back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η αλλαγή στη ρητορική των Πρασίνων και οι στόχοι τους στις ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

Η άνοδος των Πρασίνων σε Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, η αλλαγή στη ρητορική τους, οι ομάδες πολιτών που προσεγγίζουν και οι στόχοι τους στις Ευρωεκλογές, ήταν το θέμα της νέας μεγάλης έρευνας του Αθήνα 9.84, που παρουσιάστηκε σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Στην ανάλυση που επιχειρείτε, παρεμβαίνουν με συνεντεύξεις οι επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή Σκα Κέλλερ και Φιλίπ Λαμπέρτ, ο Κριστιάν Κμιοτέκ, πρόεδρος των Πρασίνων Λουξεμβούργου, η Όλγα Δρόσου, διευθύντρια του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα, think tank, που πρόσκειται στους Γερμανούς Πρασίνους, και η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας του Κόμματος των Πρασίνων στην Ευρωβουλή.

Σκα Κέλλερ: Δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με άλλα κόμματα

H Aθηνά Κορλίρα συνομίλησε με την Σκα Κέλλερ, Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων της Ευρωβουλής για την άνοδο του κόμματος σε Γερμανία και ΕΕ.

«Ως κόμμα (οι Πράσινοι) παίζουμε ένα σπουδαίο ρόλο εδώ και χρόνια. Έχουμε μεγαλώσει και έχουμε γίνει πια μία σταθερή πολιτική δύναμη στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Πράσινοι στη Γερμανία είναι ένας καθοριστικός πολιτικός παίκτης. (Έχουμε άλλωστε και το παράδειγμα της Βαυαρίας). Θεωρείτε ότι ως κόμμα θα παίξετε καταλυτικό ρόλο και στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές;

Στις τοπικές εκλογές έχουμε την Βαυαρία και τη Έσση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήγαμε καλά δημοσκοπικά και στα αποτελέσματα της Βαυαρίας. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι πιθανό να κερδίσουμε ψήφους και στις ομοσπονδιακές εκλογές, με μήνυμα την “ελπίδα” και μένοντας προσηλωμένοι στις πολύ σταθερές μας προτάσεις για αυτό που επιδιώκουμε να κερδίσουμε. Άλλα κόμματα-δυστυχώς- προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με τη μέθοδο του εκφοβισμού ή επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους…Αυτή η μέθοδος είναι φανερό ότι δεν δουλεύει πια-δεν δούλεψε και ποτέ άλλωστε. Είναι ώρα για άλλου είδους πολιτική προσέγγιση.

Πόσο έχει εξελιχθεί το κόμμα σας τα τελευταία χρόνια;

Ως κόμμα (οι Πράσινοι) παίζουμε ένα σπουδαίο ρόλο εδώ και χρόνια. Έχουμε μεγαλώσει και έχουμε γίνει πια μία σταθερή πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Με την ευκαιρία να σας πω ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γερμανία…Είχαμε εκλογές στο Λουξεμβούργο που πήγαμε εξαιρετικά καλά αλλά και δημοτικές εκλογές στο Βέλγιο. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το μήνυμα της “ελπίδας”, των σταθερών θέσεων και πως θέλουμε να είναι το κόμμα μας στο μέλλον, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο “έδαφος” και αυτό είναι εξαιρετικό όταν το διαπιστώνουμε. Στις δημοσκοπήσεις για ομοσπονδιακές εκλογές πηγαίνουμε πολύ καλά, αλλά μιλάμε για δημοσκοπήσεις και όχι για αποτελέσματα. Το λέω αυτό διότι η εμπειρία μας μας έχει δείξει ότι αρκετές φορές οι δημοσκοπήσεις απέχουν από τα αποτελέσματα. Είχαμε περιπτώσεις με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλα ποσοστά και τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο καλά.
Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, ειδικά στην Ανατολική Γερμανία για να συγκεντρώσουμε περισσότερους οπαδούς, αλλά είμαστε σίγουρα πια μία σταθερή και υπολογίσιμη δύναμη.

Πώς σχολιάζετε την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Αυτή είναι σίγουρα μία εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί αλλά είναι προφανές ότι σε πολλές χώρες στη ΕΕ τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Ωστόσο πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε με ακροδεξιά κόμματα, γιατί για παράδειγμα στην Ουγγαρία έχουμε τον Ορμπάν που ενοχοποιεί ΜΚΟ, που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου κλπ αλλά είναι μέλος του Συντηρητικού Κόμματος. Οι Συντηρητικοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι στο ποιους πολιτικούς ανέχονται να βρίσκονται ανάμεσα στα στελέχη τους και ποιους όχι, αν και φαίνεται ότι θέλουν να κρατήσουν τον Ορμπάν, μόνο για να μην πέσουν τα νούμερά τους. Εγώ σίγουρα θα τον υπολόγιζα ως ένα δεξιό εθνικιστή και τέτοιους βλέπουμε ολοένα και περισσότερους τέτοιους. Επίσης όταν βλέπουμε την περίπτωση της Αυστρίας, που αποτελεί πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα, βλέπουμε ένα Συντηρητικό κόμμα που βοηθά τους ακροδεξιούς-τα εξτρεμιστικά κόμματα να εισέρχονται στην Κυβέρνηση, ενώ θα μπορούσαν να έχουν συμπράξει με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά επέλεξαν τους ακροδεξιούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ως μήνυμα και πιστεύω ότι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τις διαφορετικές “απειλές” που μας έρχονται και ειλικρινά εύχομαι ότι τα Συντηρητικά κόμματα θα αποφασίσουν να πάρουν μία ξεκάθαρη θέση και να διαφοροποιηθούν από τα δεξιά-εθνικιστικά κόμματα. Ως τώρα δεν βλέπω να το έχουν κάνει και δεν βλέπω να έχουν και τη πρόθεση αλλά το εύχομαι, διότι διαφορετικά αυτό που θα κάνουν είναι να νομιμοποιήσουν μία αντι-Ευρωπαϊκή και αντι-μεταναστευτική θέση.

Πόσο ισχυρό είναι το κόμμα σας στην Ευρωβουλή; Σκέφτεστε να συνεργαστείτε μετεκλογικά με άλλα κόμματα;

Δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με άλλα κόμματα. Σε πολλές χώρες έχουμε Πράσινους που συνεργάζονται με άλλους σε εκλογικές λίστες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το βλέπουμε όμως σε εθνικό επίπεδο. Μετά τις Ευρωεκλογές θα προσπαθήσουμε να ανα-συνταχθούμε, διότι είμαστε στη πραγματικότητα σε μία κρίσιμη κατάσταση στην ιστορία της Ευρώπης, όπου οι υπέρμαχοι της ΕΕ δέχονται επίθεση από την ακροδεξιά, αλλά και από κάποιους πιο συντηρητικούς (όπως κουβεντιάσαμε και νωρίτερα). Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να υπερασπιστούμε την ΕΕ, τις αξίες και τους κανόνες της, όπως το γράμμα του Νόμου, τη Δημοκρατία, την ελευθερία των πολιτών κλπ και να ασχοληθούμε με το πως θα την αλλάξουμε , όπως πχ στον κοινωνικό τομέα που δεν είναι και πολύ δραστήρια (η ΕΕ). Έχουμε πολλούς κανόνες αλλά δεν έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Έχουμε ελάχιστες αξίες ακόμη σε κοινωνικά θέματα, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση. Πρέπει να είμαστε πιο απαιτητικοί όταν μιλάμε για την Κλιματική προστασία και την προστασία του Περιβάλλοντος. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε και επιθυμούμε να είμαστε η προ-Ευρωπαϊκή δύναμη αλλαγής. Είμαστε συνεπώς έτοιμοι να συνεργαστούμε και με άλλους που πρεσβεύουν τις ίδιες θέσεις με εμάς.

Φιλίπ Λαμπέρντς:

Τα παραδοσιακά κόμματα αδυνατούν να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής

Οι πράσινοι είναι συντονισμένοι με τις ανησυχίες των πολιτών

 

Ο Φιλίπ Λαμπέρντς, Συμπρόεδρος στην Ομάδα των Πρασίνων της Ευρωβουλής μίλησε στην Αθηνά Κορλύρα για το μέλλον του κόμματος των Πρασίνων.

«Έχουμε παρατηρήσει στο κόμμα ότι οι χρονιές που λήγουν σε 4, μας δίνουν κακά αποτελέσματα και οι χρονιές που λήγουν σε 9 καλά…Η μεγάλη πρόκληση για το κόμμα μου είναι να καταφέρουμε να μειώσουμε την ψαλίδα μεταξύ των χαμηλών και των υψηλών ποσοστών μας και να μην κυμαίνεται άνω του 10%», δήλωσε ο κ. Λαμπέρντς.

Το κόμμα των Πρασίνων κερδίζει έδαφος και στην πατρίδα σας το Βέλγιο αλλά και στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Που οφείλεται αυτή η άνοδος;

Θα έλεγα ότι αν κοιτάξουμε τα κόμματα που είχαν επιτυχία τις τελευταίες 10 μέρες στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία, βλέπουμε ότι υπήρχε μία μάλλον σταθερή πολιτική πορεία τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Ίσως στην Γερμανία και το Βελγιο να υπήρξε μία μικρή ενίσχυση των αρχικών θέσεων του Κόμματος, αλλά ποτε δεν ήταν πολύ διαφοροποιημένη. Νομίζω ότι αυτό που παρατηρούμε είναι το γεγονός ότι απο τη μία τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι χάνουν δύναμη, γιατί φαίνεται να είναι ανίκανοι να φέρουν ικανοποιητικές απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής. Αυτό θεωρώ ότι είναι προφανές. Μέχρι σήμερα οι Εθνο-λαϊκιστές θεωρούνταν μία αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική δύναμη σε πολλές χώρες (με μερικές εξαιρέσεις), όπου οι ακροδεξιές παρατάξεις να είναι η εναλλακτική. Όμως στις 3 χώρες που αναφέραμε, παρατηρούμε διαχρονικά μία αύξηση των όσων ξεκίνησαν να αναγνωρίζουν τους Πράσινους ως αξιόπιστη εναλλακτική. Πιστεύω επίσης ότι έχουμε μία αύξηση της ευαισθησίας της κοινής γνώμης σε οικολογικά θέματα (κλιματική αλλαγή, ρίπποι, βιοποικιλότητα), θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα των πολιτών, ειδικά της νέας γενιάς. Ολοένα και περισσότεροι που πλησιάζουν την ηλικία να έχουν δικαίωμα ψήφου, τείνουν να στρέφονται στους Πράσινους, ως μία αξιόπιστη εναλλακτική. Αυτό πιστεύω ότι παρατηρούμε. Οπότε δεν είναι τόσο ότι εμείς αλλάξαμε αλλά το γεγονός ότι είμαστε συντονισμένοι με τις ανησυχίες μεγάλου μέρους των πολιτών.

Πως αναμένετε να διαμορφωθούν τα ποσοστά του κόμματός σας στις επόμενες εκλογές στο Βέλγιο;

Ελπίζω ότι θα πάμε (οι Πράσινοι) καλά. Η εμπειρία έχει δείξει ωστόσο ότι όταν έχεις 2 κοντινές μεταξύ τους εκλογικές αναμετρήσεις, η δυναμική της πρώτης καθορίζει και τη δυναμική της δεύτερης. Οπότε, αν πας άσχημα στην πρώτη, συνήθως τα ποσοστά χειροτερεύουν τα αποτελέσματα στη δεύτερη. αυτή είναι η υπόθεση που κάνουμε και θεωρούμε ότι τώρα έχουμε ακόμη πολλή σκληρή δουλειά. Υπολογίζω ωστόσο οι Πράσινοι θα κερδίσουν σημαντικά έδαφος του χρόνου, ειδικά σε σχέση με τα αποτελέσματα πριν από 5 χρόνια, που ήταν αρκετά απογοητευτικά. Δεν αγγίξαμε ιστορικό χαμηλό, αλλά είμασταν αρκετά χαμηλά σε ποσοστά. Έχουμε παρατηρήσει στο κόμμα ότι οι χρονιές που λήγουν σε 4, μας δίνουν κακά αποτελέσματα και οι χρονιές που λήγουν σε 9 καλά. Αυτό όμως που επιθυμούμε είναι να δώσουμε ένα τέλος στα αποτελέσματα γιο-γιό. Η μεγάλη πρόκληση για το κόμμα μου είναι να καταφέρουμε να μειώσουμε την ψαλίδα μεταξύ των χαμηλών και των υψηλών ποσοστών μας και να μην κυμαίνεται άνω του 10%. Το 1999 και το 2009 που πήγαμε καλά και το ποσοστό μας ήταν κοντά στο 20%, ενώ το 2004 και το 2014 που πήγαμε άσχημα, το ποσοστό μας ήταν κοντά στο 8%. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πιο σταθερή βάση ψηφοφόρων ώστε τα “κακά” αποτελέσματά μας να είναι κοντά στο 15% και τα καλά κοντά στο 25%. Αυτή είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχω λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει μία “στροφή” στην κοινή γνώμη, υπό την έννοια ότι συνήθως οι Πράσινοι πηγαίνουν χειρότερα στις εκλογές από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτή τη φορά, στο Βέλγιο, τα αποτελέσματα ήταν ενισχυμένα σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Με άλλα λόγια, βλέπουμε αυτή την εξέλιξη ως ένα θετικό μήνυμα για εμάς και όχι ως μία ψήφο αντίδρασης. Το κόμμα μας είναι σχεδόν 40 ετών, δεν είμαστε πια “οι καινούριοι στη γειτονιά”. Αν θέλει κανείς να διαμαρτυρηθεί στο Βέλγιο, έχει άλλες εναλλακτικές. Επομένως, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν τους Πράσινους όχι από αντίδραση, αλλά γιατί πιστεύουν όχι μόνο στις ιδέες που προωθούμε αλλά και στα πρόσωπα που τις υπηρετούν.

Πως βλέπετε να διαμορφώνονται τα αποτελέσματα στις επόμενες Ευρωεκλογές;

Τα αποτελέσματα την περασμένη Κυριακή και περισσότερο πριν 2 Κυριακές είναι λίγο διαστρεβλωμένα, με την έννοια ότι οι εκλογές έγιναν σε 3 χώρες που έχουν ισχυρές ομάδες Πρασίνων (Βέλγιο-Γερμανία-Λουξεμβούργο). Είναι τρεις χώρες στις οποίες είμαστε παρόντες εδώ και πολύ καιρό. Οπότε ξεκινήσαμε από μία σταθερή βάση. Δεν μπορούμε να πούμε οτι συμβαίνει το ίδιο στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη. Εκεί- αλλά και σε όλη την ΕΕ- θα θέλαμε να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά του Βελγίου, ή της Γερμανίας ή του Λουξεμβούργου, όμως προς το παρόν αυτό δεν γίνεται.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις χώρες Βέλγιο-Ολλανδία-Λουξεμβούργο-Γερμανία-Γαλλία, ίσως και Αυστρία, αλλά και τις Σκανδιναβικές χώρες…θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκεί έχουμε αυξημένα ποσοστά και αυτό αναμένουμε να φανεί στις επόμενες Ευρωεκλογές.
Η πραγματική πρόκληση είναι αν θα καταφέρουμε να κερδίσουμε αρκετές Νότιες και Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ. Και θα έλεγα ότι προς στιγμήν το πιο πολλά υποσχόμενο μέρος της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ιταλία. Θα μου πείτε ότι δεν έχει κόμμα Πρασίνων η Ιταλία, αλλά για την ακρίβεια θα σας πω ότι είχε και ότι προσπαθούμε να “χτίσουμε” ένα νέο προφίλ στη χώρα ως παράταξη. Οι προσδοκίες μας εκεί είναι μεγάλες, διότι υπάρχουν πολλοί “Πράσινοι σε ιδεολογία” ψηφοφόροι που κατέληξαν τα τελευταία χρόνια να ψηφίζουν το κόμμα των 5 αστέρων. Όμως τελευταία το κόμμα αυτό έχει συνεταιριστεί με την ακροδεξιά Λέγκα και αυτό έχει “αηδιάσει” τους ψηφοφόρους μας, οι οποίοι αναζητούν μία εναλλακτική και αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε για αυτούς.
Αν εξετάσουμε την περίπτωση της Ανατολικής Ευρώπης, βλέπουμε κόμμα Πρασίνων στην Ουγγαρία που έχουμε κόμμα, ή μάλλον για την ακρίβεια 2 κόμματα. Σε κάποιες από τις Βαλτικές Χώρες και στη Τσεχία, οι σύμμαχοί μας είναι οι Πειρατές. Υπάρχει έδαφος να καλλιεργήσουμε στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία. Αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε μία παράταξη που εισέρχεται και σε αυτές τις χώρες. Όμως όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε “πράσινες” ψήφους στις επόμενες Ευρωεκλογές.
Θα έλεγα ότι το χειρότερο σενάριο είναι να υποθέσουμε ότι κάνουμε πολλά λάθη και το ρεύμα γυρίζει εναντίον μας πριν τις εκλογές…Τότε θα έλεγα ότι σε αυτή την περίπτωση το κόμμα των Πρασίνων θα καταλήξει να έχει 40 Ευρωβουλευτές. Στο καλύτερο σενάριο, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι θα καταλήξουμε με 70 Ευρωβουλευτές, δηλαδή να κατέχουμε το 10% του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο, ένα κομβικό ρόλο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Κριστιάν Κμιοτέκ:

Οι Πράσινοι ήταν πάντα στο κέντρο των μεγάλων ζητημάτων

Η Μυρσίνη Λιοναράκη συνομίλησε με τον πρόεδρο των Πρασίνων του Λουξεμβούργου Κριστιάν Κμιοτέκ. Συζήτησαν για την συμβολή του κόμματος στην διακυβέρνηση της χώρας, αφού από το 2013, οι Πράσινοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με πολλούς υπουργούς και έχουν προωθήσει αρκετές περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Για εμάς οι Πράσινοι ήταν πάντα η τρίτη δύναμη που δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά αλλά βρίσκεται πάντα στο κέντρο των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κριστιάν Κμιοτέκ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του «επιδιώκει πάντα συνεργασία με προοδευτικά κόμματα της κεντροαριστεράς».

 Οι Πράσινοι στο Λουξεμβούργο μπήκαν στη Βουλή πρώτη φορά το 1984 με δύο έδρες και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει να προοδεύουν. Μπορούμε ίσως να μιλήσουμε και για πρόοδο στις απόψεις τους; Οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν έχουν αλλάξει πολύ από το 1984;

Ναι πιστεύω ότι οι ιδέες μας έχουν πολύ μεγαλύτερη σχέση με την κοινωνία πια. Υπάρχουν δηλαδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις «πράσινες ιδέες». Εδώ, στη χώρα μας αυτές αφορούν κυρίως τις μετακινήσεις αλλά και συνολικότερα το περιβάλλον και οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής τους.

Από το 2013 οι Πράσινοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Είστε ικανοποιημένος από τα σημάδια που έχουν αφήσει στην κυβέρνηση αυτά τα πέντε χρόνια;

Πράγματι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια και πάντα με υπουργεία που σχετίζονται με την ταυτότητα των Πρασίνων όπως αυτό της Δικαιοσύνης που μας έδωσε την δυνατότητα να περάσουμε σημαντικές αλλαγές για την κοινωνία όπως ο γάμος για όλους αλλά και μία μεταρρύθμιση των διαδικασιών διαζυγίου. Είχαμε όμως και το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και τους τομείς της κινητικότητας και των δημοσίων υποδομών που αποτελούν επίσης προνομιακό μας χώρο. Εκτιμώ, ναι, ότι αφήσαμε ένα μεγάλο στίγμα και ότι οι ψηφοφόροι το εκτίμησαν ότι κάναμε καλή δουλειά και αυτό μας επέτρεψε να έχουμε και αυτήν την εντυπωσιακή άνοδο στις τελευταίες εκλογές. Φτάσαμε από το 10% στο 15% και έτσι αυξήσαμε αναλογικά και τις έδρες μας στο Κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εκλογές στην Βαυαρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έφεραν μία “πράσινη Κυριακή”. Πίσω από την άνοδο των λαϊκιστών, οι οικολόγοι δείχνουν να γοητεύουν εξίσου τους ευρωπαίους ψηφοφόρους. Πιστεύετε ότι αυτό είναι και αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης των λεγόμενων παραδοσιακών κομμάτων, δηλαδή της δεξιάς και της αριστεράς;

Για εμάς οι Πράσινοι ήταν πάντα η τρίτη δύναμη. Η τρίτη δύναμη που δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά αλλά βρίσκεται πάντα στο κέντρο των μεγάλων οικονομικών θεμάτων αλλά και των κοινωνικών ζητημάτων. Πάνω από όλα όμως βρίσκεται στην καρδιά της οικολογίας. Και εμείς όπως και πολλοί άλλοι Πράσινοι στην Ευρώπη είμαστε καθαρά Ευρωπαϊστές και αυτό το βλέπει και το μετράει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ο δεξιός και αριστερός λαϊκισμός εδώ στο Λουξεμβούργο δεν έχει αξιόλογη διείσδυση στο εκλογικό σώμα και αυτό οφείλεται φυσικά και στην πολύ καλή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και που δεν ευνοεί καθόλου τις ακραίες φωνές.

Το κόμμα σας δεν μιλάει μόνο για βιώσιμη ανάπτυξη και οικολογία. Στη ρητορική σας συμπεριλαμβάνονται πλέον και η ασφάλεια, η ισότητα των φύλων ή η ενσωμάτωση των μεταναστών. Είναι γεγονός ότι ένα κόμμα Πρασίνων που θέλει να κυβερνήσει δεν μπορεί να μένει απομονωμένο στην αποκλειστικά οικολογική ρητορική όταν υπάρχουν τεράστια ανοιχτά θέματα στην κοινωνία. Θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτό.

Το κόμμα του Λουξεμβούργου έχει την βάση του στην ειρήνη, στο περιβάλλον, στην μάχη ενάντια στην πυρηνική ενέργεια αλλά και στον φεμινισμό. Τα θέματα της ισότητας στην κοινωνία είναι πολύ σημαντικά για εμάς, αποτελούν μέρος του DNA μας. Να θυμίσω ότι η έννοια της βιωσιμότητας έχει τρεις διαστάσεις: την οικονομία, την κοινωνία και την οικολογία. Με αυτήν την λογική εμείς επιδιώκουμε πάντα να συνεργαζόμαστε και να συμμαχούμε με κόμματα της κεντροαριστεράς.

Β. Τσέτση: “Να μην χάσει η Ευρώπη το τρένο σε αυτές τις ευρωεκλογές”

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της ώστε να “μην χάσει το τρένο” στις επόμενες ευρωεκλογές, καθώς όπως εκτιμά, ήδη σημειώνονται πολλά προβλήματα δημοκρατίας σε πολλά κράτη – μέλη της Ε.Ε εκφράζει η γενική γραμματέας της Ευρωομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο κα Βούλα Τσέτση.

Η κα Τσέτση ξεκαθαρίζει ότι οι Πράσινοι ως ευρωομάδα θα κατέλθουν αυτόνομοι στις επικείμενες ευρωεκλογές λέγοντας πως είναι “λάθος” να υπάρξει αυστηρός διαχωρισμός εκείνων που είναι υπέρ της Ευρώπης και εκείνων που είναι εναντίον, καθώς δεν θα είναι ευκολο για τους ψηφοφόρους να αναγνωρίσουν κατά αυτόν τον τρόπο “ποια Ευρώπη θέλουν ακριβώς” τονίζοντας -για παράδειγμα- ότι οι Πράσινοι έχουν δικό τους μοντέλο ανάπτυξης, από εκείνο των Φιλελευθέρων. Η γγ της Ευρωομάδας των Πρασίνων αναλύει επίσης τους λόγους, που παρατηρείται άνοδος των κομμάτων των Πρασίνων στον Ευρωπαϊκό Βορρά, αλλά όχι στον Νότο και την Ανατολική Ευρώπη λέγοντας πως στο Νότο και κυρίως στην Ελλάδα έχουν γίνει κατά καιρούς “λάθη με διάφορες προσωπικότητες”. Όμως, θεωρεί πως οι επικείμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσουν “ιστορική στιγμή” για τα κόμματα των Πρασίνων έχοντας στο επίκεντρο “έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης”.
Υπενθυμίζει παράλληλα ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 7 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) για την Ουγγαρία, όταν διαπιστώθηκε κίνδυνος παραβίασης των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε, ήλθε μετά από σχετική εισήγηση ευρωβουλευτή της ομάδας της (της κα Judith Sargentini) και πέρασε με τη συμμετοχή και άλλων ομάδων από το Ευρωκοινοβούλιο.

H Όλγα Δρόσου, διευθύντρια του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα, που πρόσκειται στο κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, σε συνέντευξή της στη Δομίνα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι των Πρασίνων είναι κυρίως κάτοικοι αστικών περιοχών, κοσμοπολίτες και υποστηρικτές των ανοιχτών κοινωνιών, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε την ανησυχία της για την άνοδο των ακραίων δυνάμεων στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Δομίνα Διαμαντοπούλου, Αλεξάνδρα Βουδούρη, Αθηνά Κορλίρα, Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα