back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

“Μετά την εμφάνιση της νέας αφρικανικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα”, τονίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

Σημειώνει ότι “δεν ξέρουμε εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή. Αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις”.

Σε ισχύ είναι από τις 6 το πρωί τα μέτρα για ταξιδιώτες από 9 χώρες της Αφρικής μετά την εμφάνιση της Όμικρον. Πρόκειται για τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη xώρα μας, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος Rapid Test.

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου.

“Υψηλό έως πολύ υψηλό” χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, τον κίνδυνο να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Στην Ολλανδία οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συμφωνηθεί η προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μετά τον εντοπισμό της Όμικρον.

Μετά την Φάιζερ και η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της που θα στοχεύει συγκεκριμένα στην παραλλαγή της Όμικρον.

Δωρεάν ράπιντ τεστ σε συνολικά 34 σημεία σε όλη τη χώρα διενεργούν και σήμερα Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ. Στην Αττική έως τις 3 μετά το μεσημέρι, στο Μοσχάτο στην Πλατεία Ηρώων και στην Πετρούπολη στην Πλατεία Ηρώ.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τρία τέταρτα μετά τα μεσάνυχτα στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της πόλης της Σκύρου.

Οι «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου», η ξεχωριστή δράση πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, κλείνει τον κύκλο του Νοεμβρίου, σήμερα, με μια περιήγηση στα Εξάρχεια από τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη. Ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων που πρωταγωνιστούν στα μυθιστορήματά του, ο συγγραφέας θα παρουσιάσει στους Αθηναίους που θα τον συνοδεύσουν στη διαδρομή, τα «δικά του» Εξάρχεια, όπως εκείνος τα περιγράφει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του. Η βόλτα θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται ηλεκτρονική προκράτηση. Λεπτομέρειες στο athina984.gr

Στην αθλητική επικαιρότητα και την 11η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ στις 5 και τέταρτο παίζουν Αστέρας Τρίπολης- Ατρόμητος, και στις 7 και μισή Απόλλων Σμύρνης -Λαμία και ΠΑΣ Γιάννινα- ΑΕΚ.

Και ο καιρός

Νεφώσεις, με τοπικές βροχές από το απόγευμα στην Αττική. Σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα