back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στοιχεία σοκ στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την Εθνική Οικονομία

Διαβάστε επίσης

«Σοκ στην απασχόληση» και «φτωχοποίηση των εργαζομένων» αποτυπώνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την Εθνική Οικονομία.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Συνομοσπονδίας Εργατών, τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η οικονομία βυθίστηκε σε «πρωτοφανή ύφεση», χειρότερη από την κρίση χρέους που έπληξε τη χώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας, επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς:

Καταγράφεται συμπίεση μισθών που οδηγεί στην φτωχοποίηση. Κατά το Β΄ τρίμηνο του έτους, ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά 10%. Οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ αυξήθηκαν από το 1% στο 12%! Παράλληλα, το 73% των εργαζομένων, έχει μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες των 1000 ευρώ.

Το 83% όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, ενώ το 31% των απασχολουμένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού!

Το τελευταίο εξάμηνο κατεγράφη δραματική μείωση των ωρών εργασίας, με τον τουρισμό και τον επισιτισμό να έχουν πληγεί κατά κύριο λόγο.

Περισσότεροι από 180.000 εργαζόμενοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια “γκρίζα περιοχή” μεταξύ υποαπασχόλησης και ανεργίας, καθώς παραμένουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών με αποδοχές μειωμένες κατά τουλάχιστον 50%, σε σχέση με το μισθό τους.

Η κατάχρηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας σε συνδυασμό με την ρευστοποίηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία που παρατηρούνται και η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την εξέλιξη αυτή, οδηγούν σε μείωση των αποδοχών και λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Β΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το 55% των εργαζομένων απασχολείται υπερωριακά και το 19% περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων -εν όψει της προώθησης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά- διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Στρέβλωση

Επιπλέον, στην έκθεση καταγράφεται σοβαρή στρέβλωση ως προς την κατάσταση και τον ρόλο νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς διαπιστώνεται ότι λειτουργούν αντίστροφα σε σχέση με το ρόλο που θα έπρεπε να έχουν!

Η εικόνα των νοικοκυριών χαρακτηρίζεται δραματική, καθώς αδυνατούν όχι μόνο να συμβάλλουν στην αναγκαία για την οικονομία αύξηση της ζήτησης, αλλά ακόμη και να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες. Κάτι, το οποίο πράττουν χρησιμοποιώντας τις όποιες αποταμιεύσεις διαθέτουν. Στον αντίποδα, ο κλάδος των επιχειρήσεων, αντί να επενδύουν, αποταμιεύουν, με τους συντάκτες της έκθεσης να θεωρούν αμφίβολο αν θα επενδυθούν τα κέρδη από τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα