορικά με κυρώσεις ,πιέσεις προς την Τουρκία .Γιατί η Τουρκία είναι ο προνομιακός πελάτης της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας. Η Γερμανία έχει δυόμιση χιλιάδες δικές της επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται και αποκομίζουν οικονομικά οφέλη μέσα στον τουρκικό οικονομικό χώρο. Ταυτόχρονα η Γερμανία όπως είναι γνωστό ,μέσω του τραπεζικού της συστήματος έχει δώσει πάνω από 15 δις στις τουρκικές τράπεζες και έχει διακρατήσει αντιστοίχως συγκεκριμένα τουρκικά ομόλογα. Τα συμφέροντα είναι εκείνα τα οποία καθοδηγούν την πολιτική της Γερμανίας, η οποία έχει και δορυφορικές χώρες μέσα στην ΕΕ. Οπότε είναι παραγωγός μιας διστακτικότητας αναφορικά με τη στάση της Ένωσης, έναντι -για παράδειγμα- των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας”.

“Στον αντίποδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση που αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές Navtex και ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα. Επίσης εκτιμώ ότι είναι αρκετά σημαντικό το γεγονός ότι η Ρωσία ,για πρώτη φορά μίλησε με σαφήνεια και πήρε θέση υπέρ του δικαιώματος της Ελλάδας να προχωρήσει σε επέκταση των εθνικών χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια” πρόσθεσε.

“Πρέπει να υπάρξει πύκνωση της πολλαπλής εξωτερικής μας πολιτικής και πίεση προς την Τουρκία. Να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ακολούθως στη Χάγη ,με ένα και μόνο θέμα , ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα” κατέληξε ο κ. Κουβέλης ,επισημαίνοντας ότι πρέπει να συγκροτηθεί εθνική γραμμή στη βάση μιας εθνικής συνεννόησης, την οποία -όπως είπε- ο κ. Μητσοτάκης αρνείται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα