back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολιτισμική ανταλλαγή με επίκεντρο τη μαγειρική στις γειτονιές της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Μια ψηφιακή  pop-up κουζίνα, «ταξιδεύει» εδώ και περίπου ενάμιση  μήνα στις γειτονιές του Αγίου Ελευθερίου και των Κάτω Πατησίων, με την εμπειρία του οργανισμού «Za’atar» και φέρνει γαστρονομικές δράσεις πολιτισμικής ανταλλαγής και εκπαίδευσης.

Έλληνες και πρόσφυγες που μένουν στα Κάτω Πατήσια και στον Άγιο Ελευθέριο μοιράζονται μια βιωματική εμπειρία μαγειρικής συνδέονται ταυτόχρονα στην πλατφόρμα zoom και μαθαίνουν να μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα της Γουινέας, της Συρίας, της Αλγερίας ή άλλων χωρών.

Κάθε δράση μαγειρικής επικεντρώνεται σε μια διαφορετική κουλτούρα, αντανακλώντας την πολυπολιτισμική σύνθεση της ομάδας που διοργανώνει τη δράση.

Το εγχείρημα ονομάζεται Foodies και αποτελεί μέρος του co-Athens στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής. Υλοποιείται από τον  οργανισμό «Za’atar» σε συνεργασία με πρόσφυγες εγγεγραμμένους στο πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo.

Στόχος

Στόχος της δράσης είναι η επικοινωνία παλαιών και νέων κατοίκων της πόλης μέσα από το φαγητό ενώ ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες πρόσφυγες από το πρόγραμμα Curing the Limbo κατακτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στον κλάδο της εστίασης.

Η διαδικασία

Οι συμμετέχοντες, σε κάθε συνάντηση, μέσω zoom, καθοδηγούνται από την ομάδα Zataar, για να χρησιμοποιήσουν τα υλικά που  παραλαμβάνουν στο σπίτι τους λίγες ώρες νωρίτερα και να μαγειρέψουν. Οι συνταγές που υλοποιούνται δεν περιλαμβάνουν κρέας, καθώς η δράση έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

co-Athens

«Μέσω του co-Athens, θέλουμε οι δράσεις που επιλέγουμε να ωφελούν τη γειτονιά και τους κατοίκους. Με αυτό το κριτήριο ξεχώρισαν οι εννέα παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον αθλητισμό και την τεχνολογία μέχρι τον πολιτισμό και την εκπαίδευση», τονίζει η Μελίνα Δασκαλάκη, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για θέματα προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων.

ΜΚΟ «Za’atar»

Η αποστολή της Za’atar είναι, προσφέροντας περιβάλλοντα και ερεθίσματα σχετικά με την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την διαπολιτισμική ένταξη, να ενδυναμώσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να διαμορφώσουν αυτόνομους τρόπους ζωής.
Ο βασικός χώρος παροχής των παραπάνω υπηρεσιών είναι το πολυκέντρο Orange House, το οποίο εδρεύει στην περιοχή της Κυψέλης, στην Αθήνα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα