back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Η λάμψη» του Στίβεν Κινγκ

Διαβάστε επίσης

Κάτι απειλητικό παραμονεύει στις γωνίες ενός απόμερου ξενοδοχείου.

Το «κομβικό μυθιστόρημα» στην καριέρα του βασιλιά του τρόμου, γραμμένο το 1977 και διάσημο από την κινηματογραφική μεταφορά του Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1980, επανέρχεται σε νέα μετάφραση στα ελληνικά. Ο Τζακ Τόρανς, καθηγητής και συγγραφέας, δέχεται σε μια απελπισμένη φάση της ζωής του να αναλάβει τη θέση του χειμερινού επιστάτη σε ένα απομονωμένο πολυτελές ξενοδοχείο στο Κολοράντο. Μαζί του πηγαίνουν η σύζυγός του Γουέντι και ο μικρός γιος τους Ντάνι, ο οποίος φαίνεται να έχει το χάρισμα της «Λάμψης». Διαβάζει τις σκέψεις των άλλων και βλέπει όλα τα κρυφά μυστικά. Μυστικά που γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα, όταν αφορούν ένα σκοτεινό μέρος, έτοιμο να γεννήσει απάνθρωπα πλάσματα. Τρεις ήρωες εγκλωβισμένοι «σαν μικρόβια στο έντερο ενός τέρατος».

Το θρυλικό έργο του Στίβεν Κινγκ έχει να κάνει με όλα τα τραύματα που κουβαλάμε. Μοναξιά, ανασφάλειες, αδυναμία επικοινωνίας, σε συνδυασμό με θέματα, όπως ο αλκοολισμός, το διαζύγιο, η εγκατάλειψη, η παιδική κακοποίηση. Η υποδειγματική σταδιακή ψυχολογική εμβάθυνση στους χαρακτήρες δίνει τη θέση της στο αγαπημένο μεταφυσικό στοιχείο του συγγραφέα στο δεύτερο μέρος. Αλλά, μέχρι τότε, έχουμε ήδη ταξιδέψει στο βαθύ σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης. Εκεί όπου μια μυστηριώδης λέξη (REDRUM) ηχεί απόκοσμα, μια παιδική χαρά παίρνει παράδοξες διαστάσεις και ένα αλλόκοτο δωμάτιο ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί.

«Το όλο πράγμα έδινε στον Τζακ μια παράξενη αίσθηση συρρίκνωσης, λες και η φλόγα της ζωτικής του δύναμης είχε αίφνης μετατραπεί σε μια ισχνή σπίθα, την ίδια στιγμή που το ξενοδοχείο διπλασίαζε σαν μοχθηρό τέρας το μέγεθός του, συρρικνώνοντάς τους με την παγερή, άψυχη ισχύ του».
«Κι αυτό τριγυρνούσε στο μυαλό του όλη τούτη την εβδομάδα, όχι με στενάχωρο τρόπο, αλλά ως κάτι δεδομένο. Ο θάνατος ήταν μέρος της ζωής. Δεν έπρεπε να το ξεχνάς ποτέ αυτό αν ήθελες να είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος. Κι όσο δύσκολο κι αν ήταν να κατανοήσεις το γεγονός του δικού σου θανάτου, δεν ήταν πάντως αδύνατον να το αποδεχτείς».

Το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ «Η λάμψη» κυκλοφορεί σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα