back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Πριν χαθούν τα πουλιά» της Σάρλοτ ΜακΚόναχι

Διαβάστε επίσης

«Τα ζώα πεθαίνουν. Σύντομα θα είμαστε ολομόναχοι εδώ».

Στο κοντινό μέλλον, όσα ζώα έχουν απομείνει αρχίζουν να εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την εγκληματική ανθρώπινη συμπεριφορά. Μια νεαρή γυναίκα επιθυμεί να ακολουθήσει τα ελάχιστα εναπομείναντα αρκτικά γλαρόνια στην τελευταία τους, ίσως, αποδημία από τη Γροιλανδία στην Ανταρκτική. Για τον εμμονικό αυτό σκοπό, θα δελεάσει το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους. Όμως, από πίσω κρύβεται ένα τραυματικό παρελθόν, γεμάτο βάναυσα μυστικά. Και η προσωπική τραγωδία θα συναντήσει τη συλλογική.

Η νεαρή συγγραφέας από την Αυστραλία μοιράζεται στο πρώτο της μυθιστόρημα ενηλίκων την απέραντη ανησυχία και τη δυσοίωνη θλίψη της για έναν κόσμο που τείνει στην εξαφάνιση. Και, παράλληλα, υπογράφει ένα αγωνιώδες θρίλερ για τον έρωτα, την απώλεια, τα παιδικά τραύματα και την αναπόφευκτη βασανιστική διαδρομή που απαιτείται για να οδηγηθούμε στη λυτρωτική κάθαρση.

«Όλοι ξέρουν για τον αφανισμό των ζώων· εδώ και χρόνια παρακολουθούμε στις ειδήσεις την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ακούμε το ένα είδος μετά το άλλο πρώτα να ανακοινώνεται πως είναι υπό εξαφάνιση κι ύστερα να εξαφανίζεται επισήμως. Δεν υπάρχουν πια μαϊμούδες στην άγρια φύση, ούτε χιμπατζήδες, πίθηκοι, γορίλες, ούτε κανένα άλλο από τα ζώα που ζούσαν κάποτε στα τροπικά δάση. Τα μεγάλα αιλουροειδή στις σαβάνες δεν έχουν φανεί εδώ και χρόνια, ούτε κάποιο από τα εξωτικά πλάσματα που κάποτε πηγαίναμε σαφάρι για να δούμε. Δεν υπάρχουν αρκούδες στον κάποτε παγωμένο βορρά ούτε ερπετά στον υπερβολικά θερμό νότο κι ο τελευταίος λύκος του κόσμου πέθανε πέρσι σε συνθήκες αιχμαλωσίες. Δεν έχει απομείνει σχεδόν κανένα άγριο ζώο και κατά βάθος έχουνε όλοι επίγνωση αυτής της μοίρας».

Το μυθιστόρημα  «Πριν χαθούν τα πουλιά» της Σάρλοτ ΜακΚόναχι κυκλοφορεί σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα