back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

“Υψηλό έως πολύ υψηλό” χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, τον κίνδυνο να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και έχει θέσει σε συναγερμό όλο τον πλανήτη.

Με την ανησυχία να εντείνεται, μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επέβαλλαν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε οκτώ χώρες του αφρικανικού νότου.

Στη χώρα μας, σε ισχύ από τις 6 το πρωί τέσσερα έκτακτα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής που μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με ειδική άδεια από την πρεσβεία. Από τη στιγμή της άφιξής τους μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα και σε υποβολή τριών μοριακών τεστ: Ένα πριν το ταξίδι, ένα όταν φτάσουν στην Ελλάδα και ένα κατά τη δεκαήμερη καραντίνα.

Σε συναγερμό οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές. Ανακοίνωσαν ότι βάσει των πρώτων διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν, δεκάδες από τους περίπου 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που αφίχθησαν χθες στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ, πιθανόν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις, για να εξακριβωθεί το εάν και κατά πόσον έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συμφωνηθεί η προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μετά τον εντοπισμό της Όμικρον.

Μετά την Φάιζερ και η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της που θα στοχεύει συγκεκριμένα στην παραλλαγή της Όμικρον.

Δωρεάν ράπιντ τεστ σε συνολικά 34 σημεία σε όλη τη χώρα διενεργούν και σήμερα οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ. Στην Αττική έως τις 3 μετά το μεσημέρι, στο Μοσχάτο στην Πλατεία Ηρώων και στην Πετρούπολη στην Πλατεία Ηρώ.

Οι «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου», η ξεχωριστή δράση πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, κλείνει τον κύκλο του Νοεμβρίου, σήμερα, με μια περιήγηση στα Εξάρχεια από τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη. Ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων που πρωταγωνιστούν στα μυθιστορήματά του, ο γνωστός συγγραφέας θα παρουσιάσει στους Αθηναίους που θα τον συνοδεύσουν στη διαδρομή, τα «δικά του» Εξάρχεια, όπως εκείνος τα περιγράφει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του. Η βόλτα θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο, θα συνεχιστεί στη γειτονιά των Εξαρχείων και από εκεί θα καταλήξει στο Κολωνάκι, όπου «Ο έβδομος ελέφαντας», από το πρώτο του βιβλίο θα… συναντηθεί με έναν άλλο ήρωα από το μυθιστόρημά του «Ο άντρας της πέμπτης πράξης». Η συμμετοχή είναι δωρεάν και γίνεται με ηλεκτρονική προεγγραφή (έως 20 άτομα σε κάθε διαδρομή). Η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού COVID-19 και αστυνομικής ταυτότητας είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, όπως και η χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Στην αθλητική επικαιρότητα και την 11η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ στις 5 και τέταρτο παίζουν Αστέρας Τρίπολης- Ατρόμητος, και στις 7 και μισή Απόλλων Σμύρνης -Λαμία και ΠΑΣ Γιάννινα- ΑΕΚ.

Και ο καιρός

Νεφώσεις, με τοπικές βροχές από το απόγευμα στην Αττική. Σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή την ώρα η θερμοκρασία στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι, είναι 13 βαθμοί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα