back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πύρινος εφιάλτης στην Κινέτα – Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυροσβεστική επιχείρηση με επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη θέση Αέρας στα Γεράνια Όρη.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν ακόμη και τα 7 μποφόρ οι φλόγες εξαπλώθηκαν στους οικισμούς Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, οι οποίοι εκκενώθηκαν με εντολή  της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών καθώς και ότι η φωτιά απειλεί τον οικισμό Μαρούλα, ενώ εκφράζονται φόβοι για επέκταση της στο Αλεποχώρι καθώς εμφανίζονται συνεχώς νέες πύρινες εστίες.

Κλειστή η παλαιά και νέα εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας από το 39ο χιλιόμετρο στο ύψος των Μεγάρων έως το 57οχλιμετρο λίγο πριν από τον κόμβο της Κινέτας.

Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κινέτα στα Γεράνεια Όρη έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κωνσταντίνος στον Αθήνα 9.84

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κωνσταντίνος Φυλαχτός στον Αθήνα 9.84, το μέτωπο της πυρκαγιάς αγγίζει τα πέντε με έξι χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν σπίτια που καίγονται σπίτια στους οικισμούς Πανόραμα 1, Πανόραμα 2 και Μαρούλα.

Τα καναντέρ δεν πετούν λόγω των υψηλών ανέμων και των πυκνών καπνών, υπογράμμισε ο κ. Φυλαχτός.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν σκληρή μάχη κόντρα στις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενισχύονται συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Γ. Καπάκης: Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό Πανόραμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αν έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα