back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλαγές στον ΕΦΚΑ φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις παρεμβάσεις στην λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΕΦΚΑ, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αύριο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εντωμεταξύ, στις 122.528 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξης, που κατέγραψε το σύστημα Άτλας τον Οκτώβριο.

Από την αρχή του έτους, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, έχουν απονεμηθεί 176.167 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Όμως, αναμένεται νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων έως το τέλος του έτους, δεδομένου ότι -σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία- από τον Ιανουάριο του 2022 καταργείται σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ασφαλισμένους….

Η υπό προώθηση νομοθετική παρέμβαση προβλέπει, μεταξύ άλλων:
  1. Την αναδιοργάνωση των Διευθύνσεων, η λειτουργία των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έκδοση συντάξεων.
  2. Την συνεχή παρακολούθηση της απόδοσης του προσωπικού που εμπλέκεται στην διευθέτηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
  3. Την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες τομέων του φορέα. Πρόκειται για την μέθοδο του outsourching. Δηλαδή, συμφωνία συνεργασίας, μέσω της οποίας μια εταιρεία ή οργανισμός (είτε πρόκειται για Δημόσιο είτε για ιδιωτικό τομέα) προσλαμβάνει μια άλλη εταιρεία για μια προγραμματισμένη ή υπάρχουσα δραστηριότητα, η οποία καλύπτεται ή θα μπορούσε να καλυφθεί εσωτερικά.
  4. Την επιλογή της διοίκησης με οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Τα μέτρα θα συνδυαστούν με την λειτουργία του «Πύργου Ελέγχου», ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο θα επεξεργάζεται σε «πραγματικό χρόνο» τις αποδόσεις των υποκαταστημάτων, των τμημάτων και των ίδιων των εργαζομένων, για την πορεία της απονομής των συντάξεων.

Αγώνας δρόμου

Με δεδομένη την δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας -τόσο προς τους δικαιούχους όσο και προς τους θεσμούς- ότι το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα διευθετηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ο ΕΦΚΑ έχει επιδοθεί σε πραγματικό αγώνα δρόμου.

Σύμφωνα με το σύστημα ΑΤΛΑΣ, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη φθάνουν τις 122.528.

Στην πλειονότητα τους, πρόκειται για ληξιπρόθεσμες αιτήσεις (92.180 με δαπάνη 306.120.427 ευρώ), οι οποίες φέρουν βαριά… κληρονομιά υψηλά αναδρομικά ποσά, με συνέπεια το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 316 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστούν οι διεθνείς και οι επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα που εκκρεμούν.

Την ίδια στιγμή, στις 21.339 ανήλθαν οι αιτήσεις απονομής σύνταξης, που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο.

Nέο κύμα

Συνολικά, από την αρχή του έτους, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, έχουν απονεμηθεί 176.167 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Η ροή των αιτήσεων, όμως, συνεχίζεται καθώς τον ίδιο μήνα υπεβλήθησαν 20.948 νέες.

Το σύστημα ΆΤΛΑΣ, αποτυπώνει ότι κατά το φετινό δεκάμηνο φέτος, έχουν υποβληθεί περίπου όσες αιτήσεις υποβάλλονται σε όλο το έτος κατά τις προηγούμενες χρονιές.

Αναλυτικότερα, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, υποβλήθηκαν 169.433 νέες αιτήσεις απονομής σύνταξης. Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά υψηλότερος από τις 142.061 που είχαν πραγματοποιηθεί στο σύνολο του 2017 και από τις 155.649 του 2018, ενώ προσεγγίζει τις 170.111 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2020 και τις 175.705 του 2021.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα