back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βιβλιοθήκη της Βουλής- Καπνεργοστάσιο : “Ένα τσιγάρο δρόμος”

Διαβάστε επίσης

Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν. Ένα ιστορικό κτίριο, ένα βιομηχανικό μουσείο στην καρδιά της Αθήνας που σήμερα φιλοξενεί βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, υπό την σκέπη της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Σημείο αναφοράς γνώσης, σε μια γειτονιά της Αθήνας,η Βιβλιοθήκη της Πόλης έχει ανοικτές τις πόρτες για το κοινό σε σειρά τακτικών ξεναγήσεων και παρουσιάζει την  ιστορική διαδρομή υπό τον τίτλο «Ένα τσιγάρο δρόμος… Από το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Βιβλιοθήκη της Βουλής».

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00, η Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, υποδέχεται το κοινό στο πλαίσιο των Αθηναϊκών Διαδρομών Βιβλίου.

“Το κτίριο έχει μία πολύ όμορφη ιστορία, δύσκολη, τραγική κάποιες φορές, κυρίως στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναφερόμαστε σε ένα κτίριο που αρχίζει να ζει και υλοποιεί την παρουσία του από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 όταν γίνεται το δεύτερο στη σειρά , μετά την καταστροφή ενός πρώτου δημόσιου καπνεργοστασίου στην οδό Αριστοτέλους και τελευταίο από ότι φάνηκε στη συνέχεια, μεγάλο βιομηχανικό κέντρο για τον καπνό, στη συμβολή των οδών Λένορμαν, Κρέωντος και Αμφιαράου” λέει η κα Ελένη Αντωναράκου διευθύντρια στην Βιβλιοθήκη της Πόλης στον “Αθήνα 9.84” και την εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (20/2/20)

“Είναι σημείο αναφορά για τον πολιτισμό, το πνεύμα, την γνώση, για την μελέτη, αφού εδώ φυλάσσονται και διατίθενται στο κοινό στο είδος τους, πιθανόν και τα μεγαλύτερα στην επικράτεια, αρχεία εφημερίδων και περιοδικών που καλύπτουν τον ημερήσιο τύπο από όταν αρχίζει να υπάρχει ελληνικό κράτος και τυπώνονται οι πρώτες εφημερίδες του ελληνικού κράτους μέχρι και τον 21ο αιώνα”.

Ένα πλούσιο αρχείο

Η Βιβλιοθήκη στο Καπνεργοστάσιο περιλαμβάνει ένα πλούσιο αρχείο εφημερίδων, περιοδικών ποικίλης ύλης, επιστημονικών περιοδικών πλήθος βιβλίων σύγχρονων και παλιότερων ενώ στον χώρο υπάρχει και τμήμα της Μπενακείου Βιβλιοθήκης μέχρι να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο στην οδό Ανθίμου Γαζή.

Παράλληλα στην Λένορμαν είναι και το τμήμα συντήρησης εφημερίδων και εντύπων γενικότερα ενώ λειτουργεί βεβαίως και το αναγνωστήριο για το κοινό. Φυσικά μεγάλο μέρος από τον πνευματικό πλούτο της Βιβλιοθήκης της Βουλής φυλάσσεται στον κεντρικό χώρο στο Σύνταγμα όπου πραγματοποιούνται και πολλές δράσεις για το κοινό.

“Στην Λένορμαν, συναντάμε ειδήσεις, νέα από όλη την Ελλάδα και για την Ελλάδα και παρέχονται στο κοινό, κάνοντας μαζί του μία αναζήτηση στο παρελθόν, το παρόν και καθώς και τι μπορεί να γίνει στο μέλλον” λέει η κα Αντωναράκου και εξηγεί την διαδικασία διάσωσης των εντύπων και την ανάγνωση μέσω μικροφίλμ .

“Το μικροφίλμ ή η μικροταινία είναι ένας τρόπος, που κρίθηκε ο καλύτερος τη δεκαετία του ’90 για να διασωθούν όλα αυτά τα τεκμήρια και βέβαια η μικροταινία (όπως μας έχουν ενημερώσει) έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Αποτέλεσε για μας, το κανάλι διάσωσης αυτού του υλικού και έτσι έχουμε μικροφιλμάρει όλο σχεδόν το υλικό του παλαιότερου Τύπου, σε περίπου 25.000 μικροταινίες. Παράλληλα επειδή δεν σταματούν οι εφημερίδες, τα περιοδικά η καταγραφή γίνεται πλέον με τον νέο τρόπο, την νέα μέθοδο που θα διαιωνίσει το υλικό, την ψηφιακή εγγραφή”.

Ξεναγήσεις

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν 218, έχει ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό για να περιηγηθεί στο βιομηχανικό κτήριο να γνωρίσει την Βιβλιοθήκη, τον πλούτο των συλλογών της και τις υπηρεσίες της. Πληροφορίες  στα τηλέφωνα 210 510 2303, 210 510 2359 & 210 510 2603 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]..

“Γίνονται ξεναγήσεις καθημερινά, έχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία φιλοξενούνται σχολεία που έρχονται κατά κύριο λόγο, από την Αττική” λέει η κα Αντωναράκου

“Με τα παιδιά έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε μαζί τους κάποιες ώρες δημιουργικές, επάνω στο θέμα,  να γνωρίσουμε το βιβλίο, να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες και να αποκομίσουμε όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία γνώσης μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Περιμένουμε κάθε πολίτη, το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα και να τον ξεναγήσουμε στο χώρο μας. Όσοι είναι μαζί μας σε αυτές τις ξεναγήσεις θα διαπιστώσουν ότι τα λόγια μερικές φορές υστερούν μπροστά στην εικόνα και στο να βρεθεί κάποιος στο συγκεκριμένο χώρο”.

Το εμβληματικό κτίριο άρχισε να κτίζεται το 1928 και εκεί στεγάστηκαν σταδιακά περίπου 25 καπνοβιομηχανίες για κοπή και συσκευασία καπνού, παραγωγή τσιγάρων και πούρων καθώς και η διεύθυνση και το τελωνείο. Στην Κατοχή υπέστη φθορές τόσο από τις κατοχικές δυνάμεις όσο και κατά την διάρκεια του εμφυλίου. Σταδιακά οι καπνοβιομηχανίες έφυγαν και χώροι του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα από πλήθος υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής.  Στέγασε την Στρατιωτική Υπηρεσία Αθηνών, την Υγειονομική Υπηρεσία Στρατού ακόμα και πρόσφυγες από την Ρουμανία.

Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης το υπ.Οικονομικών και την Στατιστική Υπηρεσία.

Το 1989, το καπνεργοστάσιο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και περιήλθε στην κυριότητα της Βουλής των Ελλήνων η οποία προχώρησε σε εργασίες συντήρησης ενώ διατήρησε τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου.

 

Γιώργος Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα