back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Έντονη η ανησυχία των ειδικών ανά τον πλανήτη για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού μετά και τον εντοπισμό στη Σκωτία των 6 “ορφανών” κρουσμάτων, χωρίς κανένα συσχετισμό με ταξίδι στη νότια Αφρική. Το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους επιβεβαίωσε σήμερα και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg oι ηγέτες της ΕΈ συζητούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή για ένα σχέδιο δράσης έναντι της νέας παραλλαγής.

Θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να κατασκευάσουν νέα εμβόλια που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες παραλλαγές, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, βάζοντας στην εξίσωση και την παραλλαγή Όμικρον. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει ότι lockdown δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αντίθετα γιορτές θα κάνουμε με την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές.

Προς το παρόν το παγκόσμιο πρόβλημα είναι η μετάλλαξη Δέλτα κι όχι η Όμικρον, καθώς στη χώρα μας επικρατεί η Δέλτα και ξέρουμε πολύ καλά τι κάνει, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Επανέλαβε ότι είμαστε στην κορυφή του κύματος και πρέπει μαζικά να εμβολιαστούμε.

Πρόσθετα μέτρα που να αφορούν και τους εμβολιασμένους ζήτησε ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα”.

Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων κατά τις covid 19 και να καταρτιστούν σχέδια μετριασμού, προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες ζήτησε από τα 194 μέλη του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός. H παραλλαγή Όμικρον έχει εντοπιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες μέρες.

Έτοιμο να προσφέρει εμβόλια στην Αφρική για να αντιμετωπίσει το στέλεχος Όμικρον δήλωσε το Νέο Δελχί. Προηγήθηκε η Κίνα η οποία δεσμεύθηκε να προσφέρει 1 δισ. δόσεις εμβολίων.

Προβλήματα σε παραλιακές περιοχές της Πάτρας εξακολουθούν να προκαλούν οι βροχοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι και ο έντονος κυματισμός της θάλασσας. Στην περιοχή των Ιτέων, λόγω πλημμυρικών φαινομένων έχει κλείσει τμήμα της παραλιακής οδού και καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές. Ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται και στην παραλιακή περιοχή του Ακταίου, κοντά στο Ρίο.

Ζημίες από πλημμύρες, πτώσεις βράχων και δένδρων καθώς και ξήλωμα στεγών προκάλεσε κυρίως στην παράκτια ζώνη του Ιονίου η χθεσινοβραδινή καταιγίδα που συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους. Σε Πρέβεζα, Πάργα και Ηγουμενίτσα, η θάλασσα βγήκε στη στεριά προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα ενώ υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Στο μεταξύ, προβλήματα έχουμε στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα για Κυκλάδες, κλειστές είναι οι γραμμές Ηγουμενίτσα- Λευκίμμη, Καβάλα-Πρίνου Θάσος, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Συνεδριάζει σε μία ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο. Αντικείμενο της συνεδρίασης νομοσχέδια των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών, Μετανάστευσης και Δικαιοσύνης.

Κύκλο επαφών με φορείς για την πορεία της πανδημίας και την ανεπαρκή διαχείρισή της από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Στις 3 μετά το μεσημέρι θα συναντηθεί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και στις 16:00 με το Προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μέχρι τα μεσάνυχτα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση» οι περσινοί δικαιούχοι, αν θέλουν να λάβουν προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης μέχρι την 10η Δεκεμβρίου.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις σήμερα στην Αττική. Έως 15 βαθμούς η θερμοκρασία. 14.6 βαθμοί αυτή τη ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα