back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΛΔ Κονγκό: 22 νεκροί σε επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε νέα επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στην Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη διάπραξη πανομοιότυπης επίθεσης με 29 νεκρούς σε άλλο, κοντινό καταυλισμό, ενημέρωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός.

«Μετά την επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στην Ίβο την Κυριακή (σ.σ. χθες), ενταφιάστηκαν είκοσι πτώματα σε δύο ομαδικούς τάφους, κατόπιν δύο τραυματίες που υπέκυψαν ενταφιάστηκαν επίσης, αυξάνοντας στους 22» τον αριθμό των θυμάτων της επίθεσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαμπό Μπαπού Μανς, συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού στη Ντζουγκού, στην περιοχή Ιτούρι.

Κατηγόρησε παραστρατιωτικούς της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) για τη σφαγή.

Ειδικοί του Βαρομέτρου Ασφαλείας του Κίβου (KST), που έχει παρατηρητές στην περιοχή, έδωσαν τον ίδιο απολογισμό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή, ο υπολοχαγός Ζιλ Νγκονγκό, είπε από την πλευρά του πως «τα επιτιθέμενα μέλη της CODECO απωθήθηκαν», χωρίς να δώσει κανέναν απολογισμό θυμάτων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κάλεσε από τη δική του πλευρά να υπάρξει «αποφασιστική» αντίδραση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις νέες φρικιαστικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από παραστρατιωτικούς εναντίον άμαχου πληθυσμού, ιδίως ανθρώπων εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε μέσω Twitter. Αξίωσε «αυστηρότητα έναντι των δραστών» και «υποστήριξη και δικαιοσύνη για τα θύματα», κάτι απαραίτητο «για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή».

Η περιοχή Ιτούρι, όπου υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, μαστίζεται εκ νέου από βίαια επεισόδια από το τέλος του 2017, όταν άρχισε να δρα η παραστρατιωτική οργάνωση CODECO, που διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Λεντού, των μελών φυλής της περιοχής.

Σε άλλες επιθέσεις, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, «πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν» στην περιοχή Ιρούμου, ενώ «τέσσερις πολίτες» σκοτώθηκαν κοντά στην Μπουνία, την πρωτεύουσα της Ιτούρι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισαάκ Νιακουκλιντά, στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Από τον Μάιο, η Ιτούρι και η γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου κηρύχθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας, μέτρο εξαίρεσης προορισμένο να διευκολύνει τον αγώνα εναντίον των ένοπλων οργανώσεων. Οι πολιτικές αρχές αντικαταστάθηκαν από αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας.

Μολαταύτα, οι σφαγές και οι απαγωγές αμάχων δεν έχουν σταματήσει. Στην Ιτούρι, το προηγούμενο μακελειό ευρείας κλίμακας καταγράφηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα, με απολογισμό 29 νεκρούς μεταξύ των εκτοπισμένων στον καταυλισμό του Ντροντρό, όχι μακριά από αυτόν του Ίβο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα