back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δώρο Χριστουγέννων: Έως τις 21 Δεκεμβρίου η καταβολή – Τι προβλέπεται για αναστολή συμβάσεων

Διαβάστε επίσης

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Το Δώρο, δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως της μορφής της σύμβασης και της απασχόλησης τους ( αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης).

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή με την διαφορά ότι θα λάβουν το Δώρο από δύο πηγές: α) από τον εργοδότη για το διάστημα απασχόλησης τους με βάση τον μισθό τους και από το κράτος για τον χρόνο αναστολής, με βάση όμως την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Όπότε θα υπάρξουν απώλειες…

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά και ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων, που δικαιούνται, στον σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος υπολογισμού, αρχίζει από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, οπότε και το Δώρο καταβάλλεται ολόκληρο.

Αν η απασχόληση καλύπτει μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε καταβάλλεται τμήμα του δώρου.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου, ενώ συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα