back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει σε επίδομα ανεργίας και κατάρτιση

Διαβάστε επίσης

Τον δρόμο για την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και της καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ανοίγει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση εντός των επομένων ημερών.

Η τροπολογία, προβλέπει την αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για την αξιοποίηση των κονδυλίων άνω του ενός δις. ευρώ έως το 2025 που θα διατεθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Τον συντονιστικό ρόλο αναλαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, το οποίο θα ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, προβλέπει:

– Την μείωση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά το ήμισυ. Δηλαδή, στους έξι μήνες, με το ύψος του επιδόματος να αγγίζει αρχικά το 80% του μισθού και να βαίνει μειούμενο έως τα σημερινά όρια των 400 ευρώ.

– Την καταβολή του επιδόματος για άλλους έξι μήνες, εφόσον ο δικαιούχος αποδεδειγμένα αναζητά εργασία

– Την ενίσχυση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην επαγγελματική κατάρτιση και σύνδεση της με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

– Την απασχόληση του ανέργου με την μορφή πρακτικής άσκησης, χωρίς υποχρέωση της επιχείρησης που θα την αναλάβει, να προσλάβει στην συνέχεια τον άνεργο.

Αμοιβές τόσο για τα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ μετά την επιβεβαιωμένη ολοκλήρωση και πιστοποίηση, με περαιτέρω αποζημίωση για την τοποθέτηση σε θέση πρακτικής άσκησης και την ολοκλήρωση της.

Επίσης, αποζημίωση για την εύρεση θέσης εργασίας, και τέλος bonus σε περίπτωση διατήρησης της θέσης εργασίας για 6 μήνες.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα