back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Βασιλακόπουλος: Στη χώρα μας επικρατεί αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα και ξέρουμε πολύ καλά τι προκαλεί

Διαβάστε επίσης

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα και ξέρουμε πολύ καλά τι προκαλεί. Το στέλεχος Όμικρον πρέπει να μας παρακινήσει να εμβολιαστούμε άμεσα», δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Τόνισε ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του τέταρτου πανδημικού κύματος και ανέφερε ότι ακόμα και αν το εμβόλιο αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό για την μετάλλαξη Όμικρον, είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε.

«Θα είναι τραγικό λάθος να περιμένει κάποιος ένα νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και στην Όμικρον, πρέπει να εμβολιαστούμε μαζικά», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι ο ιός παράγει τυχαία μεταλλάξεις, επομένως, όσο μεγαλύτερο χώρο βρίσκει για να πολλαπλασιάζεται, δηλαδή όσο μικρότερο είναι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, κάνει μεταλλάξεις προκειμένου να επιβιώσει.

«Το στέλεχος Δέλτα δημιουργήθηκε στην Ινδία όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν 7%, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργήθηκε στη Νότια Αφρική, που το ποσοστό εμβολιασμού ήταν 24%. Συνεπώς, τα επικίνδυνα στελέχη του ιού δημιουργούνται εκεί που το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλό».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει πολλές αλλαγές στο γενετικό υλικό, πολύ περισσότερες αθροιστικά από όσα είχαν όλα τα προηγούμενα στελέχη που μας απασχόλησαν, σημειώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται χρόνος προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τον τρόπο που λειτουργεί στον οργανισμό.

«Έχει στην πρωτεΐνη ακίδα 32 μεταλλάξεις, 10 εκ των οποίων εδράζονται στο σημείο που συνδέεται με τον υποδοχέα. Βάσει αυτού, συμπεραίνουμε ότι μπορεί να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, το οποίο θα το δούμε στις επόμενες εβδομάδες. Το δεύτερο που είναι πιθανό να συμβαίνει είναι να προκαλεί μια μικρή αντίσταση στην αποτελεσματικότατα του εμβολίου. Το τρίτο που πρέπει να μελετήσουμε είναι αν προκαλεί βαρύτερη νόσο. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για ήπια νόσο».

Τέλος, σε ότι αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τα μονοκλωνικά αντισώματα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε με αυτά να αντικαταστήσουμε τα εμβόλια.

«Δεν ξέρουμε αν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη, καθώς οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, ήταν πριν την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα. Έχουμε λίγα μονοκλωνικά γιατί δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, έχουν πολύπλοκη τεχνολογία και δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις πολλές παρτίδες. Επίσης, το κόστος είναι τεράστιο, κάθε θεραπεία κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ. Ως θεραπεία, τα μονοκλωνικά είναι ελλιπή. Ακόμη κι αν υπήρχε άπειρη ποσότητα από αυτά, θα ήταν λιγότερο πλήρης θεραπευτική αντιμετώπιση από το εμβόλιο, το οποίο είναι περισσότερο αποτελεσματικό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα