back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι ΗΠΑ οδεύουν για το πιο συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο από το 1950 – Το Σάββατο ανακοινώνεται η επιλογή Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Δραματική μεταβολή της ισορροπίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όπου οι συντηρητικοί δικαστές ήταν ήδη πλειοψηφία με αναλογία 5 έναντι 4, αναμένεται να επιφέρει η σπουδή του προέδρου Τραμπ να μην καθυστερήσει, παρά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, την αντικατάσταση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ . Επιταχύνει δε ο Ντόναλντ Τραμπ τόσο την  ανακοίνωση της επιλογής του που όπως δήλωσε ο ίδιος η παρουσίαση του  υποψηφίου προσώπου για την πλήρωση της έδρας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που έμεινε κενή με τον θάνατο της εμβληματικής δικαστού Γκίνσμπεργκ,  θα γίνει πιθανόν στις 17:00 ώρα Ουάσιγκτον το Σάββατο. Στόχος του Λευκού Οίκου είναι η ψηφοφορία στην Γερουσία να  διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου , τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν από της προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου !!!
Απευθυνόμενες σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ δήλωσε ότι πλησιάζει στη λήψη της απόφασης για το πρόσωπο που θα ορίσει υποψήφιο, ενώ ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ επανέλαβε ότι η υποψηφιότητα που θα προτείνει ο Πρόεδρος θα λάβει το πράσινο φως. Σύμφωνα με το Assosieted Press to επιτελείο του προέδρου Ταρμπ θεωρεί ότι η πρωτοφανής στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ επίσπευση πλήρωσης θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο εν μέσω εκλογών, θα προκαλέσει ρεύμα υποστήριξης του Ντοναλντ Τραμπ γιαυτό και ουδείς  ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής θεωρεί επιβεβλημένη την καθυστέρηση.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις ΜακΚόνελ, η ψήφος υπέρ της επιλογής Τραμπ στη Γερουσία θα μπορούσε να μην είναι  εγγυημένη, παρότι αναμένεται να  συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πίσω από τον Τραμπ. Από την άλλη, όμως,  θα μπορούσε και να απωθήσει τους μετριοπαθείς συντηρητικούς, οι οποίοι προτιμούν να δουν τους κανόνες να τηρούνται ή φοβούνται ότι ένα ρεπουμπλικανικής απόχρωσης Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να οπισθοχωρήσει σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση.

Υπό κανονικές συνθήκες, η έρευνα και η ακρόαση ενός υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο κρατά για αρκετούς μήνες και σίγουρα όχι για 46 ημέρες – το διάστημα μέχρι τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, γερουσιαστές-κλειδιά ενδεχομένως να διστάσουν να ψηφίσουν τόσο κοντά χρονικά στις προεδρικές κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, όμως η πλειοψηφία τους δεν είναι συντριπτική – διαθέτουν μόνο 53 από τις 100 έδρες.

Η σπουδή του προέδρου Τραμπ να πληρώσει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστηριο έχει εξοργίσει το Δημοκρατικό Κόμμα , μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου στις ΗΠΑ, όπως και της κοινής γνώμης που ζητούν να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία της Γκίνσμπεργκ να μην αντικατασταθεί πριν την εκλογή νέου προέδρου.

“Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι η υποκρισία των Ρεπουμπλικανών, με επικεφαλής τον γερουσιαστή McConnell, να λάβει την ακριβώς αντίθεση θέση από τότε που πέθανε ο δικαστής Σκάλια επί διοίκησης Μπαράκ Ομπάμα. Τότε υποστήριζαν ότι ο Προεδρος Ομπάμα  ό δεν μπορούσε να επιλέξει υποψηφιότητα λόγω του ορίου των δύο θητειών. Αλλά τότε κράτησαν τη θέση άδεια ανοιχτό για πάνω από 400 ημέρες ενώ τώρα πρόκειται να προχωρήσουν. ” λέει Μπάρμπαρα Πέρι του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί  δεν φαίνεται διατεθειμένοι να αφήσουν  αυτή την εκκρεμότητα για τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι εξετάζει τα ονόματα πέντε γυναικών για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την εκλιπούσα φιλελεύθερη δικαστή Γκινσμπεργκ .

Εάν όντως συμβεί ο διορισμός θα είναι ο τρίτος δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την διοίκηση Τραμπ  και θα κατοχυρώσει μια συντηρητική πλειοψηφία 6 προς 3 στο σώμα οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής των Αμερικανών, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την πρόσβασή τους στην κάλπη.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα