back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φόβοι για μπαράζ λουκέτων στην εστίαση – Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Διαβάστε επίσης

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, προειδοποιώντας με χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο, εάν δεν ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα τους. Οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας, οι περιορισμοί αλλά και τα έξοδα που «τρέχουν» έχουν φέρει σε απόγνωση τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Η κατάσταση για τον κλάδο εστίασης είναι εξαιρετικά δύσκολη και αποκαρδιωτική, αφού σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στο… φάσμα του λουκέτου, καθώς αρκετές από αυτές ίσως δεν μπορέσουν να ξανανοίξουν όταν ανάψει το «πράσινο φως» ή και να ανοίξουν δεν θα αντέξουν τα δυσβάστακτα οικονομικά «βάρη» που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.

Σε Κολωνάκι, Γκύζη, Ψυρρή, ήδη προσμετρώνται λουκέτα με πολλά άδεια καταστήματα ή με την ταμπέλα «ενοικιάζεται» να κυριαρχεί, ενώ και στα προάστια της Αττικής, σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό η εικόνα είναι ανάλογη.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η μείωση των ενοικίων, η μετάθεση φορολογικών υποχρεώσεων και τα διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων, ζητούν πιο δραστικές λύσεις που θα παράσχουν πραγματική και ουσιαστική στήριξη στον κλάδο. Όπως για παράδειγμα, να υπάρξει διαγραφή χρεών, να υπάρξει μονοψήφιος ΦΠΑ όπως σε άλλες γειτονικές χώρες, να υπάρξουν προγράμματα ΕΣΠΑ που θα στηρίξουν την εστίαση και η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα για τον κλάδο κ.α..

Την άμεση λειτουργία των καταστημάτων εστίασης ζητά και ο κόσμος, ακόμη και αν χρειαστεί να ανοίξουν σε πρώτη φάση σερβίροντας μόνο στον εξωτερικό χώρο.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα