back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό. Στο κέντρο της ιστορικής πλατείας δεσπόζει και πάλι το εμβληματικό συντριβάνι το οποίο φωταγωγήθηκε ενώ αξιοποιήθηκε και η υδροκινητική λειτουργία του περίφημου μεταλλικού έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Πεντάκυκλος».

«Είμαστε περήφανοι που φέραμε ξανά στην πόλη μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας από έργα σε 80 χώρες για να γίνει ο συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα και αυτό που όλοι θυμόμαστε και θέλουμε να ξαναζήσουμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δωρητές και τους υπεύθυνους του Δήμου, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ένα μοναδικό σιντριβάνι, φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά και τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, φιλικό προς το περιβάλλον ώστε να κοσμεί το κέντρο της Αθήνας για δεκαετίες και να το χαίρεται ο κάθε πολίτης. Είναι τιμή μας που αυτό το επιβλητικό σιντριβάνι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αθήνα, όπως αυτή εξελίσσεται και αναβιώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Το εμβληματικό συντριβάνι , διαμέτρου 30 μέτρων, δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας. Στο συντριβάνι έχουν τοποθετηθεί 13 πίδακες, 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιοι προβολείς που δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα ενώ περιμετρικά έχει δημιουργηθεί χώρος πρασίνου. Για τη λειτουργία του συντριβανιού έχει χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας προκειμένου να μην καταναλώνεται πολλή ηλεκτρική ενέργεια και να μην απαιτείται μεγάλη ποσότητα νερού. Ιδιαίτερη πρόβλεψη έχει γίνει και όσον αφορά την επίστρωση της πλατείας για την οποία χρησιμοποιήθηκε ψυχρό υλικό προκειμένου να διατηρείται χαμηλά η θερμοκρασία όταν ο υδράργυρος εκτοξεύεται στα ύψη.

Το φαντασμαγορικό θέαμα της φωταγώγησης του συντριβανιού παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες, κάτοικοι της Ομόνοιας και άλλων περιοχών.

«Ακούσαμε ότι θα ανοίξουν τα συντριβάνια και το συνδυάσαμε με ψώνια και βόλτα. Είναι πραγματικά υπέροχο που ξανάεφτιαξαν την Ομόνοια μας», είπε η κ. Σμαράγδα. «Η ανάπλαση της πλατείας πιστεύω ότι θα δημιουργήσει νέα στέκια εδώ στην περιοχή. Αρκεί να την προσέξουν και να τη φυλάξουν αλλά και να φτιάξουν και τους γύρω δρόμους», επισήμανε η κ. Άννα.

Κάτοικοι της περιοχής μια δεκαετία τώρα, ο κ. Δημήτρης και η σύζυγός του Παναγιώτα περίμεναν πώς και πως να ανοίξει η πλατεία. «Μας τα χάλασε ο κορονοϊός, όμως επιτέλους παραδόθηκε η πλατεία Ομονοίας. Έπρεπε να έχει γίνει χρόνια. Πιστεύω ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση γενικότερα της περιοχής, θα φέρει περισσότερη ασφάλεια για εμάς που ζούμε εδώ». «Εύχομαι να την κρατήσουν όπως είναι απόψε. Δεν την έχουμε δει ποτέ πιο όμορφη την πλατεία Ομονοίας», μας είπε η κ. Παναγιώτα.

«Η ανάπλαση της πλατείας σημαίνει ανάσα, αναγέννηση. Σημαίνει ότι ξαφνικά βλέπουμε την πόλη μας έτσι όπως θέλαμε και ονειρευόμαστε να την ξαναζήσουμε. Κάνει την πόλη πιο φιλική πιο γήινη και μας δίνει τη δυνατότητα να την απολαύσουμε όπως της αξίζει και αξίζει και σε μας», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Γκαγκάκη.Στ’ ανατολικά της πλατείας Ομονοίας , στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, βρίσκεται το γλυπτό Πεντάκυκλος του Γιώργου Ζογγόπουλου το οποίο αποτελείται από πέντε κύκλους που κινούνται με τη βοήθεια του νερού. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αξιοποιήθηκε η υδροκινητική λειτουργία της κατασκευής.

Η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας υπενθυμίζεται ότι έγινε με χορηγίες ιδιωτών και όχι με τα χρήματα των πολιτών. Μεγάλοι δωρητές του έργου είναι: Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη» με γενναία χρηματοδότηση, η «Fontana Fountains» που κατασκεύασε το σιντριβάνι, ο «Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ» που ανέλαβε την εξ ολοκλήρου κάλυψη της δαπάνης και την εκτέλεση του συνόλου των οικοδομικών εργασιών και είχε μέσω της θυγατρικής του «ΤΟΜΗ» τον γενικό συντονισμό και την επίβλεψη του εργοταξίου.

Ειδικά για το μοναδικό Γλυπτό του Ζογγολόπουλου καθοριστική ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση που έδωσε την δυνατότητα της πλήρους επαναλειτουργίας του μετά από χρόνια.

[su_slider source=”media: 207514,207505,207504,207501,207502,207499″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Δηλώσεις δωρητών

Από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, η Εκτελεστική Διευθύντρια Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου τόνισε τα εξής: «Η Ομόνοια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας. Με την ανάπλαση της πλατείας και την κατασκευή του υπερσύγχρονου και αισθητικού σιντριβανιού, η Ομόνοια ξαναγίνεται σημείο αναφοράς για την πόλη, ανακτώντας την αίγλη της. Για το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, η δωρεά αυτή, η οποία ακολουθεί τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της Πλατείας Συντάγματος από τον κ. Αθανάσιο Λασκαρίδη, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, σηματοδοτεί τον σεβασμό και τη διαρκή μέριμνα για τον δημόσιο χώρο, στην ουσιαστική αλλά και στη συμβολική του διάσταση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που από σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας θα μπορούν και πάλι να περπατήσουν στην πλατεία Ομονοίας με ένα αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης μετά από χρόνια».

Από τους εκπροσώπους της Fontana Fountains έγινε η εξής δήλωση «Είμαστε περήφανοι που φέραμε ξανά στην πόλη μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας από έργα σε 80 χώρες για να γίνει ο συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα και αυτό που όλοι θυμόμαστε και θέλουμε να ξαναζήσουμε. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δωρητές και τους υπεύθυνους του Δήμου, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ένα μοναδικό σιντριβάνι, φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά και τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, φιλικό προς το περιβάλλον ώστε να κοσμεί το κέντρο της Αθήνας για δεκαετίες και να το χαίρεται ο κάθε πολίτης. Είναι τιμή μας που αυτό το επιβλητικό σιντριβάνι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αθήνα, όπως αυτή εξελίσσεται και αναβιώνει».

Αναφερόμενος στην ανάπλαση της Ομόνοιας, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Δημήτρης Καλλιτσάντσης, δήλωσε «Οι πλατείες δεν είναι απλά καλλωπιστικά στοιχεία μίας πόλης. Είναι σημεία αναφοράς μίας συλλογικής αίσθησης «ανήκειν» και «μοιράζεσθαι», η σημασία της οποίας συχνά παραβλέπεται. Στους πολίτες και στους επισκέπτες της χώρας μας, αξίζει μία πλατεία Ομονοίας, αντάξια αυτού που η Αθήνα αντιπροσωπεύει διεθνώς ως σύμβολο του πρώτου «δήμου» στην παγκόσμια ιστορία. Είναι τιμή για τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ το ότι είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν αφιλοκερδώς την πολύτιμη τεχνογνωσία και την ανεκτίμητη εργασία των ανθρώπων τους, για να αναβιώσουν ένα τοπόσημο-σύμβολο της ελληνικής πρωτεύουσας».

Εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση, η Διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου υπογράμμισε τα εξής «Η Πλατεία Ομονοίας, δεν ενώνει μόνο ορισμένους από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ενώνει και νοηματικά το παρελθόν με το μέλλον της, είναι ένας παραδοσιακός τόπος συνάντησης, ένα εμβληματικό σημείο στο χαμηλό υπογάστριο της Αθήνας. Το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου, ενός καλλιτέχνη που μεγάλωσε σε αυτή την πλατεία, είναι ένα ιδιαίτερο δημιούργημα που στηρίζεται στην αδιάλειπτη ροή που μοιάζει σαν να συμπληρώνει τον ρυθμό του κέντρου της πόλης. Στο Ίδρυμα Ωνάση πιστεύουμε στην δημοκρατικότητα της Τέχνης, στην διάχυση της στον δημόσιο χώρο όταν μιλάμε για πολιτισμό στον δημόσιο χώρο, σκεφτόμαστε μια πόλη που μας περιέχει όλους. Ένα έργο τέχνης πρέπει να αποκτά σχέση με τους πολίτες, το περιβάλλον, την τοποθεσία, το παρόν, το παρελθόν και κυρίως το μέλλον της πόλης. Μέσα από την ανάγκη της καθημερινής εμπειρίας, εγκαινιάζουμε σήμερα τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό να ενισχυθεί ο πολιτισμός στην καθημερινή εμπειρία της Αθήνας και να υπογραμμιστούν αξίες όπως η συνύπαρξη, η ενσωμάτωση, η αισθητική, η περιβαλλοντική ηθική και ο δημόσιος διάλογος. Στόχος μας, είναι να μειωθεί το αίσθημα φόβου και απομόνωσης, να δημιουργηθεί αισθητική απόλαυση, αλλά και να αναδειχθούν τοπόσημα και φυσικά χαρακτηριστικά που μέχρι στιγμής χάνονταν μέσα στη βουή της πόλης».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα