back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η ελληνογαλλική συμφωνία θέτει τις διμερείς σχέσεις μας στο ίδιο επίπεδο με το βάθος της ιστορικής μας σχέσης

Διαβάστε επίσης

«Πιστεύω ότι η συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπογράψαμε με τον Πρόεδρο Μακρόν θέτει τις διμερείς σχέσεις μας σε ένα επίπεδο που είναι ευθυγραμμισμένο με το βάθος που έχει και η ιστορική μας σχέση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας υπό τον Πρόεδρό της Gérard Larcher, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του ότι «θέλουμε, από κοινού με τη Βουλή (των Ελλήνων), να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στενότατη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, με βάση την ευρεία συν αντίληψη όσον αφορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής, μεταξύ άλλων, και ως εφοδιαστικού κόμβου για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τους κεντρικούς άξονες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, στους οποίους περιλαμβάνεται η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνογαλλική συνεργασία αφενός ενισχύει τις δυνατότητες του NATO και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει βάση για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Γαλλία ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό εταίρο, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επενδυτές στην Ελλάδα, μνημόνευσε το γεγονός ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν αποσύρθηκαν από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης και τόνισε ότι σήμερα καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει επιμείνει στο μεταρρυθμιστικό έργο της παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός, και αναφέρθηκε στην ευρύτερη αναμόρφωση του οικονομικού κλίματος ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Larcher και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τονίζοντας πως η πρόταση περί δύο κρατών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βάση για οποιονδήποτε διάλογο, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισήμανε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό, προσθέτοντας ότι διαφορετικά άλλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εκτοπίσουν το αποτύπωμα της ΕΕ στην περιοχή.

Ο κ. Larcher ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι η αντιπροσωπεία της Γερουσίας θα επισκεφτεί και τη Χίο, όπου θα δει το χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. «Θα δείτε την πρόοδο που έχουμε κάνει, που είναι πολύ σημαντική. Θα δείτε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει μόνο σε ό,τι αφορά την αριθμητική πτυχή αλλά και ότι πλέον είμαστε σε θέση να φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς συνθήκες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα