back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Λουξεμβούργο απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για μεταφορά 1,6 δις περιουσιακών στοιχείων του Ιράν

Διαβάστε επίσης

Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για τη μεταφορά 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων από περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, σε θύματα των επιθέσεων στις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Οι δικαστικές αρχές στο Λουξεμβούργο έκαναν γνωστή την απόφασή τους την Δευτέρα. Η δικαστική αυτή απόφαση επιβεβαιώνει δηλώσεις του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί, χθες, Κυριακή, ο οποίος χαιρέτισε μια «ωραία νομική νίκη» στην αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων που είχαν παγώσει εδώ και χρόνια έπειτα από αμερικανικό αίτημα. Η ανακοίνωση της δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου διευκρινίζει ότι εφετείο έκρινε την 1η Απριλίου ότι το αμερικανικό αίτημα για κατάσχεση χρημάτων ήταν «απαράδεκτο», δεδομένου ότι οι εν λόγω τραπεζικοί λογαριασμοί «δεν ήταν κατασχέσιμοι», σύμφωνα με το δίκαιο του Λουξεμβούργου.
Αυτά τα κεφάλαια, που διαχειρίζεται ο οργανισμός εκκαθάρισης Clearstream, είχαν παγώσει τον Ιανουάριο του 2016 έπειτα από αίτημα δικηγόρων θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την κατάσχεση προς όφελος των πελατών τους. Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και μπορεί να εφεσιβληθεί.
Ξεχωριστή δικαστική απόφαση, με ημερομηνία 3 Απριλίου, εμπόδισε τη μεταφορά κεφαλαίων, απειλώντας την Clearstream με ημερήσιο πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε περίπτωση που μεταφέρει τα χρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Clearstream υπέβαλε στις 7 Απριλίου αίτημα για άρση της απαγόρευσης μεταφοράς κεφαλαίων, η οποία απορρίφθηκε από τη δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου για διαδικαστικούς λόγους.
Το 2012, δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε διατάξει το Ιράν να πληρώσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με το επιχείρημα ότι η Τεχεράνη είχε βοηθήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα επιτρέποντας στους αντάρτες της να ταξιδέψουν στο έδαφός του.
Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, πάντα αρνείτο ότι έχει την παραμικρή σχέση με τους δράστες αυτών των επιθέσεων, πολίτες αραβικών χωρών, στην πλεινότητά τους Σαουδάραβες, και αρνήθηκε να πληρώσει. Οι αμερικανικές αρχές τότε υπέβαλαν αιτήματα για κατασχέσεις ιρανικών περιουσιακών στοιχείων παντού όπου ήταν δυνατό.
Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα