back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σακελλαροπούλου σε Πάπα Φραγκίσκο: Η ανιδιοτελής προσφορά σας στους αδικημένους χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο σας

Διαβάστε επίσης

Με κάθε επισημότητα και ιδιαίτερη συγκίνηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πάπα Φραγκίσκο, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή του, για δεύτερη φορά στη χώρα μας, υποδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον του για την περιοχή και την ευρύτερη Μεσόγειο, καθώς και τη διαρκή μέριμνά του για τον θρησκευτικό διάλογο και την οικουμενικότητα της χριστιανοσύνης.

Κατά την ομιλία της, προς τιμήν της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, καθώς και Υπουργών της Κυβέρνησης, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Διπλωματικού σώματος και του Ακαδημαϊκού χώρου, η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι έχει επίσης μεγάλη συμβολική αξία, η επίσκεψη του Ποντίφικα στην Αθήνα, δεδομένου ότι φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. «Ο λαός μας εκτιμά την αγάπη σας, καθώς και την εκ μέρους σας αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του ελληνικού πνεύματος στον Δυτικό Πολιτισμό και τη Χριστιανική Θρησκεία» τόνισε η Πρόεδρος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ισχυρό μήνυμα της πίστης και της αδελφοσύνης που μας μεταφέρει ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στα χνάρια των Αποστόλων, συμβολίζει την αναφορά της Εκκλησίας στις καταβολές της, στις πηγές της ενότητας και της σύμπνοιας, στη σοφία και τη χαρά του Ευαγγελίου.

«Σε καιρούς δύσκολους, με μεγάλες δοκιμασίες για την ανθρωπότητα, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, η συμβολή της θρησκείας και της Εκκλησίας δεν έχει μόνον υπαρξιακή σημασία και δεν περιορίζεται στο πλήρωμά της. Συναρτάται ευθέως με την πολιτική της φροντίδας και του ανθρωπισμού και διανοίγει δρόμους για την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία όλων μας. Η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής είναι το στοίχημα που νοηματοδοτεί τις σχέσεις των εκκλησιαστικών και των κοσμικών αρχών, σε μια παγκόσμια κοινωνία με ανεξάντλητες δυνατότητες, αλλά και επώδυνες αντιφάσεις» πρόσθεσε η Πρόεδρος.

Αναφερόμενη στην ακάματη και ανιδιοτελή προσφορά του Πάπα Φραγκίσκου στον πλησίον, έκανε λόγο για τη βαθιά κοινωνική του ευαισθησία, που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του, καθώς και την συμπόνια για αυτούς που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανάγκης, τους άτυχους και αδικημένους.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει με συνέπεια ταχθεί υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών αρχών που στηρίζουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τις οποίες ασπάζεται και υπερασπίζεται και η Ελλάδα. Όπως παρατήρησε η Πρόεδρος «Η αξιακή μας συναντίληψη είναι το θεμέλιο της συνεργασίας μεταξύ του Βατικανού και της χώρας μας και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οι οποίες υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα».

Σχετικά με την πανδημία, υποστήριξε ότι κατέδειξε πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι παραμένουμε στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης, καθώς και πόσο επίσης αναγκαία καθίσταται η διεθνής εγρήγορση και η αρωγή μεταξύ των κρατών. «Ταυτόχρονα, η υγειονομική κρίση συνιστά μια άσκηση ευθύνης για όλους μας, ιδίως μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των συνανθρώπων μας. Στην αστείρευτη ενέργεια και έμπνευση των επιστημόνων, την αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών, την υπομονή και την προσαρμοστικότητα των πολλών, αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα και τον πλούτο της ανθρώπινης φύσης ενώπιον μιας πρωτοφανούς και μακράς δοκιμασίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι « Σήμερα, η προοπτική του εμβολιασμού για όλο τον πλανήτη, ειδικά για τους μη προνομιούχους πληθυσμούς, ανάγεται στο πιο μεγάλο και επείγον ζήτημα διανεμητικής δικαιοσύνης. Ο ιός θρέφεται και μεταλλάσσεται από την ανορθολογική άρνηση της πραγματικότητας και τις ανισότητες του πολιτισμού μας».

Αναφερόμενη στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ποντίφικα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, με τις παρεμβάσεις και τα μηνύματά του σε διεθνείς συναντήσεις, καθώς και την προτροπή του, προς τα κράτη να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξα μέτρα, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα εκ των μεγαλύτερων ηθικών ζητημάτων, με αναφορά στη ζωή των επόμενων γενεών, αλλά και με δραματικές συνέπειες στο παρόν, όπως αυτές που βίωσαν η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές».

Όπως παρατήρησε, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη και προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ότι «η Ελλάδα μετέχει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ειδική αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις πρωτοβουλίες του Πάπα Φραγκίσκου για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς την παρουσία του στη Λέσβο, που μαρτυρούν τη σπουδαιότητα του προβλήματος και τη μείζονα ανθρωπιστική του διάσταση.

«Έχετε επανειλημμένα εκφράσει την ευαισθησία σας για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και καλέσει τη διεθνή κοινότητα να προσχωρήσει στον διάλογο και τη συντονισμένη αντίδραση απέναντι στην απάνθρωπη εργαλειοποίησή τους. Έχετε συστηματικά συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και αναγνωρίσει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων, καθώς και το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί. Από την πλευρά της, η χώρα μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της πολιτικής εκμετάλλευσής τους» υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, τόνισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Αγία Έδρα για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών σε περιοχές όπου κινδυνεύουν και υφίστανται διωγμούς και διακρίσεις. Το Βατικανό έχει ήδη προχωρήσει, στην κατεύθυνση αυτή, σε σημαντικές ενέργειες ανά τον κόσμο και ιδίως στη Μέση Ανατολή. «Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανικών κοινοτήτων και η διαφύλαξη των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εδραίωση του πλουραλισμού και της ανεκτικότητας» συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία, ευχαριστώντας θερμά, τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τη θερμή στήριξή του, ώστε αυτή να παραμείνει ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας και ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προσβάσιμο σε όλους.

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι η οικουμενική πνευματική ακτινοβολία και η πολυδιάστατη συνεισφορά του Πάπα Φραγκίσκου στην οικοδόμηση ενός πολιτισμού της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης, μας εμπνέουν τον πιο βαθύ σεβασμό και τέλος, ευχήθηκε στον Ποντίφικα, προσωπικά και εκ μέρους του ελληνικού λαού, υγεία και μακροημέρευση τόσο στον ίδιο, όσο και στους φιλοξενούμενους, καθώς και ενδυνάμωση της πίστης και ενότητα της Χριστιανοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα