back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπό αξιολόγηση τα νέα δεδομένα λόγω Όμικρον – Παραμένει εκτός ατζέντας το lockdown

Διαβάστε επίσης

Τα νέα δεδομένα, μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, θα αρχίζει να αξιολογεί από σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς βαδίζουμε προς τις γιορτές, με το ενδεχόμενο ενός lockdown να βρίσκεται ωστόσο, εκτός ατζέντας.

Αύριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία θα συζητηθούν οι επιδημιολογικές εξελίξεις, τα νέα στοιχεία και εισηγήσεις.

Την εκτίμηση ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα, εξέφρασε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος.

«Δεν έχει πρακτική σημασία εάν εμβολιαστούμε κατά 90% όλες οι προηγμένες χώρες. Καινούργια στελέχη θα εμφανίζονται σε περιοχές που ο εμβολιασμός είναι χαμηλός. Αυτό συμβαίνει τώρα με την παραλλαγή Όμικρον, η οποία έχει 50 μεταλλάξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή θα έρθει και στη χώρα μας.  «Δεν ξέρουμε ακόμη ούτε για την μεταδοτικότητα ούτε για την επικινδυνότητα της Όμικρον. Δεν έχουμε ακόμη δεδομένα ελεγμένα και επιβεβαιωμένα. Βέβαια, έχει τα “προσόντα” να είναι εξίσου μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον με τη Δέλτα», κατέληξε ο κ. Θάνος.

Υπερμεταδοτική χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Όμικρον ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουμε αν την πιάνουν τα εμβόλια. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τάχθηκε ξανά υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του κλεισίματος των σχολείων νωρίτερα για τις γιορτές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και τέταρτης δόσης εμβολίου λόγω της μετάλλαξης Όμικρον άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε, αν χρειαστεί τα εμβόλια θα αναπροσαρμοστούν.

“Επεξεργαζόμαστε σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα” είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να μην έρθει και στη χώρα μας όταν ήδη κυκλοφορεί στην ΕΕ.
Επιβεβαίωσε ότι όποιο μέτρο δεν αφορά τους εμβολιασμένους είναι στο τραπέζι, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα για νέα μέτρα, καθώς τα ήδη υπάρχοντα – όπως είπε – λειτουργούν.
Ενόψει των Χριστουγέννων, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στόχος είναι να έχουμε γιορτές με ανοιχτή την αγορά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα