back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης» της Μαρί Ντουτρεπόν

Διαβάστε επίσης

Μια κατάσταση βγαλμένη από βιβλίο ή, καλύτερα, από εφιάλτη του Κάφκα.

Τον Μάιο του 2017 η νεαρή δικηγόρος Μαρί Ντουτρεπόν μεταβαίνει για τρεις εβδομάδες από το Βέλγιο στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας για να προσφέρει εθελοντικά νομική βοήθεια στους χιλιάδες πρόσφυγες. Από εκεί στέλνει στους δικούς της ένα γράμμα για κάθε μία ημέρα της διαμονής της. Είκοσι ένα γράμματα- πολύτιμες μαρτυρίες για μια καλά κρυμμένη πραγματικότητα, για την απόκρυψη μιας ανείπωτης δυστυχίας που δεν αντέχουμε να αντικρίσουμε και να ομολογήσουμε. Ένα hotspot, παράλογος σταθμός διαλογής, με ψυχές εγκλωβισμένες σε έναν Μη Τόπο, περιμένοντας εναγωνίως τις αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν τις ζωές τους. Αν θα ανήκουν σε ευάλωτες ή όχι ομάδες, αν μπορούν να συνεχίσουν να ελπίζουν ή όχι.

Η ιστορία της Αντουανέτ, αξιωματικού της αστυνομίας, που αρνήθηκε να υπακούσει σε παράλογες εντολές και βιάστηκε ομαδικά από τους συναδέλφους της, του γεννημένου εκτός γάμου και, κατά συνέπεια, κατώτερου για την κοινότητά του Αμπουμπακάρ ή του δεκαεξάχρονου Μουσά που θεωρείται ενήλικος αποκλειστικά και μόνο λόγω της οδοντοφυΐας του. Ιστορίες συγκλονιστικές για την τραγικότητά τους και αδιάσειστα τεκμήρια για το παράλογο ενός γραφειοκρατικού συστήματος που αρνείται να βοηθήσει με τις διάφορες οργανώσεις να συγκρούονται μεταξύ τους. Η συγγραφέας δεν χαρίζεται πουθενά, εκθέτει και περιγράφει όλα τα τρωτά και τις αδυναμίες και έτσι κατορθώνει να δημιουργήσει άπειρη γόνιμη τροφή για σκέψη και συζήτηση.

«Σε τελευταία ανάλυση, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει ένα θαύμα· έχουν καταφέρει να περάσουν τη θάλασσα και να βγουν ζωντανοί από το τρομερό ταξίδι τους, έχουν τέτοια αποφασιστικότητα και δύναμη που εγώ μπορώ μόνο να τις φανταστώ. Μοιάζει τόσο φυσικό να τους δώσεις την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα προτερήματα, αντί να τους προτείνεις, με το που φτάνουν, μια καινούργια έξοδο, ένα ταξίδι μέσα από έναν ωκεανό χαρτούρας, μια υπαίθρια φυλακή, περιτριγυρισμένη από αγκαθωτό συρματόπλεγμα και μπετόν. Αλλά όπως λέει η συνάδελφός μου η Κορνέλια, είναι επίτηδες που δεν γίνεται τίποτα για να γλυκάνει κάπως την καθημερινότητα των κατοίκων της Μόριας. Για να περιγράψουν αυτή την πραγματικότητα στους δικούς τους που έχουν μείνει στην πατρίδα και να τους αποθαρρύνουν από το να έρθουν. Θαρρείς και αποφασίζει κανείς να εξοριστεί όπως διαλέγει πού θα πάει διακοπές. «Μόρια: γλυκό κλίμα, αλλά πληθυσμός κάπως αφιλόξενος. Ανύπαρκτη γαστρονομία. Προς αποφυγήν αν είστε Άραβας ή Μαύρος, ή αν φοβάστε για τη ζωή σας» .

Το βιβλίο της Μαρί Ντουτρεπόν «Μόρια: Μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης» κυκλοφορεί σε μετάφραση Σάντρας Βρέττα από τις εκδόσεις Ποταμός.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα