back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 09-12-2021

Διαβάστε επίσης

Οι ένοπλοι Αγωνιστές του ‘ 21 έφεραν συνήθως ένα πυροβόλο όπλο και μία ή δύο πιστόλες. Αρκετοί είχαν και γιαταγάνι* . Οι επισημότεροι και γενναιότεροι αγωνιστές ξεχώριζαν από τα ασημένια ή επίχρυσα όπλα τους και τα πολυτελή τους ενδύματα. Κατά τη διάρκεια πορείας στη βροχή, το όπλο μεταφερόταν υπό μάλης με την κάνη στραμμένη στο έδαφος.

Οι Έλληνες μαχητές χρησιμοποιούσαν τη φυσική οχύρωση των εδαφών, στα οποία μάχονταν. Επειδή οι Έλληνες πολεμούσαν καθιστοί ή σκυμμένοι, τα ταμπούρια τους είχαν ύψος ενός μέτρου.

Απέφευγαν να εκτίθενται σε μάχη ανοικτού πεδίου, λόγω έλλειψης πυροβολικού και ιππικού, όπως επίσης και της αριθμητικής υπεροχής των Τούρκων. Η μόνη περίπτωση να πολεμήσουν σε πεδινό έδαφος ήταν η ύπαρξη φυσικού εμποδίου για το ιππικό των Τούρκων, όπως αμπελώνες, γέφυρα ποταμού ή χειμάρρου κ.α.

Κυρίως πολεμούσαν αμυντικά. Η μάχη κρίνονταν από την αποχώρηση του πρώτου από το πεδίο και με την καταμέτρηση των απωλειών.

Οι ξαφνικές αντεπιθέσεις, τα γνωστά γιουρούσια, ήταν συνήθης πρακτική των Ελλήνων, οι οποίοι ορμούσαν άτακτα κατά του εχθρού επιφέροντάς του μεγάλες απώλειες. Πολλές φορές λίγοι γενναίοι που προχωρούσαν μπροστά συμπαρέσυραν και τους πιο επιφυλακτικούς, ενώ με τον ίδιο τρόπο αν κάποιοι, έστω και λίγοι, δείλιαζαν τότε μπορούσε να επέλθει η καταστροφή.

Σε περίπτωση νίκης ακόμη και οι λιγότερο τολμηροί ένιωθαν περήφανοι. Στις περιπτώσεις ήττας, πάντα έφταιγε ο «άλλος». Μόνο οι πιο γενναίοι και έμπειροι πολεμιστές δεν εκδηλώνονταν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Σιωπούσαν και συνήθως με νεύματα περιέπαιζαν τους υπολοίπους γελώντας.

Αυτό που δυνάμωνε τις ένοπλες ομάδες της εποχής ήταν η μεταξύ τους ενότητα, η συμμετοχή όλων στη μάχη, η γενναιότητα και το παράδειγμα του αρχηγού.**

Πηγές: * Οθωμανικού τύπου μεγάλο μαχαίρι το οποίο τοποθετείτο από τους αγωνιστές στο σελάχι. Το γιαταγάνι ήταν όπλο που χρησιμοποιείτο κυρίως για γιουρούσια.

** ΦΙΛΗΜΩΝ. Ι.,«ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ», (Αθήνα 1860, τόμος 3ος, προλεγόμενα )

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα