back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία και πιέσεις στις αγορές από τις δηλώσεις του CEO της Moderna για την ‘Ομικρον

Διαβάστε επίσης

“Tα υπάρχοντα εμβόλια έναντι της COvid-19 θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον από ό,τι στα προηγούμενα στελέχη” δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, προβλέποντας μάλιστα ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν σε μαζική κλίμακα νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή.

Οι δηλώσεις του κ. Μπανσέλγια την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, στους Financial Times, προκάλεσαν νέες πιέσεις, με τις μετοχές να καταγράφουν πτώση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα “ασφαλή καταφύγια”.

Τα βασικά χρηματιστήρια στην Ευρώπη κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 1,4%, το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 3%, ενώ το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα και ο χρυσός σημείωσαν άνοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 , θα είναι κατα τη γνώμη του και την γνώμη πολλων επιστημόνων, “σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον” του κορονοϊού, σε σχέση με τη Δέλτα.

«Δεν είναι καλή είδηση και έρχεται από κάποιον που περιμένει κάποιος ότι γνωρίζει», ανέφερε αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Οι αγορές αντέδρασαν ακριβώς όπως θα ανέμενε κάποιος».

Ο παγκόσμιας δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί την πορεία μετοχών σε 50 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,2% και οδεύει για τον τρίτο πτωτικό του μήνα φέτος. Έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 14% το 2021, ενώ οι μετοχές αναδυόμενων αγορών έχουν χάσει σχεδόν 6%.

Η αποστροφή ρίσκου έπληξε επίσης τις αγορές συναλλάγματος, με το αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί κατά 0,3% έναντι άλλων βασικών νομισμάτων. Το ιαπωνικό νόμισμα πλησίασε σε υψηλό μηνός στα 112,95 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα πτώση 2,32 δολαρίων ή 3,2% στα 71,12 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ανησυχίες για την Όμικρον είχαν ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων –που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο– να υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο περίπου της τελευταίας εβδομάδας στο -0,345%.

Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα (32 σε σύνολο 50 μεταλλάξεων), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι ” τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπανσέλ . Ο διευθύνων σύμβουλος της  Moderna παραχώρησε συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέττης.

Τόνισε ότι κατά τη γνώμη του « Θα σημειωθεί μια σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει … λένε “αυτό δεν θα είναι καλό”». Με τον τρόπο αυτό εμφανίστηκε να μειώνει τις προσδοκίες ότι νέα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σύντομα.

Δεν υπάρχει περίπτωση τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της «Όμικρον» όπως ενάντια στη μετάλλαξη «Δέλτα» και η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μειωμένη, είπε.

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna , σχολιάζουν οι FT βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ ειδικοί στη δημόσια υγεία και κορυφαίοι πολιτικοί προσπαθούν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία έναντι της Όμικρον.

Τη Δευτέρα, ο Σκοτ Γκότλιμπ  διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC: «Υπάρχει εύλογος βαθμός εμπιστοσύνης στους κύκλους εμβολίων που [με] τουλάχιστον τρεις δόσεις». . . ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής».

Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, στη συνέχεια είπε ότι η Όμικρον είναι «αιτία ανησυχίας, όχι αιτία πανικού», και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι ιατροί της κυβέρνησης «πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν έναν βαθμό προστασίας από σοβαρές ασθένειες».

Ωστόσο, ο Μπάνσελ τόνισε  ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην παραλλαγή Omicron αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid.

“Οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή δεν θα εμφανιζόταν για άλλο ένα ή δύο χρόνια”,  πρόσθεσε ο Μπάνσελ

Οι προβλέψεις του επικεφαλής της Moderna προκαλέσαν , σύμφωνα με τους FT νέο σοκ στους επενδυτές στην Ευρώπη και την Ασία την Τρίτη, με τις τιμές των μετοχών και του αργού να πέφτουν. Ο ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχώρησε περίπου 1,3%, με τον βρετανικό FTSE 100, τον γερμανικό Dax και τον γαλλικό Cac 40 να υποχωρούν στο ίδιο επίπεδο. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωνε πτώση 2,3%.

Τον Αύγουστο, η Moderna είχε ανακοινώσει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις από το εμβόλιο της «διατήρησαν αντισώματα για έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, όπως η παραλλαγή Delta».

Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της εταιρείας ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη των εστιών της Δέλτα από ό,τι προηγούμενα στελέχη του ιού.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ για ένα ξέσπασμα της επιδημίας Δέλτα σε φυλακή της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Moderna ήταν μόλις 56,6 %αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης – σημαντικά χαμηλότερο από το επίπεδο σε μελέτες που διεξήχθησαν πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής, είπαν οι ερευνητές.

Η Moderna και η Pfizer εργάζονται τώρα σε νέα εμβόλια για να στοχεύσουν την παραλλαγή Omicron, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί «πολύ υψηλό κίνδυνο».

Σύμφωνα με το αφεντικό της Moderna τα δεδομένα για την ανταπόκριση των εμβολίων στην Όμικρον θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπορέσει να παραχθεί σε μαζική κλίμακα ένα εμβόλιο ειδικό για το Omicron. Γαι το λόγο αυτό ο κ. Μπανσελ πρότεινε, μέχρι τα νέα εμβόλια να παραδοθούν στο κοινό, ενισχυμένες αναμνηστικές δόσεις σε ηλικιωμένους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο μεταξύ.

«Η [Moderna] και η Pfizer δεν μπορούν να λάβουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Θα μπορούσαμε όμως να βγάλουμε τα δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα», είπε ο Μπάνσελ, ο οποίος προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να κάνει συνολικά 2-3 δις δόσεις το 2022.

Πηγή: FT

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα