back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Καθησυχαστικά μηνύματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παραλλαγή Όμικρον.

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν», ανέφερε ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Οργανισμό.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής η παραλλαγή έχει καταγραφεί σε περίπου 40 χώρες.

 

Τη βεβαιότητα ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, εξέφρασε  ο  Δρ Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Απαντήσεις για το πώς προέκυψε η μετάλλαξη Όμικρον επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες.

Σε συνάντηση ειδικών ανά τον κόσμο για το νέο στέλεχος τεθηκαν επί τάπητος δύο θεωρίες.

Η πρώτη είναι ότι ασθενής με HIV και βαριά ανοσοκαταστολή παρέμεινε μολυσμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και πάνω από 300 ημέρες, με αποτέλεσμα ο ιός να πολλαπλασιάζεται και να μεταλλάσσεται συνεχώς.

Η δεύτερη θεωρία είναι αυτή της ζωονόσου, ότι δηλαδή ο ιός με την πάροδο του χρόνου προσέβαλε ζώα, εξελίχθηκε μέσα στα αυτά και μετά προσέβαλε τον άνθρωπο με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

 

Αντιμέτωποι με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή θα βρεθούν οι γονείς και κηδεμόνες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, επικαλούμενοι τα μέτρα για την πανδημία, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

7.009 τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. 2.038 οι νέες λοιμώξεις σε παιδιά και εφήβους. 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο. 697 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

 

Θετικά τα μηνύματα για την εμβολιαστική κάλυψη στην χώρα μας Ξεπέρασαν τα 15.000.000 συνολικά οι εμβολιασμοί. Τα τελευταία 24ωρα το πρόγραμμα τρέχει με ανοδικούς ρυθμούς. Μόνο χθες έγιναν σχεδόν 100.000 δόσεις.

 

Σε απομόνωση τέθηκε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοιού. Πρόκειται για εργαζόμενο στον οργανισμό, που πλέον παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου.

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη στη Ρωσία σήμερα και οι εφ όλης της ύλης συνομιλίες που θα έχει  στις 12 το μεσημέρι με τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πρωτοβουλία, της τελευταίας στιγμής από τον πρόεδρο της Ρωσίας, είναι, η συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, να μην γίνει στο Κρεμλίνο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, αλλά στην πόλη Σότσι. Σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες, η αλλαγή αυτή ερμηνεύεται,  ως  πρόσθεση της Ρωσίας, για   αναβάθμιση των ελληνο ρωσικών σχέσεων, καθώς όπως είναι γνωστό ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιλέγει το Σότσι,  για όλες τις   σημαντικές συναντήσεις του με ξένους ηγέτες.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τόσο οι σχέσεις των δύο χωρών, όσο και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, της ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και του Πολιτισμού και της Παιδείας δεδομένου και ότι το 2021 έχει ανακηρυχθεί έτος Ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ενόψει και της συνάντησης αυτής ότι “η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.”

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πούτιν αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 – 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

 

Η Ουάσινγκτον απειλεί να χρησιμοποιήσει ως “μοχλό πίεσης” τον αγωγό Nord Stream-2 στην περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία

 

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες.

 

Σε λειτουργία από σήμερα η επέκταση του τραμ προς Πειραιά.

Περιλαμβάνει 11 νέες στάσεις, ενώ σύντομα αναμένεται να παραδοθεί και η 12η, με την επωνυμία «Ακτή Ποσειδώνος», που θα αποτελέσει τον νέο τερματικό σταθμό της γραμμής 7.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Θερμοκρασία στην Αθήνα  έως 15 βαθμούς Κελσίου. 10 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα