back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Π. Γερουλάνος: Η βασική αρχή του σχεδίου μας είναι η αποσυγκέντρωση της εξουσίας

Διαβάστε επίσης

Με σύνθημα «Την Κυριακή γίνε εσύ η αλλαγή» και με το πολιτικό του πρόγραμμα «Αναγέννηση», ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος ο οποίος διεκδικεί την ψήφο των πολιτών την προσεχή Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αθηνά Κορλίρα για τους στόχους τους.

Όπως είπε, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση θα πρέπει να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις και να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που μένουν αναξιοποίητες, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει αν διευρύνει την παραγωγική της βάση για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

«Αυτή τη στιγμή, η πολιτική της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση η οποία είναι προβληματική, σε μια νέα χρεωκοπία, επενδύοντας έναν πακτωλό χρημάτων στο ίδιο παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχει παρέλθει. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα διαφορετικό σχέδιο για τη χώρα από το ΚΙΝΑΛ».

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο «Αναγέννηση», αφορά μια ριζοσπαστική ανατροπή του πολιτικού συστήματος, μια διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, αποσυγκεντρώνοντας την εξουσία, δίνοντας εξουσία με σε φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, οι Συνεταιρισμοί, τα Πανεπιστήμια ώστε αυτά να συνεργάζονται μεταξύ τους για να δημιουργούνται τοπικά προγράμματα ανάπτυξης.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να διευρύνουμε την παραγωγική βάση και έτσι ο πλούτος να μοιραστεί πιο δίκαια», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γερουλάνος, ανέφερε: «Ένα κόμμα όπως είναι το ΚΙΝΑΛ το οποίο έχει σχετικά μικρά ποσοστά, αλλά μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη, μπορεί να εκφράσει τους πολίτες, αν μεταφράσει αυτή την παρακαταθήκη, σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν την Ελληνίδα και τον Έλληνα σήμερα. Ο κόσμος περιμένει κάτι διαφορετικό από εμάς».

Σχετικά με το τι σκοπεύει να πράξει σε περίπτωση που δεν προκριθεί στον δεύτερο γύρο και αν θα προτρέψει τους ψηφοφόρους του προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, απάντησε: «Όταν είναι έτοιμη να μιλήσει η κάλπη, τότε να λόγια των υπολοίπων περισσεύουν. Θα μιλήσει ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει και εύχομαι να το κάνει. Να κρίνει και να συγκρίνει τις διάφορες προτάσεις και αναλόγως να αποφασίσει. ‘Ετσι, θα νομιμοποιηθεί και το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει».

Τέλος, ερωτηθείς εάν το ΚΙΝΑΛ δεν πάρει ένα σημαντικό ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και εκείνος είναι επικεφαλής της παράταξης, θα επιδιώξει να γίνει το κόμμα εταίρος στην κυβέρνηση ή να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να ενδυναμωθεί, απάντησε: «Η βασική αρχή του σχεδίου που παρουσιάσαμε είναι η αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι το κεντρικό πολιτικό σύστημα θα χάσει προνόμια και δεν υπάρχουν πολλά κόμματα που να το πρεσβεύουν κάτι τέτοιο σήμερα. Επειδή και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι εθισμένα με την εξουσία, δεν θεωρώ ότι θα πάμε σε συνεργασίες αλλά σε μια δεύτερη Κυριακή.

Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει πραγματική διάθεση συνεργασίας, θα τον καλούσα να κάνουμε τη μεγαλύτερη τομή που έχει γίνει στη χώρα από την εποχή του Βενιζέλου και του Παπανδρέου. Μια πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση για την οποία τα παιδιά μας θα μας ευγνωμονούν διότι θα ξέρουν ότι τα βάλαμε με τις πραγματικές παθογένειες του συστήματος. Όποιος -μέσα από το δημοκρατικό τόξο- είναι διατεθειμένος να το κάνει αυτό, θα μπορούσα να συνεργαστώ μαζί του, διότι πιστεύω ότι αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα