back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η ανησυχητική μετάλλαξη του κορονοϊού, Όμικρον που ήδη εντοπίζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση μεταξύ Γαλλίας – Βρετανίας και η ανησυχητική πορεία της τουρκικής οικονομίας είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για μετάλλαξη Όμικρον: Η νέα ανησυχητική μετάλλαξη του κορωνοϊού, η Ομικρον, δείχνει, σύμφωνα με όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία, να έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι εάν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, αναφέρουν οι FT. Καθώς οι επιστήμονες σπεύδουν να μελετήσουν αυτή τη διάσταση, εκείνο που δείχνει βέβαιο είναι πως το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτούν οι φτωχές χώρες, όπου ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι πολύ αργός.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντοπιστεί ήδη κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον, κυρίως από άτομα που έκαναν ταξίδια στην αφρικανική ήπειρο. Ο καθηγητής Νάιαλ Φέργκιουσον, ένα από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής στην Βρετανία που σχεδίασαν το πρώτο λοκντάουν, δήλωσε ότι αναμένει «αρκετά μεγαλύτερο αριθμό» ατόμων με τη μετάλλαξη αυτή στη χώρα. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι όποιος εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλλεται σε PCR τεστ και θα απομονώνεται έως ότου βγουν τα αποτελέσματα αρνητικά. Όσοι βρεθούν θετικοί, ιδιαίτερα στη μετάλλαξη Ομικρον θα απομονώνονται για 10 ημέρες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα, πιο αυστηρά μέτρα για τη χρήση μασκών στα καταστήματα και τις δημόσιες μεταφορές. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες. Ο Φέργκιουσον χαρακτήρισε «επαρκή προς το παρόν» τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λονδίνου, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον στη διάρκεια της «περιόδου αναμονής», δηλαδή τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι επιστήμονες μελετούν τα στοιχεία που υπάρχουν για τη μετάλλαξη αυτή.

Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική από τον ΠΟΥ λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «παράκαμψη» της ανοσίας – τόσο από τα εμβόλια όσο και από την πρότερη νόσηση. Θεωρείται ότι ξεκίνησε είτε στην Μποτσουάνα είτε στη Νότια Αφρική, πιθανώς κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής HIV/AIDS που δεν ακολουθεί θεραπεία. Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατ. φορείς του HIV. Το ίδιο σενάριο εξετάζεται και για την εκκίνηση της μετάλλαξης Βήτα, που ξεκίνησε πέρυσι από τη Νότια Αφρική.

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες σε πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής δείχνουν ότι η Ομικρον περιέχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην ακίδα της πρωτεΐνης και έτσι μπορεί να αποφύγει αντισώματα είτε από προηγούμενες μολύνσεις με Covid-19 είτε από εμβόλιο. Εχει εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και ήδη αποτελεί το 75% των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Οι ειδικοί θεωρούν αναμενόμενη την εξέλιξη αυτή καθώς στις περισσότερες χώρες της Αφρικής οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Γι’ αυτό και θεωρείται ότι αντί να είναι μια εξέλιξη της Δέλτα, ουσιαστικά συνδυάζει μερικές από τις πιο προβληματικές μεταλλάξεις της Αλφα, της Βήτα και της Γάμα, μαζί με κάποιες καινούργιες.

Για μεταναστευτικό: Προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη κατά των διακινητών μεταναστών συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο Καλαί οι αρμόδιοι για τη μετανάστευση υπουργοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, μαζί με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον καθώς και εκπροσώπους της Frontex και της Europol αναφέρει ο Guardian. «Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και βρετανικό. Το φαινόμενο δεν παύει να εντείνεται και μετά το Brexit» διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν. Η Βρετανία απουσίαζε όμως από την έκτακτη σύνοδο – σε τόσο αλγεινή κατάσταση είναι οι γαλλο-βρετανικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ είχε αρχικά προσκληθεί να συμμετάσχει. Η πρόσκληση ανακτήθηκε ωστόσο μετά την επιστολή που έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον, καλώντας μεταξύ άλλων τη Γαλλία να παίρνει πίσω όσους επίδοξους αιτούντες άσυλο φτάνουν από αυτήν στη Βρετανία – παρότι μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καλύπτεται πλέον από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Την οργή του Παρισιού έκανε ακόμα εντονότερη το γεγονός ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ανέβασε την επιστολή στο twitter πριν καν τη λάβει ο Γάλλος πρόεδρος. Για «μη σοβαρές μεθόδους» έκανε λόγο ο τελευταίος. Η Βρετανία «εγκατέλειψε την ΕΕ», κατά συνέπεια «πρέπει επί του παρόντος να αποφασίσει πώς θα οργανώσει τη διαχείριση του ελέγχου των συνόρων της» επεσήμανε από την πλευρά του το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Αν θυμάμαι καλά, το βασικό σύνθημα της εκστρατείας για το δημοψήφισμα (του Brexit) ήταν “Ανακτούμε τον έλεγχο”» πρόσθεσε δηκτικά. Η βρετανική πλευρά προσπαθούσε όλο το Σαββατοκύριακο να κατευνάσει τη γαλλική οργή. «Πρέπει να κάνουμε το παν για να σπάσουμε το οικονομικό μοντέλο των διακινητών (…), και αυτό προϋποθέτει στενή συνεργασία με τους Γάλλους φίλους μας» δήλωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ. «Ο θάνατος αυτών των 27 ανθρώπων πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη έκκληση για συνεργασία» δήλωσε από την πλευρά της η Πρίτι Πατέλ, προαναγγέλλοντας «κατεπείγουσες διαβουλεύσεις» με τους ευρωπαίους ομολόγους της εντός της εβδομάδας.

Η Γαλλία θέλει να συνεργαστεί με τη Βρετανία για το Μεταναστευτικό, αλλά οι συνομιλίες πρέπει να είναι σοβαρές, της διαμήνυσε ο Νταρμανάν μετά το πέρας της χθεσινής συνόδου στο Καλαί. Η Βρετανία πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να καταστεί λιγότερο ελκυστική οικονομικά προς τους παράτυπους μετανάστες, πρόσθεσε ανακοινώνοντας πως η Frontex θα παράσχει από την 1η Δεκεμβρίου ένα αεροσκάφος για την επιτήρηση της γαλλικής ακτογραμμής. Σύμφωνα με το Παρίσι, 30 δίκτυα διακινητών έχουν εξαρθρωθεί από τις αρχές της χρονιάς, έναντι 22 πέρυσι και 1.500 άτομα έχουν συλληφθεί, η μεταναστευτική ροή ωστόσο παραμένει αμείωτη. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως η σύνοδος δεν ήταν «αντι-αγγλική» αλλά πως ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να γίνει όμηρος της βρετανικής εσωτερικής πολιτικής.

Για Τουρκία: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνηθεί να εγκαταλείψει τη σταθερή θέση του σε ό,τι αφορά τα χαμηλά επιτόκια, η Τουρκία μπορεί να οδηγηθεί στον υπερπληθωρισμό. Η χώρα, αναφέρουν οι FT, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές και σε άλλες πρώτες ύλες που θα εξακολουθούν να ακριβαίνουν όσο η λίρα καταρρέει.

Για Κίνα – Ταϊβάν: Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών παραμένει η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν, και κατ’ επέκταση, ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσιγκτον επαναβεβαιώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με διάφορους τρόπους την «απόλυτη» στήριξή της στην αυτοδιοικούμενη νήσο που η Κίνα διεκδικεί ως επαρχία της. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ταϊπέι, συνολικά 27 στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν χθες στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν, υποχρεώνοντάς την να στείλει δικά της μαχητικά προκειμένου να τα αναχαιτίσουν, και να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα προκειμένου να τα παρακολουθούν. Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, μία αιφνιδιαστική επίσκεψη έξι Αμερικανών βουλευτών στην Ταϊπέι, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου αναφέρει ο Guardian.

Η Κίνα προσπαθεί να διατηρήσει την Ταϊπέι σε διπλωματική απομόνωση και αντιτίθεται στις επισκέψεις ξένων πολιτικών αντιπροσώπων αφού προσδίδουν διεθνή νομιμότητα στις ταϊβανικές Αρχές. Παρ’ όλα αυτά, η επίσκεψη που πραγματοποίησαν την Παρασκευή πέντε Δημοκρατικοί και ο ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής ήταν η τρίτη μελών του αμερικανικού Κογκρέσου από τις αρχές της χρονιάς – αρχές Νοεμβρίου, είχε γίνει δεκτή από την ταϊβανή πρόεδρο, Τσάι Ινγκ-γουέν, και μία αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, υπό τον Γάλλο Ραφαέλ Γκλικσμάν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να καταδικάσει αυτό που είδε ως «στήριξη στους ταϊβανούς θιασώτες της ανεξαρτησίας» και σύντομα ο στρατός ανακοίνωσε εναέριες και θαλάσσιες περιπόλους «ετοιμότητας για μάχη» στο Στενό της Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς τες «απαραίτητα μέτρα δεδομένης της σημερινής κατάστασης».

Δύο 24ωρα αργότερα, τα κινεζικά κρατικά Μέσα ανακοίνωσαν πως ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε τριήμερη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, με τους ανώτερους στρατηγούς της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν πώς θα ενισχυθούν περαιτέρω οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της καλλιέργειας των ταλέντων των στελεχών τους. Την ίδια περίπου ώρα παραπονέθηκε η Ταϊπέι για τη νέα αποστολή της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνάς της – μία δημοσίως καθορισμένη περιοχή που εκτείνεται πέραν της εθνικής επικράτειας, στην οποία άγνωστα αεροσκάφη είναι δυνατόν να ερωτηθούν για την ταυτότητά τους και, εάν είναι αναγκαίο, να εγκλωβιστούν ώστε να αναγνωριστούν πριν να διέλθουν σε έναν κυριαρχούμενο εναέριο χώρο. Αρχές Οκτωβρίου, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας, η Ταϊβάν είχε καταγγείλει την είσοδο συνολικά 150 κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών σε αυτή τη ζώνη.

Ιδιαίτερη ενόχληση έχει προκαλέσει στο Πεκίνο και η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να προσκαλέσει την Ταϊβάν στην ψηφιακή σύνοδο για τη δημοκρατία που διοργανώνει, με τη συμμετοχή 110 χωρών και εδαφών, για τις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, οι πρεσβευτές της Κίνας και της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον συνυπέγραψαν το Σάββατο κοινό άρθρο γνώμης στo National Interest στηλιτεύοντας τον αποκλεισμό των χωρών τους από την επίμαχη σύνοδο. Το να θεωρούν οι ΗΠΑ πως έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν «ποια είναι δημοκρατική χώρα και ποια όχι» παραπέμπει σε μία «ψυχροπολεμική νοοτροπία», έγραψαν, προειδοποιώντας πως η σύνοδος αυτή «θα αναζωπυρώσει την ιδεολογική αντιπαράθεση και τους παγκόσμιους διχασμούς».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα