back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αξιοποιεί ο δήμος Χαλανδρίου

Διαβάστε επίσης

Το φημισμένο Αδριάνειο Υδραγωγείο, το οποίο είναι λειτουργικό επί 19 αιώνες, συνεχίζοντας να μεταφέρει νερό από την Πάρνηθα και την Πεντέλη στην Αθήνα, αναδεικνύει αλλά και το καταστεί παραγωγικό, ο δήμος Χαλανδρίου κατασκευάζοντας το πρώτο δίκτυο στη χώρα αποκλειστικά μη πόσιμου νερού. Μετά από 60 χρόνια εκτός λειτουργίας, το πολύτιμο νερό που κυλάει μέσα στο Αδριάνειο θα είναι προσβάσιμο στους κατοίκους του Χαλανδρίου για ποτιστικές και άλλες ανάγκες.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο, το οποίο κατασκευάστηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, διαπερνά 8 δήμους: τον Δήμο Αχαρνών Δήμο Κηφισιάς, Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο Χαλανδρίου το Δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης και καταλήγει στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι  στον Δήμο Αθηναίων.

«Δεν θέλαμε να αναδείξουμε μόνο το μνημείο του αρχαίου υδραγωγείου στα σημεία που περνά από την περιοχή μας και να φτιάξουμε π. χ. ένα μαυσωλείο αλλά να συνδέσουμε το μνημείο, την πολιτιστική του κληρονομιά με την σημερινή πραγματικότητα και καθημερινότητα των κατοίκων του Χαλανδρίου», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κώστας Γερολυμάτος.  «Έτσι προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός δικτύου που θα αξιοποιεί εκ νέου τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες νερού που έρρεαν στο εγκαταλειμμένο ρωμαϊκό υδραγωγείο. Οι κάτοικοι που διαμένουν κοντά στα σημεία υδρομάστευσης, που θα δημιουργήσουμε θα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο μη-πόσιμου νερού ενώ προγραμματίζεται και η δημιουργία ενός δικτύου διανομής του, με υδροφόρες του Δήμου Χαλανδρίου στους δημότες  που δεν κατοικούν κοντά στο υπόγειο δίκτυο.

«Το νερό, όσο διαρκεί το πρόγραμμα θα διατίθεται στους κατοίκους δωρεάν και μετά την λήξη του προγράμματος στόχος είναι η δημιουργία ενός νομικού προσώπου, μέσω του οποίου θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι κάτοικοι το νερό και η κοστολόγηση του θα είναι ανταποδοτική, δηλ το κόστος άντλησης και συντήρησης του δικτύου θα αποτελεί και το κόστος του νερού και φυσικά θα είναι κατά πολύ φθηνότερο από το πόσιμο νερό, που χρησιμοποιείται για πότισμα», σημειώνει ο κ. Γερολυμάτος.

Η εξέλιξη του πρότζεκτ

«Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των αναπλάσεων στα εμφανή σημεία του υδραγωγείου στην πόλη. Ευελπιστούμε μέσα στον Δεκέμβριο να το δημοπρατήσουμε. Έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του αρδευτικού δικτύου και ετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ, η οποία είναι εταίρος του έργου να το δημοπρατήσει και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε 3 σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τα παιδιά σχεδιάζουν την ανάπλαση που θα γίνει στην αυλή τους από όπου περνά το Αδριάνειο Υδραγωγείο». 

Το αρδευτικό δίκτυο

  • Το έργο αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη και έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων. Το ένα τμήμα του αφορά την περιοχή του Συνοικισμού. Ξεκινώντας από το φρεάτιο 102 του Αδριάνειου και την δεξαμενή στην οδό Ελ Αλαμέιν, ξεδιπλώνεται από την μια κατά μήκος της Ρεματιάς έως την οδό Γυφτοπούλου και από την άλλη μέχρι την Ριζάρειο Σχολή.
  • Το άλλο τμήμα του δικτύου, με εκκίνηση το φρεάτιο 85 του Αδριάνειου στην διασταύρωση της οδού Κόδρου και Εθνική Αντιστάσεως, διατρέχει την δεύτερη μέχρι το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας. Και στα δύο τμήματα υπάρχουν διακλαδώσεις, ενώ εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό επέκτασης του δικτύου μη-πόσιμου νερού σε δεύτερη φάση και στο Χαλάνδρι και κατά μήκος του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Ψηφιακή πλατφόρμα Cultural H.ID.RA.N.T

«Παράλληλα έχει  συγκεντρωθεί πολιτιστικό υλικό  που σχετίζεται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο και ψηφιοποιείται. ‘Εχει ολοκληρωθεί το αποθετήριο και έως τον επόμενο Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιήσουμε την σχετική πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι χρήστες να βρουν πληροφορίες για το αρχαίο υδραγωγείο» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος.

Η δεξαμενή που σχεδίασε το 12ο Δημοτικό Χαλανδρίου, στα περσινά συμμετοχικά εργαστήρια.

«Παρά τις δυσκολίες στην επικοινωνία του προτζεκτ λόγω της πανδημίας παρατηρείται ευρεία αποδοχή του έργου από τους κατοίκους και τους μαθητές και μαθήτριες του δήμου μας, τόσο στο 1o HIDRANT festival που πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο  στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ρεματιάς αλλά και στους, μέχρι στιγμής, δύο περιπάτους γνωριμίας που έχουμε διοργανώσει. Η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία καθίσταται ταυτοχρόνως και χρηστική για τους κατοίκους ενέχει  γοητεία και ενδιαφέρον. Προχωράμε στο μέλλον κοιτώντας το παρελθόν μας», καταλήγει ο κ. Γερολυμάτος.

Καλλιόπη Ασλανίδου 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα