back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έξυπνα γυαλιά για «ζωντανές» παραστάσεις από το ΙΜΕ

Διαβάστε επίσης

Άτομα με προβλήματα ακοής, επισκέπτες της χώρας μας αλλά και όλοι οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεατρικές, και όχι μόνο, παραστάσεις, με παροχή υποτίτλων, μέσω της χρήσης γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας (smart glasses). Ο λόγος για το ερευνητικό έργο, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και την εταιρεία Hypertech.

Το έργο βρίσκεται στη φάση υλοποίησης του και εκτιμάται ότι έως την ερχόμενη Άνοιξη, θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του σε θεατρικές παραστάσεις στο «Θέατρον», όσο και στις διαδραστικές προβολές στη «Θόλο», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου».

«Πρόκειται για ένα έργο καινοτόμο που δίνει πρόσβαση στον πολιτισμό και άιρει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Δημήτρης Ευφραίμογλου. «Είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος παρακολούθησης ζωντανών παραστάσεων. Το πρόβλημα στις ζωντανές παραστάσεις είναι ο συχρονισμός του λόγου του ηθοποιού με τους υπότιτλους ή υπέρτιτλους. Ο συχρονισμός του προφορικού με τον γραπτό λόγο σε μια ζωντανή παράσταση είναι δύσκολος και συνήθως ανεπιτυχής. Επίσης αλλό ένα προβλημα είναι η τοποθέτηση υποτίτλων ή πάνω από τη σκηνή ή κάτω από αυτήν, με αποτέλεσμα ο θεατής να εστιάζει εκεί και όχι στη δράση της παράστασης έχοντας μια άβολη εμπειρία. Αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε είναι ένα πολύ λεπτό ζευγάρι γυαλιών το οποίο δεν θα εμποδίζει την θέαση και πάνω τους θα προβάλλονται οι υπότιτλοι, οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα είναι συχρονισμένοι με τον λόγο του ηθοποιού».

«Η εφαρμογή, απευθύνεται σε όλους μας, π.χ. είναι κάποιες στιγμές στο θέατρο, που δεν ακούμε καλά ή χάνουμε τα λόγια του ηθοποιού, ωστόσο, θα είναι πολύ χρήσιμη σε κωφούς, βαρήκοους, άτομα τρίτης ηλικίας με πρεσβυακουσία και στους τουρίστες καθώς θα μπορούν πλέον να παρακολουθήσου μία ελληνική παράσταση στη γλώσσα που επιθυμούν», επισημαίνει ο κ. Εφραίμογλου. «Προς το παρόν, θα υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης στην αγγλική γλώσσα. Επίσης και οι Ελληνες θα μπορούν να παραλουθήσουν μια αγγλόφωνη παράσταση στα ελληνικά. Είναι ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, που προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους τους ανθρώπους. Ελπίζουμε πως θα το αγκαλιάσει το κοινό και θα αξιοποιηθεί αναλόγως. Έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ελπίζουμε πως θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του έργου».

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα