back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έτοιμο ακόμη ένα «Pocket Park» 750 τ.μ. στο Παγκράτι

Διαβάστε επίσης

Είναι το τρίτο «Pocket Park» που ολοκληρώνεται στην Αθήνα και καθιερώνει πλέον μία νέα τακτική στην αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο γεμάτο από σκουπίδια και μπάζα, δημιουργήθηκε ένα πάρκο ανάσας για όλη τη γειτονιά.

Το πρώτο τέτοιο πάρκο ήρθε στην Κυψέλη για να δοκιμαστεί η στρατηγική της περιβαλλοντικής αναβάθμισης ολόκληρων περιοχών που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική. Η επιτυχημένη εφαρμογή του οδήγησε στην δημιουργία και την ολοκλήρωση του δεύτερου πάρκου στον Κολωνό και σήμερα, στο Παγκράτι, παραδόθηκε από τον Δήμο της Αθήνας το τρίτο και μεγαλύτερο έως τώρα «Pocket Park» που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της «P&G» και της Οργάνωσης Γη στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο πάρκο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας. Είναι μία έκταση 750τ.μ. με πυκνή φύτευση στην οποία τοποθετήθηκαν περισσότερα από 1.150 είδη φυτών και δέντρων, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σιμίδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών και η πυκνότητα φύτευσής τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά.

Το στοίχημα για τον Δήμο Αθηναίων, ήταν να καταφέρει να αξιοποιήσει τέτοιους χώρους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που μέχρι σήμερα αποτελούσαν περιθωριοποιημένα σημεία της Αθήνας αλλά απειλούσαν και τη δημόσια υγεία και να δημιουργήσει τόπους πρασίνου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Στο συγκεκριμένο πάρκο εφαρμόστηκαν σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις βασισμένες στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει από επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως για παράδειγμα τραβέρσες σιδηρόδρομου ενώ εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται τα δέντρα. Ο φωτισμός του πάρκου παράγεται από αυτόνομα φωτοβολταϊκά τα οποία, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης, τις πρώτες ώρες φωτίζουν στο 100%, έπειτα, για τέσσερις ώρες στο 80% και αποδίδουν το 25% έως το πρωί. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν διάδρομοι περιπάτου, καθίσματα και θέσεις ποδηλάτου και εξασφαλίστηκε παροχή νερού για τους επισκέπτες αλλά και για τα πουλιά και τα ζωάκια της πόλης.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο στο οποίο εστιάζει ο Δήμος της Αθήνας αλλά επισημαίνει και σε όλες τις αναφορές του σε σχέση με τα «Pocket Parks» ο Κώστας Μπακογιάννης, είναι η αξία τους για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης που είναι διαπιστωμένη στις πυκνοκατοικημένες πόλεις σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στην περίοδο της πανδημίας. Είναι κάτι στο οποίο δίνουν βάρος και επιστήμονες που μελετούν την αναβίωση «νεκρών» σημείων με αυτόν τον τρόπο.

Για αυτό το λόγο, επιπλέον στοιχείο της συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων, «P&G» και Οργάνωσης «Γη», αποτελεί και ο σχεδιασμός βιωματικών περιβαλλοντικών δράσεων οι οποίες θα υλοποιηθούν από την Οργάνωση Γη με την συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.

«Τη θέση του μαύρου και των σκουπιδιών, παίρνει το πράσινο και η ζωή» λέει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα δημιουργίας δημόσιου-ελεύθερου χώρου στην Αθήνα, κατά την παράδοση του πάρκου στους κατοίκους.

«Η Αθήνα δέχεται μία ασφυκτική πίεση όλα αυτά τα χρόνια και περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει μπροστά ένα σχέδιο που κάνει χώρο στους Αθηναίους. Χώρο που χρειαζόμαστε για να ζει ο καθένας με αξιοπρέπεια στη γειτονιά του. Δεν είναι μόνο τα περιβαλλοντικά οφέλη που αποκτά η πόλη αλλά και η δημιουργία σημείων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Κάθε γωνιά να αποκτήσει τη δική της ανάσα, το δικό της πράσινο σημείο αναφοράς και, επιτέλους, να έρθουν στο φως εκτάσεις μέσα στον αστικό ιστό που με το πέρασμα του χρόνου είχαν γίνει βάρος για τη γειτονιά» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα