back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση μνήμης για τις Γενοκτονίες της ανθρώπινης ιστορίας

Διαβάστε επίσης

Την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών, που είναι στις 9 Δεκεμβρίου, τιμούν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, συν διοργανώνοντας εκδήλωση στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα), την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, στις 8.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης και
  • πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Λορύ Μπαραζιάν.

Ομιλητές

  • Κυριάκος Μπατσάρας (Γενοκτονία Ασσυρίων)
  • Γιάννης Γεωργίου (Γενοκτονία Ρομά)
  • Ρουστάμ Μαχμουντιάν (Γενοκτονία Γεζίντι)
  • Σωτήρης Δανέζης (Γενοκτονία Τούτσι στη Ρουάντα)

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δρ Βασίλης Μεϊχανετσίδης

Η 9η Δεκεμβρίου

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Για την 9η Δεκεμβρίου 2021 ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σηματοδοτεί τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος, καθώς και την 73η επέτειο της Σύμβασης του 1948 για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (η « Σύμβαση Γενοκτονίας»), η πρώτη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση. Η Σύμβαση υποδηλώνει τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για «ποτέ ξανά» και παρέχει τον πρώτο διεθνή νομικό ορισμό της «γενοκτονίας», που υιοθετήθηκε ευρέως σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καθιερώνει επίσης καθήκον για τα Κράτη Μέρη να αποτρέπουν και να τιμωρούν το έγκλημα της γενοκτονίας.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα