back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παγκόσμιο «μπλόκο» για την παραλλαγή “Β.1.1.529” – Δύο ύποπτα κρούσματα στο Βέλγιο – Τι λέει ο ΠΟΥ

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο με τις υγειονομικές αρχές να αναλύουν δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβωθεί αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2, σύμφωνα με έναν ιολόγο.  Εάν τελικά η είδηση επιβεβαιωθεί, τότε το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με κρούσματα της νέας παραλλαγής.

Ο Μαρκ Βαν Ρανστ, το εργαστήριο του οποίου συνεργάζεται στενά με την αρχή δημόσιας υγείας Sciensano, έκανε το παραπάνω σχόλιο στο Twitter. «Αυτή τη στιγμή αναλύουμε δύο ύποπτα δείγματα». Μάλιστα νωρίτερα είχε γράψει ο ίδιος στο Twitter μεταξύ άλλων ότι «η παραλλαγή αυτή είναι πιθανώς ήδη παρούσα στην Ευρώπη σε πολύ περιορισμένο βαθμό».

 

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να απαγορεύσει τις αφίξεις από τις χώρες της νότιας Αφρικής, ακολουθώντας το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή  Β.1.1.529  της COvid-19.  Για την αξιολόγηση της  νέας παραλλαγής που εντοπίζεται στην αφρικανική ήπειρο και  διαδίδεται ταχύτατα, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα από τη 1μμ  ώρα Ελλάδος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ:

Ενώ η μία μετά  την άλλη οι ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτεύουσες επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε χώρες της νοτίου Αφρικής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί  σε μη επιβολή  εσπευσμένων ταξιδιωτικών περιορισμών που συνδέονται με την B.1.1.529, τονίζοντας ότι θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα σε σύστασή της, οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Για τον λόγο αυτόν θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times στην Νότιο Αφρική, που συνορεύει με την Μποτσουάνα (όπου πρώτα ανιχνεύθηκε), η διάδοση του νέου στελέχους, είναι εντυπωσιακά ταχεία, καθώς  μέσα σε 14 ημέρες από το 1% των νέων κρουσμάτων έφθασε στο 90% των νέων κρουσμάτων. Η ταχύτατη  διάδοση της Β.1.1.529 συγκρίνεται μάλιστα με την παραλλαγή Δέλτα η οποία είχε χρειαστεί 14 εβδομάδες, για να επικρατήσει στο 90% των νέων κρουσμάτων  στη Νότιο Αφρική, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται μόνο στο 25% του πληθυσμού.

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει ήδη απαγόρευση αφίξεων 

Την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες της νοτίου Αφρικής έχουν ήδη απαγορεύσει η Βρετανία, η Ιταλία , η Γερμανία, η Τσεχία,  η Αυστραλία και ακολουθεί σωρεία χωρών όπου εξετάζεται το θέμα.

Η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής της Covid-19 εκεί.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Οι επιστήμονές μας εξετάζουν την νέα παραλλαγή Β.1.1.529. Στο μεταξύ, θα κινηθούμε με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή”, είπε ο Σπεράντσα.

Και η Γερμανία κηρύσσει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19, δήλωσε πηγή στο υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Σε απαγόρευση των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες προχωρά και η Τσεχία. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο. Ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια.

Χθες η Βρετανία πρόσθεσε έξι αφρικανικές χώρες στη λίστα των «κόκκινων χωρών» της Αγγλίας αφού η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Εξάλλου, το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού  έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

“Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους”, σημείωσε ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στην βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη να δράσει άμεσα και προληπτικά στην περίπτωση που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του κορονοϊού επιβεβαιωθούν, μολονότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της.

Η παραλλαγή αυτή του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματά της στη Βρετανία.

Η παραλλαγή -η B.1.1.529- έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να την βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Δέλτα θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμιναθάν ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή είχε «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα της».

Η Σιγκαπούρη γρήγορα ακολούθησε τη Βρετανία, με το υπουργείο Υγείας της να ανακοινώνει σήμερα ότι θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και κοντινές της χώρες για προληπτικούς λόγους.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Μετά την χαλάρωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα κάποιων από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει, η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε οδηγία προς όλα τα κρατίδια της χώρας να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και τεστ στους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες “κινδύνου”.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες “υψηλού κινδύνου” στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.

Παράλληλα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι καλά προετοιμασμένη για την νέα παραλλαγή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.

Ερωτηθείσα αν αυτά τα σχέδια θα πρέπει να καθυστερήσουν λόγω του νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, η Άρντερν σημείωσε ότι η χώρα της έχει “έναν αριθμό ενσωματωμένων μέτρων που λειτουργούν ως μαξιλάρι προστασίας”.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη 

Η παραλλαγή διαθέτει 33 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. “Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της”.

Η νέα παραλλαγή χαρακτηρίζεται ως άκρως ανησυχητική από τους ειδικούς, καθώς είναι εξαιρετικά μεταδοτική λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων, και μπορεί να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.

Η πρωτείνη ακίδα είναι αυτή που στοχεύουν τα εμβόλια γιαυτό και οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα στελέχη.

Η προέλευση του νέου στελέχους είναι επίσης υπό εξέταση . Ερευνητής στο Ινστιτούτο Γενετικής UCL στο Λονδίνο είπε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πληθυσμό ατόμων με HIV στον κόσμο. Η παραλλαγή Βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προέρχεται από άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

Η διάδοσή του μεταλλαγμένου στελέχους ερευνάται επίσης.  Έχουν εντοπιστεί περίπου 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων. Το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία της Νότιας Αφρικής Γκαουτένγκ, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή. Αυτό αναφέρει στο Bloomberg ο καθηγητής βιοπληροφορικής, Tulio de Oliveira, ο οποίος διευθύνει ιδρύματα που «τρέχουν» την ανάλυση των γονιδιωματικών αλληλουχιών σε δύο πανεπιστήμια στη χώρα. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους Financial Times.

Στη γειτονική Μποτσουάνα, αξιωματούχοι κατέγραψαν τέσσερα κρούσματα τη Δευτέρα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή ενώ εντοπίστηκε και άλλο κρούσμα σε άτομο που ήταν σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Το Ισραήλ έχει επίσης εντοπίσει μία περίπτωση σε έναν άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στο Μαλάουι και δυο ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται σε απομόνωση

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα