back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατερίνα Σταματάκη στον Αθήνα 9.84:”Πρέπει να λειτουργήσουν οι χώροι πολιτισμού, ακόμη και στα όρια του βιώσιμου”

Διαβάστε επίσης

“Αυτό που συμβαίνει αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας” τόνισε στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη, αναφερόμενη στη αναστολή όλων των συναυλιών στην Αττική έως τις 4 Οκτωβρίου.

“Δεν θέλουμε να μπούμε σε αντιπαλότητα με τους συναδέλφους μας στο θέατρο. Θέλουμε όλοι να εργαζόμαστε “ υπογράμμισε η κ. Σταματάκη, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης.

Όπως είπε: “Η εύκολη λύση για την κυβέρνηση ήταν να στοχοποιηθεί ο μουσικός κλάδος, για να καλύψει την πολιτική ανικανότητα, να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον πολιτισμό και όχι αποσπασματικό” και διερωτήθηκε: “Είναι πολιτική σοβαρότητα όλο αυτό που βιώνουμε; Είναι δυνατόν να μας βάζει σε αντιπαράθεση με τον θεατρικό χώρο, που πορευόμαστε μαζί, διεκδικώντας δικαιώματα επιβίωσης?”

Η κ. Σταματάκη  έκανε λόγο για ανυπαρξία μελέτης, πρωτοκόλλου, πλαισίου λειτουργίας για τους κλειστούς χώρους πολιτισμού, που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την υγεία εργαζομένων και θεατών.

“Είμαστε σε μια καταστροφική αναμονή. Υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στην αγορά. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και τη λήψη μέτρων υπό συνθήκες επιτηρούμενης κανονικότητας” επισήμανε, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του μουσικού κλάδου.

Δεν μπορεί να αποκλείεται ένας συγκεκριμένος κλάδος και να ενισχύονται άλλοι. Αυτό είναι άνιση μεταχείριση. Αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας. Πρέπει να δουλεύουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι και να βιοπορίζονται όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού”.

Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει “εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Είμαστε πολίτες και εργαζόμενοι και κρίνουμε την πολιτική της κυβέρνησης ,αφού έχει αντίκτυπο στις ζωές μας” και πρόσθεσε:” Επικροτούμε όπου λαμβάνονται σωστές αποφάσεις και διατυπώνουμε τις ενστάσεις μας ,όταν κάποια απόφαση έχει αρνητικές συνέπειες”, ενώ απηύθυνε ευχαριστίες στο Δήμαρχο Αθηναίων.

Ο Κώστας Μπακογιάννης μας βοήθησε πολύ και τον ευχαριστούμε για αυτό. Μας παραχώρησε τον χώρο της Τεχνόπολης. Ήταν πολύ καλό αυτό το μέσο στήριξης του πολιτισμού, αλλά αποσπασματικό. Για αυτό ζητάμε μακροπρόθεσμο σχέδιο στήριξης του πολιτισμού” ανέφερε.

Ερωτηθείσα για τα αιτήματα του κλάδου η κ. Σταματάκη σημείωσε:“αναζητούμε αποζημιώσεις των καλλιτεχνών και των εταιριών παραγωγής που επλήγησαν από την ακύρωση των συναυλιών ,ειδικά στην Αττική, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, εξαιτίας της πανδημίας. Οι περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις ,όπως κάθε χρόνο ,ήταν προγραμματισμένες για αυτό το 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου. Είναι μεγάλο πλήγμα για εμάς αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση”.

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Κατερίνα Σταματάκη κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά : “πρέπει να λειτουργήσουν τον χειμώνα οι χώροι πολιτισμού, ακόμη και στα όρια του βιώσιμου. Είναι πολύ σημαντικό και για την ψυχική υγεία να ανοίξουν, ώστε να υπάρχει μια κανονικότητα και ας είναι και επιτηρούμενη”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα