Η διαλειμματική νηστεία είναι εξαιρετικά δημοφιλής καθώς δεν σε περιορίζει στο τι να φας, αλλά στο πότε να το φας, και αποδεικνύεται αποτελεσματική και στη μείωση του κοιλιακού λίπους.
Σύμφωνα με τον Δρ. Πολ Φαρατζιάν, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι τύποι διαλειμματικής νηστείας, είναι συνήθως 3:
1. Δύο μέρες της εβδομάδας με πολύ λίγες θερμίδες που ακολουθούνται από μέρες φυσιολογικής διατροφής.
2. Σε πιο ακραία μορφή να αφήνει κάποιος μέρες κενές από θερμίδες, δηλαδή να πίνει μόνο υγρά και τις υπόλοιπες μέρες κανονική διατροφή.
3. Η πιο ήπια μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι το γνωστό 16/8, δηλαδή τρώμε σε διάστημα 8 ωρών και τις υπόλοιπες 16 δεν τρώμε, ή 18/6 που κάνουν κάποιοι, αν μπορούν να αφήσουν το στομάχι τους κενό περισσότερες ώρες. Μετά τις μέρες ή ώρες νηστείας ακολουθείται κανονική διατροφή.
Τις μέρες ή τις ώρες που κάποιος μπορεί να φάει σύμφωνα με τον τύπο της διαλειμματικής νηστείας που ακολουθεί, δεν θα πρέπει να τρώει «σαν να μην υπάρχει αύριο» αν θέλει να χάσει κιλά, αλλά να ακολουθεί μία κανονική διατροφή. Επίσης, για μέγιστα οφέλη, το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να γίνεται το αργότερο στις 4 ή στις 6 το απόγευμα.