back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Αθήνα 9.84 ανοίγει τον φάκελο «Δημοτικά Ιατρεία»

Διαβάστε επίσης

Τον φάκελο «Δημοτικά Ιατρεία» της Αθήνας ανοίγει ο σταθμός της πόλης και καταγράφει τις αλλαγές που έχουν επέλθει, καθώς και τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» με τις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Γιατροί, κοινωνικοί σύμβουλοι και δημότεςμίλησαν στην Καλλιόπη Ασλανίδου, τη Νίνα Κομνηνού και την Έλενα Μπρέγιαννη, ενώ ο Γιώργος Μανουσακάκης κατέγραψε την ιστορία των δημοτικών ιατρείων και την εξέλιξή τους στην Αθήνα.

 

Δημοτικά Ιατρεία: Τριάντα χρόνια στην υπηρεσία του πολίτη

Τα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας ξεκίνησαν δειλά την παρουσία τους στην πρωτεύουσα την δεκαετία του ’80 με κύριο στόχο να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες στους πολίτες που δεν είχαν εύκολη την μετακίνηση στις κρατικές δομές, αλλά και στους γιατρούς ιδιώτες.

Η μεγάλη χρησιμότητα των δημοτικών ιατρείων ξεκίνησε να φαίνεται από την αρχή της δεκαετίας του 2000. Τότε που η Αθήνα γνώριζε την μεγαλύτερη συγκέντρωση μεταναστών στις κεντρικές της περιοχές αλλά και την μεγαλύτερη μετακίνηση των δημοτών της προς τα προάστια της Αττικής.

Την εξέλιξη των δημοτικών ιατρείων στην Αθήνα ο κόσμος την κατάλαβε και την «αγκάλιασε». Ειδικότερα τετραπλασιάστηκαν οι επισκέψεις στα 2 ανακαινισμένα διευρυμένα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων το 2017. Και το σημαντικότερο διπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκέψεων στο σύνολο των 6 Δημοτικών Ιατρείων σε σχέση με το 2016, ξεπερνώντας τις 100.000.

Η προσπάθεια αυτή της προσφοράς του δήμου προς τους πολίτες πολεμήθηκε αρκετά στην αρχή από διάφορα συμφέροντα καθώς το «δωρεάν» του Δήμου ήταν κάτι που δεν …ηχούσε καθόλου καλά στα αυτιά κάποιων συμφερόντων.

Την περίοδο που η ελληνική οικονομία ευημερούσε τα δημοτικά ιατρεία πέρασαν μια μεγάλη κρίση καθώς οι πολίτες, λόγω της οικονομικής τους δυνατότητας, δεν «προτιμούσαν» τις δωρεάν εξετάσεις. Παρά ταύτα υπήρχαν στην Αθήνα χωρίς όμως να έχουν εξελιχθεί σε υπηρεσίες και παροχές.
Η μεγάλη χρησιμότητα των δημοτικών ιατρείων ξεκίνησε να φαίνεται από την αρχή της δεκαετίας του 2000. Τότε που η Αθήνα γνώριζε την μεγαλύτερη συγκέντρωση μεταναστών στις κεντρικές της περιοχές αλλά και την μεγαλύτερη μετακίνηση των δημοτών της προς τα προάστια της Αττικής. Στην Αθήνα από τότε έμειναν οι πιο αδύνατες οικονομικά ομάδες πληθυσμού που δεν είχαν την δυνατότητα να μετακομίσουν, οι ρομαντικοί καθώς και οι άνθρωποι που από πείσμα δεν θέλουν να αφήσουν την πόλη που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και λάτρεψαν.

Σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης τα δημοτικά ιατρεία είναι πιο χρήσιμα παρά ποτέ. Το κράτος γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες από τις δομές του άφησε τους δήμους να τα εξελίξουν καθώς οι ανάγκες του πληθυσμού έχουν πολλαπλασιαστεί. Το αποτέλεσμα σήμερα τα 6 δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων να μπορούν άνετα να αντικαθιστούν τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά την συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και τις ιατρικές εξετάσεις, πάντα όμως σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ο χρόνος αναμονής που δεν χρειάζεται να περάσουν μήνες προκειμένου να κάποιος να εξεταστεί όπως συμβαίνει στο ΙΚΑ.

 

«Ο Δήμος Αθηναίων είχε από πολύ παλιά ευαισθησία για την πρωτοβάθμια φροντίδα» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υπεύθυνος Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Θεοφανόπουλος.

Όπως είπε «το 1842 ιδρύεται το Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς» στην οδό Ακαδημίας, στον χώρο που στεγάζεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο. Το 1930 ο Δήμαρχος Σπυρίδων Μερκούρης ιδρύει το πρώτο υγειονομικό κέντρο με 3 κεντρικά και 6 λαϊκά ιατρεία σε όλη την πόλη. Μετά την απελευθέρωση, ο Δήμαρχος Αριστείδης Σκληρός οργανώνει σε συνεργασία με την Εκκλησία, το πρόγραμμα «Ιατρείο Ενοριών» με σκοπό να εξυπηρετήσει 25.000-40.000 πολίτες ανά ιατρείο.

Το 1987 ο Δήμαρχος Μιλτιάδης Έβερτ αναβιώνει το θεσμό των Δημοτικών Ιατρείων με την ονομασία «Συμβουλευτικοί σταθμοί» (Πατήσια, Κυψέλη Κολωνός Βοτανικός, Εξάρχεια, Παγκράτι, Ν. Κόσμος) με στόχο την πρωτογενή πρόληψη και διευρυμένο ωράριο ( 8.00-18.00). Μετά υπήρχε μία περίοδος κάμψης και φτάνουμε στη σημερινή μορφή που τα δημοτικά ιατρεία αποκτούν μία άλλη δυναμική μορφή. Σταμάτησαν να ονομάζονται Συμβουλευτικοί σταθμοί και λέγονται Δημοτικά Ιατρεία». «Το 2016 με παρέμβαση δική μας αναγνωριζόμαστε ως δημόσια πρωτοβάθμια μονάδα περίθαλψης υγείας και εντασσόμαστε στους φορείς που μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά στους ανασφάλιστους» πρόσθεσε ο κ. Θεοφανόπουλος, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τότε συνταγογραφούσαν μόνο σε ασφαλισμένους.

Τα νέα δεδομένα

Την εξέλιξη των δημοτικών ιατρείων στην Αθήνα ο κόσμος την κατάλαβε και την «αγκάλιασε». Ειδικότερα τετραπλασιάστηκαν οι επισκέψεις στα δύο ανακαινισμένα διευρυμένα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων το 2017. Και το σημαντικότερο διπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκέψεων στο σύνολο των έξι Δημοτικών Ιατρείων σε σχέση με το 2016, ξεπερνώντας τις 100.000

«Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η εντυπωσιακή αύξηση της επισκεψιμότητας των δύο Δημοτικών Ιατρείων, που ανακατασκευάσαμε το 2017 στην Κυψέλη και τα Πατήσια, και εμπλουτίσαμε με νέες κοινωνικές υπηρεσίες, αποδεικνύει στην πράξη πως η κοινωνική πολιτική που με συνέπεια εφαρμόζουμε στον δήμο Αθηναίων έχει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά την επίσκεψή του στο Δημοτικό Ιατρείο της οδού Σαρανταπόρου 4 στα Πατήσια.

Η άμεση πρόσβαση των κατοίκων της πρωτεύουσας σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και συμβουλευτικής υποστήριξης που παρέχει ο δήμος Αθηναίων στα δημοτικά του ιατρεία, οδήγησε σε τετραπλασιασμό των επισκέψεων στα δύο από αυτά, στα οποία εφαρμόζεται το μοντέλο διευρυμένων υπηρεσιών, και, ταυτόχρονα, σε διπλασιασμό του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα έξι Δημοτικά Ιατρεία.

 

Αναλυτικότερα, στα Δημοτικά Ιατρεία της Κυψέλης και των Πατησίων, στα οποία οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση όχι μόνο σε ιατρικές αλλά και σε κοινωνικές υπηρεσίες, ο αριθμός των επισκέψεων για το 2017 έφτασε τις 63.253 από 15.588 το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 62% των συνολικών επισκέψεων. Ο αριθμός των συνολικών επισκέψεων στα 6 Δημοτικά Ιατρεία ξεπέρασε τις 102.000, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2016 ήταν 52.492. Αύξηση 15% σημείωσαν, παράλληλα, οι επισκέψεις και στα υπόλοιπα τέσσερα Δημοτικά ιατρεία, ποσοστό ενδεικτικό της ευρείας αποδοχής των υπηρεσιών από τους κατοίκους.

«Ο στόχος που θέσαμε ως δημοτική αρχή, ήδη από την πρώτη θητεία, πέτυχε. Δημιουργήσαμε δομές που διασφαλίζουν την παρουσία του δήμου στις γειτονιές, δίπλα στους κατοίκους και τις ανάγκες τους», ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη.

Στα Δημοτικά Ιατρεία που έχουν μετατραπεί σε πρότυπα κέντρα παροχής ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, όλοι οι κάτοικοι, ακόμη και ανασφάλιστοι, μπορούν να βρουν, εντελώς δωρεάν, σε μία επίσκεψη έως και 19 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, τόσο ιατρικών, όπως οφθαλμίατρο, γυναικολόγο, παθολόγο, παιδίατρο όσο και κοινωνικών, όπως κοινωνικό λειτουργό, σύμβουλο εργασίας, νομικών υποθέσεων.

«Προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάναμε θεσμό ένα νέο μοντέλο για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Και τώρα συνεχίζουμε, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας. Επεκτείνουμε το μοντέλο αυτό σε 3 επιπλέον Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας, στα Πετράλωνα, στη Σόλωνος και στον Νέο Κόσμο. Διερύνουμε ακόμη περισσότερο το δίχτυ της κοινωνικής συνοχής που έχουμε χτίσει», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Το μέλλον

Τα Δημοτικά Ιατρεία Κυψέλης και Πατησίων ανακατασκευάστηκαν με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ 2017 – 2013), ενώ τα 3 νέα Δημοτικά Ιατρεία θα ανακατασκευαστούν ομοίως με ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

 

Το πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα (Athens Partnership).
Το πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EaSI (Έργο ESTI@ -Ενίσχυση της απασχόλησης και ολοκληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες). Συμμετέχουν επίσης ως εταίροι οι φορείς Solidarity Now, Praksis, Δίκτυο για Δικαιώματα του Παιδιού, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και η «Φαιναρέτη».

Δημοτικά Ιατρεία Αθήνας: Για την Υγεία του πολίτη

Τα Δημοτικά Ιατρεία ξεκίνησαν ως θεσμός πριν 30 χρόνια και σήμερα για κάποιους δήμους αποτελούν για τους κατοίκους τους το υποκατάστατο του ΙΚΑ και της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το ραντεβού με τον ιατρό κλείνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Ο δήμος Αθηναίων έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των Δημοτικών του Ιατρείων με στόχο πολίτες και δημότες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην δωρεάν υγεία χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία. Πιο αναλυτικά, διαθέτει 6 Δημοτικά Ιατρεία διαμοιρασμένα σε 5 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης, ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να παρέχεται προς όλους τους πολίτες όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο χώρο, τον οποίο αυτοί ζουν και εργάζονται.

Τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων ως φορέας Αγωγής & Προαγωγής της Υγείας παρέχουν σε όλους τους πολίτες (περιλαμβανομένων των ατόμων που είναι άτομα ανασφάλιστα ή «χωρίς χαρτιά») μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που περιλαμβάνει:

Υπηρεσίες Υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Την εκτίμηση των αναγκών υγείας των πολιτών, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.
Υποδομές για την εξασφάλιση και τη διαχείριση ιατρικών πληροφοριών και δεδομένων του πληθυσμού.
Προληπτική Οδοντιατρική και Φροντίδα.
Μετανοσοκομειακή Φροντίδα και Αποκατάσταση Παρακολούθηση Χρονίων Πασχόντων.
Δυνατότητα Συνταγογράφησης υπό προϋποθέσεις.
Χορήγηση του ατομικού δελτίου υγείας των μαθητών από τα Δημοτικά Ιατρεία.
Χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών υπό προϋποθέσεις

Επίσης είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί ότι στα μικροβιολογικά Εργαστήρια παρέχονται δωρεάν στους ανασφάλιστους δημότες οι κάτωθι εργαστηριακές εξετάσεις: Γενική αίματος, γενική ούρων, ΤΚΕ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ουρία, ουρικό Οξύ και σάκχαρο. Επίσης, γίνεται δωρεάν λήψη τεστ pap.

Υπηρεσίες Υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία

Το ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων είναι από 08.00 – 18.00 καθημερινά. Οι ειδικότητες των ιατρών που δέχονται το κοινό είναι: Γυναικολόγος, οφθαλμίατρος, χειρουργός – μαστολόγος, δερματολόγος, παθολόγος, χειρουργός, καρδιολόγος, παιδίατρος, οδοντίατρος, πνευμονολόγος. Οι ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας που δέχονται το κοινό είναι : Ψυχολόγος, επισκέπτρια υγείας, μαία νοσηλεύτρια και φυσιοθεραπεύτρια. Τα αναλυτικά εβδομαδιαία προγράμματα των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας ανά Δημοτικό Ιατρείο παρατίθενται μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων «cityofAthens.gr» . Ωστόσο ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί για περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα Δημοτικά Ιατρεία.

Αναλυτικά:

1ο Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο
Διεύθυνση: Σόλωνος 78, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3626587

2ο Δημοτικό Ιατρείο – Νέος Κόσμος
Διεύθυνση: Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ
Τηλέφωνο: 210 9239865

3ο Δημοτικό Ιατρείο – Πετράλωνα
Διεύθυνση: Θεσσαλονίκης & Ηρακλειδών
Τηλέφωνο: 210 3427515.

4ο Δημοτικό Ιατρείο – Κολωνός
Διεύθυνση: Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110
Τηλέφωνο: 210 5121921.

5ο Δημοτικό Ιατρείο, Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου – Άνω Πατήσια
Διεύθυνση: Σαρανταπόρου 4, Τ.Κ.: 111 44
Τηλέφωνο: 210 2015511.

6ο Δημοτικό Ιατρείο, Κυψέλη
Διεύθυνση: Χανίων 4β, Κυψέλη
Τηλέφωνο: 210 8836200
Το προφίλ των Ιατρείων

Κάθε ιατρείο έχει ανοιχτές τις πόρτες του για όλους. Από τον άστεγο που θα έρθει για μία εξέταση, για ένα εμβόλιο, για οτιδήποτε, μέχρι τον άνθρωπο της μέσης κοινωνικής στάθμης που θέλει να κάνει τη συνταγογράφησή του ή να εξεταστεί.

Το δημοτικό ιατρείο στα Πετράλωνα (Θεσσαλονίκης και Ηρακλειδών) δέχεται μεγάλο όγκο προσφύγων που μένουν στις δομές του Δήμου Αθηναίων, και την πιο μεγάλη επισκεψιμότητα έχουμε στην παιδίατρο, στον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο. Επισκέπτονται και την παθολόγο αλλά με κάποιο φόβο. Γενικά φοβούνται ότι αν αρρωστήσουν και καταγραφούν κάπου ως ασθενείς, δεν θα μπορέσουν να φύγουν για το εξωτερικό.

Γενικά υπάρχουν διάφορες λάθος πληροφορίες, όπως π.χ. όποια μείνει έγκυος θα μπορέσει να φύγει στη Γερμανία. Ήταν λάθος βέβαια η πληροφόρηση και γι αυτί έχουμε πολλές εγκυμονούσες. Μάλιστα οι Ελβετοί του Ερυθρού Σταυρού έχουν επικεντρώσει σε αυτό το κομμάτι.

Στον Νέο Κόσμο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ), το ιατρείο είναι στην περιοχή του Δρουγουτίου, μία περιοχή που έχει πληγεί οικονοικά και με πολλές εργατικές κατοικίες, οπότε εκεί και και η παραμικρή βοήθεια που δίνουμε είναι σημαντική.

Στο Καλφοπούλειο στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο στην οδό Σόλωνος 78, φροντίζουμε καταρχήν τους άστεγους που κοιμούνται στα πάρκα και σε σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί, τους πρόσφυγες, αρκετούς Σύριους τελευταία, αλλά έχουμε και τους παλιούς κατοίκους των Αθηνών που έχουν πληγεί από την κρίση, συνταξιούχους αρκετούς…
Ζητούν περισσότερο συνταγογράφηση και εξετάσεις. Πολλοί έχουν χρόνιες παθήσεις και προσπαθούμε να τους καλύπτουμε με τρίμηνες συνταγές.

Στο ιατρείο του Κολωνού (Προποντίδος και Αγίας Σοφίας 10), πιο μεγάλη επισκεψιμότητα έχει ο γυναικολόγος γιατί το ΠΕΔΥ της περιοχής στερείται γυναικολόγου, το ίδιο και ο παθολόγος.

Στην Κυψέλη (Χανίων 4β) έχουμε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, δηλαδή σε 8 μήνες λειτουργίας είδαμε 43.096 περιστατικά. Στο δημοτικό ιατρείο έχουμε και μεταφραστές σε αραβικά και ουρντού.
Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει ο γενικός γιατρός ο οποίος από τα 43.000 περιστατικά, έχει δει τα 11.000. Το ιατρείο επισκέπτονται και οι παλαιοί κάτοικοι που έχουν παραμείνει στην Κυψέλη.

Στο δημοτικό ιατρείο – Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στα Άνω Πατήσια (Σαρανταπόρου 4) έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο, όπου έχει όλες τις μορφές εργασίας: από κοινωνική εργασία του ΟΑΕΔ, ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους του Δήμου με συμβάσεις έργου και ΜΗΚΥΟ. Έχουμε 2 κομμάτια που λειτουργούν μόνο στη Σαρανταπόρου. Τη συνεργασία με τη ΜΚΟ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ για τις εγκύους γυναίκες και μετά τη γέννα (επιλόχεια κατάθλιψη, μητρικός θηλασμός κ.λπ.) και έχουμε και το Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με παιδοψυχολόγο. Η συνεργασία μας είναι με το ΠΡΑΞΙΣ, το Solidarity, με τη Φαιναρέτη, τον ΚΕΔΑ.
Το ένα πρόγραμμα είναι στη Σαρανταπόρου και το άλλο είναι αυτό που λέμε «Φρουραρχείο» απέναντι από το σταθμό Λαρίσης.

Εθελοντικές Υπηρεσίες Υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία

Στα δημοτικά ιατρεία παρέχουν υπηρεσίες και εθελοντές ιατροί καθώς και φορείς που έχουν φροντίσει να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όλες οι υπηρεσίες παρέχονται με ραντεβού του οποίου η αναμονή είναι μερικά 24ωρά. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις το ραντεβού κλείνεται την επόμενη ημέρα. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εθελοντικών οργανώσεων ανά Δημοτικό Ιατρείο μπορεί να κανείς να το αναζητήσει στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων «cityofAthens.gr» που είναι οργανωμένη και αναλυτική ανά ημέρα, ιατρό και ώρα παρεχόμενης υπηρεσίας.
Τέλος να σημειωθεί ότι στο Τμήμα Δημοτικών Ιατρείων & Δημόσιας Υγείας λειτουργούσε το Γραφείο Υγιών Πόλεων, μέσω του οποίου σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα αγωγής & προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού μεταφέρθηκε στο Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας και Δημοσίων Σχέσεων από 01/01/2017.

Διαδικασία ραντεβού στο Πρόγραμμα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

Μέσα από την ιστοσελίδα του CityofAthens, στην ενότητα Κάτοικοι, επιλέγουμε τα Δημοτικά Ιατρεία, όπου κανείς μπορεί να δει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα 6 δημοτικά ιατρεία, τις εξετάσεις που μπορεί να κάνει, τις ειδικότητες γιατρών καθώς και όλο το πρόγραμμα των ιατρείων μας.

Το πρόγραμμα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ έχει αναλάβει την ηλεκτρονική διαχείρηση των ραντεβού μας, ενώ δίνουμε στους επισκέπτες των ιατρείων μία καρτούλα, την οποία χρησιμοποιούν για να κλείσουν το ραντεβού.

Στην υποδοχή υπάρχει σκάνερ των ηλεκτρονικών καρτών και ηλεκτρονική υπογραφή.
Η πιο απλή διαδικασία για να κλείσει κάποιος ένα ραντεβού είναι να τηλεφωνήσει στο 1595 και από κει και πέρα θα ενημερωθεί για το δημοτικό ιατρείο που είναι πιο κοντά στο σπίτι του, θα τηλεφωνήσει στη γραμματεία του ιατρείου και θα κλείσει αμέσως το ραντεβού του.
Αύξηση της επισκεψιμότητας

Από το 2016 που τα περιστατικά ανέρχονταν σε 58.014, παρουσιάστηκε μία αύξηση του 80% σε ένα χρόνο και το 2017 έφτασαν τα 104.431.

Αυτή η πολύ σημαντική αύξηση οφείλεται στον εξορθολογισμό της διαχείρισης των ιατρείων, στη δημοσιότητα για τις δραστηριότητές μας ακόμα και μέσω του facebook και στην ποιότητα των παρεχομενων υπηρεσιών.

Τα αναλώσιμα, τα μηχανήματα, οι μισθοί καλύπτονται από το Δήμο, εκτός από τα προγράμματα που καλύπτονται μέσω ΕΣΠΑ.

Ελλείψεις υλικών υπάρχουν λόγω των διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως γίνεται και στα δημόσια νοσοκομεία. Λόγω των μνημονίων για να μπορέσει κάποιος να πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό, θα πρέπει να προπληρώσει στον δικό του προμηθευτή τα υλικά, να τα φέρει στην Ελλάδα για τον διαγωνισμό και να πληρωθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στους προμηθευτές και δεν έχουμε προσέλευση για να δώσουν προσφορές, όπως γίνεται και στα νοσοκομεία άλλωστε.
Επίσης, πρέπει να δώσει και εγγυητική επιστολή συμμετοχής που είναι μία δέσμευση χρημάτων, κάτι δύσκολο αυτή την εποχή.

Σε κάποια πράγματα υπάρχει λοιπόν έλλειψη. Επίσης, αντιμετωπίζουμε και το θέμα των γενικότερων ελλείψεων, όπως στις αναισθητικές αμπούλες σε όλη την αγορά.
Σε ότι αφορά τα φάρμακα, μπορούμε να παραπέμψουμε στο Κοινωνικό Φαρμακείο και αν κάποιος μας δωρίσει φάρμακα, έχουμε μια συνεργασία με την GiveMed με την οποία κάνουμε ανταλλαγή φαρμάκων. Αν κάποιος είναι ανασφάλιστος και έχουμε το φάρμακο που χρειάζεται του το προσφέρουμε.

Οι δράσεις

Εκτός από τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες γίνεται λήψη για τεστ Παπ, μικροβιολογικές εξετάσεις σε ανασφάλιστους, δράσεις σε σχολεία με κλιμάκιο 3 γιατρών και 2 επισκεπτριών υγείας όπου παρέχεται εξέταση μυοσκελετική, ακρόαση, οπτικό έλεγχο και οδοντιατρικό έλεγχο.

Η δράση έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια. Το προσωπικό έχει πάρει τα σχολεία με τη σειρά, ούτως ώστε ένα παιδάκι που μπαίνει στην α’ δημοτικού μέχρι την τρίτη τάξη να έχει περάσει από το κλιμάκιο. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχει κάνει κάποιο εμβόλιο ή κάτι για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί ο γονεάς, συντέσσεται ένα φύλλο για το γονιό.
Γίνονται συναντήσεις με τους γονείς με ενημερωτικά προγράμματα π.χ. για κανόνες υγιεινής, πως μπορούν να διαπιστώσουν αν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα, μία εσωστρέφεια, μια πιθανή κατάθλιψη…
Επαφές και με τους εκπαιδευτικούς για μαθήματα Πρώτων Βοηθειών και Ανάνηψης, αλλά και για ψυχολογικά ζητήματα παιδιών.
Επίσης, δράσεις 2 ημέρες, εβδομαδιαίες, π.χ. πρόγραμμα διατροφής και ορθής στάσης αλλά και το «Υγεία για όλους».

Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» και την κινητή μονάδα του Πανεπιστημίου Ηπείρου στην πιο βεβαρημένη περιοχή των Αθηνών – σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει – τον Κολωνό, γίνονται εμβολιασμοί (γιατί πολλά παιδιά ήταν ανεμβολίαστα). «Στην πρώτη επίσκεψη κάναμε 140 εμβολιασμούς και όχι ενός εμβολίου αλλά πολλών. Επίσης από κει πήραμε και τα πρώτα τεστ Παπ από Ρομά. Τους προσεγγίσαμε μέσω του τραγουδιστή Βασίλη Παιτέρη γιατί ήταν πολύ ανρητικοί στην όλη διαδικασία, αλλά τελικά τους πείσαμε για να εξεταστούν», δήλωσε ο κ. Θεοφανόπουλος.

Επίσης, το 2017 έγιναν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα της Ελβετίας 3.000 εμβολιασμοί προσφύγων και γύρω στους 60-70 εμβολιασμούς στο ιατρείο των Πετραλώνων, όπου είχαμε ένα κλιμάκιο γιατρών από την Ύπατη Αρμοστεία και μας έχουν αφήσει 2 ψυχολόγους και 1 ψυχίατρο.
Τα εμβόλια για τη γρίπη, τα συνταγογραφούμε, τα αγοράζουν, τα φέρνουν και τους κάνουμε εμείς τα εμβόλια.

Οι πολίτες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση υπαλλήκου του ΙΚΑ, ο οποίος κατοικεί στη Χαλκίδα, εργάζεται στην Αθήνα και ο προσωπικός του γιατρός είναι στο Χαϊδάρι και προσέρχεται σε δημοτικό ιατρείο προκειμένου να του γράψουντα φάρμακά του.

Πολύ ευχαριστημένη δηλώνει μια Αθηναία κι εξηγεί; «σε όσα δημοτικά ιατρεία έχω απευθυνθεί, έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη, όπως και η μητέρα μου που είναι ινσουλινοεξαρτώμενη. Γενικότερα πιστεύω ότι όσο πιο πολλές πηγές ιατρικής κάλυψης υπάρχουν σε μία πόλη, τόσο καλύτερα. Υπάρχουν βέβαια ελλείψεις και καθυστερήσεις γιατί προφανώς δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης υπήρχε τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης στο δημοτικό ιατρείο του Κολωνού αλλά έχει φύγει η ψυχολόγος που εργαζόταν και τώρα είναι ένας άλλος ψυχολόγος και πρέπει να κλείνεις ραντεβού μεσω τηλεφώνου».
Όπως αναφέρει, μπορεί οι υπηρεσίες να μην είναι «της υψηλότερης ποιότητας αλλά το επίπεδο παροχών είναι ανεκτό έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες , οι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν οικονομικά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Είναι σε ένα πολιτισμένο χώρο και οι εργαζόμενοι είναι ευγενικοί και πολύ εξυπηρετικοί».

Στο δημοτικό ιατρειο στη Σόλωνος, ένας κύριος προσέρχεται για συνταγογράφηση. «Την πρώτη φορά που ήρθα χωρίς ραντεβού εξυπηρετήθηκα αμέσως. Τώρα τηλεφώνησα τη Δευτέρα και μου έκλεισαν ραντεβού την Πέμπτη. Η διαδικασία είναι γρήγορη. Η εξυπηρετήση των πολτιών από τον Δήμο αναμφίβολα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του κόσμου, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη κάλυψη και εξυπηρέτηση. Είναι πολύ παρήγορο ότι ο Δήμος λειτουργεί αυτά τα ιατρεία», ανέφερε.

Οι γιατροί

«Συνήθως ο όγκος δουλειάς που έχουμε εδώ καθημερινά είναι 10-15 άτομα», αναφέρει ο φυσίατρος κ. Χατζηαθανασίου και προσθέτει: «Αυτό που προσπαθούμε να προσφέρουμε είναι πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή αντιμετώπιση σε ένα ήπιο επείγον, π.χ. μία κάκωση στο δρόμο. Ο ασθενής μπορεί να ερθει να τον εξετάσουμε, να γράψουμε εξετάσεις ή φάρμακα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποσυμφορήσουμε την τριτοβάθμια περίθαλψη και να μην περιμένουν οι ασθενείς σε ουρές στα νοσοκομεία και να ταλαιπωρούνται. Δεν έχουμε περιορισμό για το αν είναι δημότες ή όχι».
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 30% τα περιστατικά και οι ελληνες είναι περισσότεροι. Έχει αυξηθεί η προσέλευση επειδή έχουν μάθει τις υπηρεσίες μας αλλά σίγουρα έχει συντελέσει και η οικονομική κρίση.

«Φυσικοθεραπευτές υπάρχουν στο ιατρείο της Κυψέλης και της Σόλωνος. Το ραντεβού κλείνεται μέσα σε μία εβδομάδα το πολύ, αλλά αν είναι επείγον το βλέπουμε άμεσα», καταλήγει.

«Η λειτουργία του παιδιατρικού ιατρείου στα δημοτικά ιατρεία είναι δωρεάν και παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ένα ωραίο περιβάλλον με υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς μεγάλους χρόνους αναμονής», λέει η παιδίατρος Πελαγία Τσακιρίδη.
Σύμφωνα με την ίδια, γίνεται λεπτομερής εξέταση του παιδιού, «συμβουλεύουμε τον γονιό, δίνουμε ποστοποιητικά υγείας μετά από εξετάσεις, διενεργούμε εμβολιασμούς, συνταγογραφούμε φάρμακα, αξιολογούμε και αντιμετωπίζουμε τρέχοντα παθολογικά περιστατικά. Επίσης κάνουμε παρακολούθηση νεογνού και βρέφους αλλά και συμβουλευτική για τις νέες μητέρες. Στα δημοτικά ιατρεία προσφέρουμε περισσότερο πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν μπορούμε να εξετάσουμε σοβαρά επείγοντα περιστατικά. Μπορούμε να δούμε όμως αν το παιδί έχει σκολίωση, μυωπία, οδοντιατρικά προβλήματα κ.λπ. Στο μικροβιολογικό μας εργαστήριο μπορούν να γίνουν κάποιες βασικές εξετάσεις, αλλά δίνουμε παραπεμπτικά για να κάνουν κάποιες επιπλέον εξετάσεις. Τέλος, κατευθύνουμε πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές υγείας με δωρεάν υπηρεσίες».

«Στο δημοτικό ιατρείο έρχεται κόσμος από όλη την Αθήνα, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Εγώ βλέπω 25-30 άτομα καθε μέρα, για περίπου 15 λεπτά τον καθένα», είπε η γενική γιατρός Ντόρα Νικολάου.
Και πρόσθεσε: «Οι υπηρεσίες μας είναι σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Έρχονται άτομα όλων των ηλικιών, αλλά περισσότερο οι λίγο μεγαλυτερης ηλικίας λόγω χρόνιων νοσημάτων. Υπάρχει μία αύξηση των περιστατικών, γιατί έχουν μάθει περισσότεροι για τις υπηρεσίες μας, μας δείχνουν εμπιστοσύνη και μας λένε ότι είναι ευχαριστημένοι».

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών των Δημοτικών Ιατρείων κ. Τσαγκαράκης, απευθύνοντας πρόσκληση – έκκληση όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη Δημοτική Αρχή για μια νέα αρχή. Ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρθηκε σε παρελθοντικά εργασιακά προβλήματα, σημειώνοντας: «απευθύνω πρόσκληση και παράκληση προς τη δημοτική αρχή να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα προς όφελος των πολιτών. Ο Δήμος Αθηναίων είναι το σπίτι μας. Θέλουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας».

Πολυδύναμη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας το 5ο Ιατρείο

Σε μία πολυδύναμη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών έχει μεταμορφωθεί το 5ο δημοτικό ιατρείο στα Άνω Πατήσια στην οδό Σαρανταπόρου 4. Ο δήμος Αθηναίων αναβάθμισε το 5ο ιατρείο σε πολυδύναμο κέντρο, συμπράττοντας με 4 ΜΚΟ και την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών.

Η καινοτομία του αναβαθμισμένου δημοτικού ιατρείου των Άνω Πατησίων έγκειται στο ότι, πέραν των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υπηρεσίες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, συμβουλευτική στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, νομική συμβουλευτική, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, όπως επίσης και διασύνδεση των ωφελούμενων με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων ή της πολιτείας. Oι κοινωνικές υπηρεσίες χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EaSI (Εργο ESTI@ – Ενίσχυση της απασχόλησης και ολοκληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες).

One stop shop

Επισκεφθήκαμε το Πρότυπο Ιατρείο και μιλήσαμε με τους ανθρώπους που έχουν στήσει και τρέχουν το πρόγραμμα των κοινωνικών υπηρεσιών εφαρμόζοντας στη δομή το μοντέλο one stop shop δηλαδή την παροχή υπηρεσιών μιας στάσης.

«Είναι ένα καλώς εννοούμενο πείραμα, αυτό που γίνεται εδώ» μας εξηγεί η Φωτεινή Λεομπίλα κοινωνιολόγος, η οποία εργάζεται στο δημοτικό ιατρείο, ως στέλεχος υποδοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών. «Ο Δήμος προσπάθησε, εδώ, σε ένα χώρο που ανακαινίστηκε και που παλιότερα προσέφερε αμιγώς ιατρικές υπηρεσίες, να μπορεί ο πολίτης να βρίσκει και άλλες υπηρεσίες, που χρειάζεται μέσα στον ίδιο χώρο. Εφάρμοσε συμπράττοντας με την κοινωνία των πολιτών το λεγόμενο one stop shop μοντέλο, προκειμένου ο εξυπηρετούμενος να μη γίνεται μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών».

Περίπου 6.000 μοναδικοί άνθρωποι έχουν εξυπηρετηθεί και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 18.000 ραντεβού, κυρίως σε ιατρικές υπηρεσίες, από τον Απρίλιο του 2017 που ξεκίνησε η λειτουργία του πρότυπου Δημοτικού Ιατρείου Πατησίων.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες

Η έναρξη της παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών έγινε τέλος Οκτωβρίου του 2017 και μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 350 άτομα. «Οι πολίτες έχουν αρχίσει και ενημερώνονται πλέον για τις υπηρεσίες που παρέχονται εκτός αυτών της φροντίδας υγείας» μας λέει ο Αλέξανδρος Δεληστάθης υπεύθυνος της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Εστία», «με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση κοινωνικών υπηρεσίες. Κάνουμε και εμείς προσπάθειες για περαιτέρω ενημέρωση της τοπικής κοινότητας με αφίσες, με πληροφόρηση στα σχολεία, στις λέσχες φιλίας, μέσω του γραφείου του δημοτικού διαμερίσματος κ.α. Οι ανάγκες του κόσμου είναι πάρα πολλές και σε αυτό το γεγονός στηρίχθηκε ο σχεδιασμός του πολυδύναμου αυτού ιατρείου. Πολλές φορές τα προβλήματα υγείας σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία ή με ψυχολογικά προβλήματα. Η πλειοψηφία των ωφελούμενων μας είναι Έλληνες και μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς. Ένας μικρός αριθμός προσφύγων και νέων μεταναστών έρχονται μετά από παραπομπές άλλων συνεργαζόμενων φορέων».

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EaSI (Εργο ESTI@ – Ενίσχυση της απασχόλησης και ολοκληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες), το οποίο είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναβάθμιση του 5ου δημοτικού ιατρείου σε πολυδύναμο, λήγει τον Απρίλιο του 2019. «Ο δήμος Αθηναίων δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να συνεχιστεί η λειτουργία του και μετά το 2019. Έχει ήδη, ο δήμαρχος, εξαγγείλει και την μετεξέλιξη άλλων τριών δημοτικών ιατρείων σε πολυδύναμα» επισημαίνει ο κ. Δεληστάθης.

Το «Κέντρο για το Παιδί»

Ο πιο ευχάριστος χώρος του δημοτικού ιατρείου Πατησίων είναι αυτός στον οποίο λειτουργεί το «Κέντρο για το Παιδί». Γεμάτος χρώματα, παιδικές ζωγραφιές, παιδικά βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια. Πρόκειται για την υπηρεσία δημιουργικής απασχόλησης, για παιδιά από 0 έως 13 ετών, που παρέχεται στο ιατρείο από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Η υπηρεσία λειτουργεί με 2 παιδαγωγούς 1 παιδοψυχολόγο και τον Δημήτρη Μεϊμαράκη υπεύθυνο παιδικής προστασίας του Δικτύου, από τις 8 .00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα. Όπως μας είπε ο κ. Μεϊμαράκης «μεγαλύτερη ζήτηση από τους πολίτες έχουν οι υπηρεσίες μαθησιακής υποστήριξης για παιδιά δημοτικού και η παιδοψυχολόγος του Κέντρου». Εκτός των υπηρεσιών που προσφέρει το «Κέντρο για το Παιδί» στο χώρο του 5ου δημοτικού ιατρείου διοργανώνει και ομάδες γονέων σε σχολεία της περιοχής για θέματα γονεϊκότητας, διαπαιδαγώγησης, θέσπισης ορίων κ.α «Οι ομάδες πραγματοποιούνται από μία παιδοψυχολόγο και εμένα σε 2 δημοτικά σχολεία της περιοχής, απογευματινές ώρες με τη συμβολή του προέδρου της κοινότητας» συμπληρώνει ο κ. Μεϊμαράκης.

Συμβουλευτική απασχόλησης από την Praksis

Ένα από τα τμήματα, που όπως μας είπε ο Αλέξανδρος Δεληστάθης υπεύθυνος των κοινωνικών υπηρεσιών του ιατρείου, πηγαίνει πολύ καλά είναι αυτό που προσφέρει συμβουλευτική απασχόλησης και λειτουργεί από την Praksis. Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και σήμερα έχει εξυπηρετήσει 175 άτομα εκ των οποίων τα περίπου 35 έχουν βρει δουλειά.
Κοινωνική επιχειρηματικότητα

Συμβουλές και καθοδήγηση για σύσταση κοινωνικής επιχείρησης δεν θα φανταζόταν κανείς ότι μπορεί να ζητήσει από ένα δημοτικό ιατρείο. Κι όμως!

Η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων συμπράττει στο δημοτικό ιατρείο της Σαρανταπόρου με τον σύμβουλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας Γιάννη Βίκα. Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εξυπηρετηθεί 22 πολίτες κυρίως Έλληνες. «Λειτουργούμε εδώ στο πολυδύναμο κέντρο» εξηγεί ο κ. Βίκας, «ένα σημείο πληροφόρησης για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Στόχος μας είναι η διερεύνηση των προθέσεων των πολιτών, η παροχή των σχετικών πληροφοριών για τα βασικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών επιχειρήσεων. Καλές πρακτικές, κανόνες, φορείς υποστήριξης κ.α. Στη συνέχεια καθοδηγούμε και παραπέμπουμε τους ενδιαφερόμενους στους κατάλληλους φορείς».
Περιγεννητική και μαιευτική φροντίδα από τη «Φαιναρέτη»

Άλλη μία κοινωνική υπηρεσία παρέχεται στο δημοτικό ιατρείο από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Φαιναρέτη» και προσφέρει συμπληρωματικές υπηρεσίες υγείας όπως είναι η προ-περιγεννητική και μαιευτική φροντίδα σε έγκυες και νέες μαμάδες.
Η υπηρεσία λειτουργεί με μία μαία και μια ψυχολόγο. «Από τον Μάιο του 2017 που ξεκίνησε την λειτουργία της έως το τέλος του έτους, έχει εξυπηρετήσει περίπου 200 γυναίκες» μας λέει η ψυχολόγος Αναστασία Ζαμπουνίδου. «Μεγάλη ζήτηση έχει η μαία κυρίως από γυναίκες μετανάστριες ενώ ψυχολογική στήριξη ζητούν περισσότερες Ελληνίδες. Παρέχουμε φροντίδα καθ΄όλη τη διάρκεια της κύησης έως και ένα χρόνο μετά σε εγκύους, νέες μαμάδες και τους συντρόφους τους. Παρέχεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλές διατροφής, θηλασμού,προετοιμασία γονεϊκότητας, μαθήματα ανακούφισης από την μαία, και άλλα».
Δικηγόρος από το «Solidarity Now»

Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν και νομικές συμβουλές καθώς λειτουργεί και υπηρεσία νομικής συμβουλευτικής με δικηγόρο από την οργάνωση «Solidarity Now».

Οι κάτοικοι

Ευχαριστημένοι για την αναβάθμιση του Ιατρείου της γειτονιάς τους δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής εκφράζοντας ωστόσο παράπονα για την έλλειψη γιατρών, που έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ραντεβού. Όσον αφορά στις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες οι κάτοικοι δεν είναι ακόμα ενημερωμένοι. Ένα ακόμα πρόβλημα που αναδεικνύουν είναι η συχνή αλλαγή του ιατρικού προσωπικού. «Ζήτησα ραντεβού για γενικό γιατρό και μου είπαν μετά το Πάσχα μας λέει η Ιωάννα Νικολοπούλου.

«’Εφτιαξαν ένα πολύ ωραίο ιατρείο καθαρό με εξυπηρετικούς και ευγενικούς υπαλλήλους αλλά δεν είναι έτοιμοι να το υποστηρίξουν. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι εκεί που συνηθίζεις ένα γιατρό και σε γνωρίζει και αυτός μετά από 6 μήνες φεύγει και έρχεται άλλος».

Είμαι ευχαριστημένος έρχομαι για τα φάρμακά μου» αναφέρει ο κ. Ιωάννης Ηλιάδης. «Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώνω και τη συνταγογράφηση. Κάποιες φορές ακυρώνονται τα ραντεβού που έχω κλείσει, αυτό είναι το μόνο πρόβλημα»

«Σήμερα έμαθα για τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται εδώ» μας λέει η κ. Κατερίνα που έχει ραντεβού με τον πνευμονολόγο του ιατρείου. «Ενδιαφέρομαι να μάθω αν δικαιούμαι κάποιο προνοιακό επίδομα και αν ναι, τι πρέπει να κάνω. Αυτό που θέλω να ζητήσω είναι να μη μας διώχνουν τους γιατρούς μας όταν τους συνηθίζουμε».

Μ. Στρατηγάκη: Εμπλουτίζουμε τα δημοτικά ιατρεία με κοινωνικές υπηρεσίες – Έρχονται 120 προσλήψεις.

«Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο δημοτικού ιατρείου. Δεν είναι το παραδοσιακό που έχει μόνο ιατρικές υπηρεσίες, αλλά το σημαντικό είναι ότι το εμπλουτίζουμε με κοινωνικές υπηρεσίες που είναι συνδεδεμένες με τα ιατρικά προβλήματα. Είναι ένα μοντέλο του Π.Ο.Υ, όπου την επιστημονική ευθύνη έχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας».  Αυτό δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, μιλώντας στις «Ντάμες Σπαθί» και τις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού για τα Δημοτικά Ιατρεία.

Η κ. Στρατηγάκη πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα είναι η ένταξη των πολυδύναμων δημοτικών ιατρείων στην Κυψέλη και τα Πατήσια και τριών ακόμα στο ΕΣΠΑ, το οποίο έχει διάρκεια τριών ετών το λιγότερο: «Είναι το ΕΣΠΑ που πήρε ο δήμος Αθηναίων, κατευθείαν τα 85 εκατ. που έχει πάρει από την Περιφέρεια και από το ΕΣΠΑ για να τα διαχειριστεί. Οπότε θα δώσουμε μία προοπτική τριετίας σε όλο το προσωπικό που θα προσληφθεί με το καινούριο χρηματοδοτικό πλαίσιο».

Αναφερόμενη στην αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων για την αναβάθμιση και βελτίωση των δημοτικών ιατρείων της Κυψέλης, της Σόλωνος, των Πετραλώνων και του Νέου Κόσμου επεσήμανε: «Για κάθε ιατρείο θα προσλάβουμε γύρω στα 30 άτομα, δηλαδή 120 άτομα για τη διάρκεια αυτή. Η διαδικασία για τα 4 δημοτικά ιατρεία θα ξεκινήσει από Μάιο – Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει και εργασίες υποδομής. Στο Νέο Κόσμο και στην Σόλωνος θα γίνει ανακαίνιση του δημοτικού ιατρείου. Στα Πετράλωνα θα έχουμε καινούριο χώρο απ’ αυτόν που είναι τώρα».

Όπως είπε η κ. Στρατηγάκη, μέσω του ΕΣΠΑ θα εκσυγχρονιστεί και ο εξοπλισμός, καθώς «μεγάλο μέρος του εξοπλισμού έφτασε να είναι απαρχαιωμένος. Τώρα με το ΕΣΠΑ βάζουμε μέσα και τις αναβαθμίσεις του ιατρικού εξοπλισμού, του κτιρίου και του προσωπικού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα