back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις: Κλιματική Αλλαγή και Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας

Διαβάστε επίσης

Πώς θα επανέλθει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη, και ταυτόχρονα θα πετύχει τον φιλόδοξο στόχο για τη μετάβασή της σε κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050; Πώς επηρεάζουν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Ταμείο Ανάκαμψης τον ανασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας;

«Οι ευκαιρίες που διανοίγονται σήμερα δύσκολα θα επαναληφθούν, τουλάχιστον για τα επόμενα 20 ή και 30 έτη», γράφει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Καρτάλης σε ένα νέο κείμενο πολιτικής που δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις.

Μέσα στην ύφεση και την πανδημία, εμφανίζεται μια μοναδική ευκαιρία η χώρα μας να μετασχηματίσει πλήρως το διοικητικό, οικονομικό και ενεργειακό της μοντέλο, ενώ μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις επιτρέπουν την κεφαλαιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Τι πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε σχέδιο για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας;

1) Tις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς (γεωργία, τουρισμός, ενέργεια, ναυτιλία, κατασκευές, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς).

2) Tη δυναμική που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

3) Tις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές δράσεις και τα έργα υποδομής που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Πόσο θα αυξηθεί η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα; Τι γίνεται όταν η μέση θερμοκρασία αυξάνεται κατά 1 βαθμό Κελσίου;

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα