back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Π. Παναγιωτόπουλος: Ένα σκληρό lockdown ενδέχεται να προκαλούσε μεγαλύτερη αντίδραση και μειωμένη εφαρμογή των μέτρων

Διαβάστε επίσης

 

«Η κοινωνία έχει πλέον κουραστεί και δεν είναι δεδομένο ότι θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, σε περίπτωση που είχαν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα. Η εφαρμογή ενός σκληρού lockdown ενδέχεται να προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση έναντι των μέτρων, με συνέπεια τη μειωμένη εφαρμογή τους» είπε για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για «δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε ό,τι μπορεί να κρατηθεί ανοιχτό και στις ψυχολογικές μας αντοχές», με την επισήμανση ότι «θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη η οριακή κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής»

Σε σχέση με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα μέτρα, παρατήρησε ότι «με το πρόσχημα του περιπάτου στο βουνό γινόντουσαν κι άλλες μετακινήσεις, τις οποίες προσπαθούμε πλέον να αποφύγουμε. Εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα, δυστυχώς, χρειάζεται κανείς να καταφύγει σε λύσεις όπως αυτές που ανακοινώθηκαν, χθες.»

Ωστόσο, ο κ Παναγιωτόπουλος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη διασπορά του ιού και των μεταλλάξεων, στη κοινότητα.
Όπως σημείωσε «η διασπορά γίνεται, σε μεγάλο βαθμό, στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εδώ η λήψη μέτρων δεν είναι απλή, γι’ αυτό και δεν έχουν δρομολογηθεί ή ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να οργανωθούν. Πάντως, εδώ και καιρό, έχουν γίνει σχετικές συστάσεις. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της διασποράς του ιού, η οποία συναρτάται σε μέγιστο βαθμό με την εφαρμογή των μέτρων.»

Τέλος, χαρακτήρισε τον εμβολιασμό κομβικής σημασίας θέμα και εκφράστηκε θετικά για το αναμενόμενο και στη χώρα μας μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, σημειώνοντας πως ευελπιστεί μέχρι τον Ιούνιο να υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων.
«Η κατάσταση βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ελπίζω να έχουμε αρκετά εμβόλια μέχρι το καλοκαίρι. Να δούμε και το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson που αναμένεται να προσφέρει πολλαπλάσιες δυνατότητες.
Ελπίζω μέχρι τον Ιούνιο, να έχουμε επαρκή αριθμό εμβολίων. Με δεδομένα τα πρώτα μηνύματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, που πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, θα πρέπει να πούμε ότι τα εμβόλια έχουν εντυπωσιακά μεγάλη αποτελεσματικότητα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα