back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βάλτε Χ στη ρατσιστική βία

Διαβάστε επίσης

25 σχεδιαστές κόμικς λένε όχι στη ρατσιστική βία

Είσαι Έλληνας;

Μεσογείων, Μάρτιος 2017

Ο φοιτητής δέχτηκε επίθεση από έξι άτομα που βρίσκονταν στην είσοδο των Κεντρικών Γραφείων της Χρυσής Αυγής. Τον κυνήγησαν τέσσερα άτομα και άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι και στο σώμα με μπουνιές και κλοτσιές. Όταν έφτασε η Αστυνομία, ήταν παρών χρυσαυγίτης που μάλιστα τον ρώτησε ενώ ήταν αιμόφυρτος: «Είσαι Έλληνας;» Ένας από τους δράστες είναι υπάλληλος στη Βουλή, στο γραφείο του Μιχαλολιάκου.

Αυτή είναι μία από τις 50 εικονοποιημένες ιστορίες περιστατικών ρατσιστικής βίας, που περιλαμβάνει ο «Βάλ’ τους Χ – Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας». Ο χάρτης, μέχρι στιγμής, αποτελείται από 50 έργα κόμικς 25 δημιουργών, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση-καμπάνια «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Κάθε ρατσιστική επίθεση περιγράφεται με ένα σύντομο κείμενο.

Στόχος της καμπάνιας είναι να αναδειχθούν τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής και να ανέβει στην ατζέντα η δίκη της αλλά και γιατί όπως λένε οι εμπνευστές της, η μάχη με το ρατσισμό είναι οδός μονής κατεύθυνσης.

Τι είναι ο «Βάλ’ τους Χ – Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας»

«Βάλ’ τους Χ – Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας» είναι μια καμπάνια δρόμου (street campaign) που σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, Παράρτημα Ελλάδας, και της οργάνωσης HumanRights360.Ένα πορτοκαλί αυτοκόλλητο με τυπωμένο το QR Code της κάθε επίθεσης είναι κολλημένο στο σημείο που έγινε η επίθεση, Μόλις σκαναριστεί με το κινητό οδηγεί στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση της επίθεσης στο https://valtousx.gr όπου υπάρχει η περιγραφή της επίθεσης και η εικόνα της.

«Αυτό που λέμε για το ρατσιστικό έγκλημα είναι ότι είναι διπλά επιζήμιο για τον κοινωνικό ιστό γιατί είναι ένα έγκλημα μηνύματος. Εμείς θέλαμε να αποτυπώσουμε τις επιθέσεις με έναν τρόπο όχι απλά ακαδημαϊκό αλλά με έναν τρόπο που να γίνουν μέρος της ιστορίας της πόλης» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Χατζηιωάννου, η Ελένη Τάκου, αναπληρώτρια Διευθύντρια της οργάνωσης Human Rights360.

Ιστορίες και εικόνες, που προκαλούν φρίκη και ελπίζουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις

Η έκθεση

Τα 50 έργα που έχουν δημιουργήσει οι 25 σχεδιαστές κόμικς και εικονογραφούν τις 50 επιθέσεις εκτίθενται στην Αποθήκη Δ9 της Τεχνόπολης έως την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 από τις  12.00 έως τις 21.00.

Οι σχεδιαστές

Αδαμοπούλου, Αναστασίου, Βαβαγιάννης, Γιακουμάκης, Δερβενιώτης, Θεοδωροπούλου, Καραγεωργίου, Καραμπάλιος, Κεφαλάς, Κουντούρης, Μικάλεφ, Μπότσος, Νικολαίδου, Οθωναίου, Πετρόπουλος, Πέτρου, Χαλκιάς, Aspallax, Bratimoto, John Antono, No Bugdet Epics, Panagos, PanPan, Piotr, Tasmar.

Κυριακή 17 Μαρτίου 16.00 – 18.00 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Συζήτηση με υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας (Π. Γερουλάνο, Ν. Ηλιόπουλο, Κ. Μπακογιάννη, Π.Κωνσταντίνου, Ν. Σοφιανό, Γ. Τσιρώνη) για την ρατσιστική βία και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση διοργανώνεται από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα