back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ερντογάν: Επαναπροσέγγιση με Ισραήλ και Αίγυπτο μετά από τα Ενωμένα Εμιράτα

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει ποτέ αυξήσεις επιτοκίων και «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ πάνω σ’ αυτό», υπεραμυνόμενος για μια ακόμη φορά της πρόσφατης μείωσης των επιτοκιών που προκάλεσαν πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο, με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν, ότι η πρόσφατη αστάθεια των ισοτιμιών δεν βασίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για την προώθηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα μέσω κρατικών τραπεζών.

Το NTV μετέδωσε επίσης ότι το Ερντογάν περιμένει πως ο πληθωρισμός θα πέσει πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί φέτος μέχρι και 45% έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει το επιτόκιό της κατά 400 μονάδες βάσης από το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 20%

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα προχωρήσει σε βήματα για τη βελτίωση των δεσμών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο  σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Παρόμοια βήματα -όπως με τα ΗΑΕ- θα κάνουμε και με τα άλλα κράτη (Ισραήλ και Αίγυπτο)», φέρεται να είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τουρκμενιστάν, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, σε μία προσπάθεια αναζήτησης νεων επενδύσεων.  Ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Αμπου Ντάμπι, Μουχάμαντ Χασάν αλ Σουαϊντί, ανακοίνωσε πως έχουν έτοιμο πακέτο 10 δισ. δολαρίων το οποίο θα επενδυθεί στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ , Reuters

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα